22.5 C
București
vineri, octombrie 4, 2024

Toxiinfectia alimentara. Simptome si tratament

Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene (bacterii, virusuri sau paraziti).

Dintre infectiile care pot fi dobandite prin contactul sau ingestia unor alimente infestate amintim Toxoplasmoza si Listerioza, care sunt extrem de periculoase mai ales in randul femeilor insarcinate.

Rezultatele medicale arata ca aproximativ 30-60% din toxiinfectiile alimentare sunt produse de Salmonella, 20-30% de stafilococi enterotoxici si alte toxiinfectii alimentare sunt produse de: Enterobacteriaceae (Shigella, Proteus, Escherichia coli), Bacilaceae (Bacilus subtilis, cereus, anthracis, Clostridium botulinum, perfringens), Pseudomonaceae, Streptococi (fecalis, viridans, piogenes), Vibrionaceae (Vibrio parahemoliticus).

Simptome toxiinfectie alimentara:

-Primul simptom este, de regula, diareea, apoi apar greata, varsaturile si durerea abdominala (crampele intestinale).
-Exista unele intoxicatii alimentare cu simptome mult mai grave: intoxicatia alimentara cu Clostridium botulinum (o bacterie care provoaca botulismul si care contine o neurotoxina capabila sa provoace paralizie nervoasa si musculara, iar simptomele apar la aproximativ 18-36 ore) si toxoplasmoza (o infectie produsa de un parazit, toxoplasma gondi, nu are de obicei simptome sau are doar simptome minore precum cele aparute in raceala).

Toxiinfectia alimentara cu salmonella – apare brusc, cu stare de rau general, astenie, cefalee, ameteli, greata, varsaturi, colici abdominale. Starea generala se altereaza rapid, tegumentele sunt reci, palide, desi febra ajunge 39-40°C in cateva ore. Incubatie: 12-36 ore, cu limite intre 4-48 ore.

Vezi si: Cum recunosti toxiinfectia alimentara la copii

Toxiinfectia alimentara cu stafilococ – este determinata de stafilococul enterotoxic care contamineaza anumite alimente (lapte, telemea, crema) si produce enterotoxine termorezistente. Aceasta apare brutal cu greturi, varsaturi, cefalee, ameteli, scaune diareice apoase. De obicei, nu apare febra. Incubatie: 30 minute-4 ore.

Tratament toxiinfectiie alimentara:

Boala incepe brusc cu rau general, slabiciune, dureri de cap, varsaturi, etc. In formele usoare se poate face un tratament naturist. Formele grave insa se vor trata doar in spitalele de specialitate.

De regula, simptomele intoxicatiei alimentare dispar in 2-3 zile, fara aparitia unor complicatii, astfel ca nu este necesar niciun tratament medicamentos. Deshidratarea cauzata de diareea severa este principala complicatie care poate aparea, iar scopul principal al tratamentului este inlocuirea lichidelor si electrolitilor pierduti prin diaree sau varsaturi.

Odata cu imbunatatirea starii generale, se poate incepe dieta cu banane, orez, compot de mere, paine prajita sau biscuiti.

  • Tratament cu tinctura de propolis – se administreaza cate 2 picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, la fiecare 5 kg corp. Aceasta este utila fiind un antibiotic natural cu spectru mare de actiune. Este bine ca tratamentul acesta sa se faca zilnic cel putin 15 zile, fara intrerupere.
  • Tratament cu carbune medicinal – se administreaza cate 2 tablete de 3 ori pe zi.

Iata mai jos ce plante medicinale se pot folosi in toxiinfectiile alimentare:

  •  Menta. 2 lingurite cu menta uscata si maruntita se pun in 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute si apoi se strecoara. Se consuma neindulcit, cu inghitituri mici.
  • Frunze de nuc. 2 lingurite se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute. Se strecoara si se consuma neindulcit.
  • Orez. Se pun 2 linguri de orez la fiert in 250 ml apa, timp de 15 minute si apoi se strecoara si se bea apa rezultata.
  • Anason. 2 lingurite de anason uscat si maruntit se pun in 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute si apoi se strecoara. Se consuma neindulcit, cu inghitituri mici.
  • Nasturel. 2 lingurite de planta maruntita se va pune in 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 15 minute si apoi se strecoara. Se consuma neindulcit, cu inghitituri mici.
  • Musetel. 2 lingurite de musetel se pun la 250 ml apa si se fierb timp de 5 minute. Se strecoara si se poate consuma neindulcit.
  • Soc. 2 lingurite de planta maruntita (se prefera coaja) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere apoi pentru 15 minute cu capac si apoi se strecoara. Se va consuma neindulcit, cu inghitituri mici.

Iata cateva masuri de prevenire a toxinfectiei alimentare:

    • Prepara carnea corect si evita sa consumi carne si mezeluri din surse nesigure;
    • Nu consuma produse lactate nepasteurizate;
    • Consuma mancarea imediat dupa pregatirea ei, nu dupa ce a stat ore intregi la temperatura mediului ambiant;
    • Spala-te corect si des pe maini;
    • Nu consuma fructe si legume nespalate, chiar daca par a fi curate;
    • Foloseste exclusiv apa potabila la prepararea alimentelor.

Vezi si:

Remediul simplu care te ajuta sa elimini toxinele din colon

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole