17.2 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Traheita. Remedii care amelioreaza simptomele neplacute ale acestei inflamatii

Traheita este o inflamatie acuta sau cronica a traheii, de obicei bacteriana sau virala, care care genereaza o tuse uscata; traheita insoteste de obicei alte afectiuni respiratorii (rinafaringita, bronsita, laringita).

Aceasta boala afecteaza, in special copiii mici. Principalele semnele si simptome de traheita acuta sunt:

  • tuse
  • durere in gat, piept, urechi, cap
  • febra
  • stridor (sunet anormal in timpul respiratiei)
  • dificultati de respiratie

Iata care sunt posibilele complicatii ale traheitei:

In momentul in care inflamatia se extinde spre zona inferioara a tractului respirator, starea se agraveaza pana la reducerea drastica a aerului spre plamani, ingreunand si mai mult respiratia.

Principalele complicatii sunt bronsitele si pneumoniile, cazuri in care infectia bacteriana sau virala se extinde la bronhii si respectiv la plamani. Totodata, exista si situatii foarte grave si anume ocluzia totala a traheei, iar daca pacientului nu i se acorda primul ajutor, afectiunea poate cauza stop respirator. Insa, o diagnosticare precoce si un tratament adecvat duce la stoparea simptomelor si vindecarea bolii, prevenind eventualele complicatii.

Traheita – Tratament si preventie

In cazul traheitei cauzate de o infectie virala, specialistii recomanda antitusivele. In schimb, in cazul traheitei bacteriene, antibioticele reprezinta principalul tratament.

E bine de stiut ca traheita bacteriana nu poate fi prevenita, insa forma virala poate fi prevenita prin evitarea contactului si expunerea prelungita in spatii reci. Totodata, singurele posibilitati de preventie, atat la adulti, cat si la copii, constau in intarirea sistemului imunitar.

Exceptand cazurile in care este absolut necesara interventia unui medic, traheita poate fi tratata si la domiciliu, cu remedii naturale.

Pentru tratamentul afectiunilor cailor respiratorii, fitoterapia descrie o lunga serie de remedii naturiste cu actiune antitusiva, expectoranta si antiinflamatoare.

Tratamente naturiste recomandate in caz de traheita:

-Lavanda (flori, 50 g), marar (radacini, 60 g) si brusture (50 g). Puneti 40 g amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 15 minute. Beti cate o cana de 3 ori pe zi, pana la ameliorare. Este recomandat sa indulciti ceaiul cu 1-2 lingurite de miere de salcam.

-Gargara cu decoct de asprisoara (frunze, 100 g) si mure (frunze, 100 g). Puneti plantele intr-un litru de apa rece, fierbeti 10 minute, infuzati alte 10 minute. Umpleti un pahar cu acest decoct si faceti gargara. Repetati de 3 ori pe zi, pana la vindecare.

-Pe cale interna (adulti si copii peste 5 ani) se recomanda uleiul esential de lavanda (3 picaturi), ulei esential de arbore de ceai ( 3 linguri) si ulei esential de melaluca ( o picatura). Luati dimineata, la pranz si seara cu o lingurita de miere, cu apa sau ceai, pana la vindecare.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole