28.9 C
București
sâmbătă, iunie 10, 2023

Toxiinfectia alimentara e frecvent intalnita in aceasta perioada a anului. Ce plante naturale pot fi folosite pentru combatere

In perioada de vara riscul ca alimentele consumate sa fie pastrate in conditii improprii sunt mai mari, iar acest lucru e principala cauza favorizanta a aparitiei toxiinfectiilor alimentare.

Cel mai frecvent, alimentul contaminat care duce la aparitia unei toxiinfectii alimentare este un preparat pe baza de ou, inclusiv derivate din ou care pot insemna: maioneza, frisca, produse de patiserie. Alte alimente care duc deseori la toxiinfectie daca sunt contaminate sunt crustaceele, pestele, mezelurile din surse neverificate dar si alte preparate pe baza de carne.

Cum identificam o toxiinfectie alimentara

Cele mai multe toxiinfectii alimentare au urmatoarele simptome: greturi, varsaturi, diaree si dureri abdominale, insa unele intoxicatii alimentare pot prezenta simptome mult mai grave cum ar fi chiar si paralizie nervoasa sau musculara, slabiciune generalizata, vedere dubla, amortire musculara, febra, inflamatia ganglionilor.

Simptomele toxiinfectiei apar brusc, de cele mai multe ori in doar cateva ore de la ingestie, iar pacientul simte o stare de rau general, ameteli.

Toxiinfectia alimentara se deosebeste de alte afectiuni digestive prin durata simptomatologiei. Toxiinfectia alimentara este o afectiune usoara autolimitata.

Care sunt remediile

In tratamentul pentru toxiinfectie alimentara e foarte important sa actionam rapid, corect si complet inca de la primele semne. Studiile au aratat ca sub 10% din toxiinfectiile alimentare necesita tratament cu antibiotic.

O greseala frecventa e consumul de antibiotic fara recomandarea medicului. Aceste medicamente sunt folosite doar in cazurile cele mai grave ale afectiunii, sub indrumare specializata. In Romania este cunoscut consumul ridicat de medicamente antibiotice.

Exista multe plante medicinale ce pot fi folosite cu incredere de cei care sufera de aceasta infectie digestiva.

In primul rand, menta si musetelul sunt foarte recomandate sub forma de ceai, de regula combinate. Ele au efecte benefice, avand proprietati analgezice si antiseptice.

Echinacea reprezinta un alt remediu eficient si foarte puternic ce actioneaza impotriva multor infectii, inclusiv toxiinfectia alimentara.

Aghinarea are o eficienta crescuta in inlaturarea starilor de greata si a varsaturilor care sunt prezente in toate cazurile de toxiinfectie.

Nu in ultimul rand, busuiocul e o planta puternica ce actioneaza rapid asupra bacteriilor vinovate de problemele digestive si merita folosita din plin in cazul toxiinfectiilor.

Pe langa plantele medicinale mentionate mai sus, trebuie retinut si faptul ca in cazul toxiinfectiilor e nevoie de un regim alimentar corespunzator. El poate fi compus din orez, branza, ceaiuri si abia dupa ce simptomele se amelioreaza e permisa introducerea treptata a altor alimente. Se recomanda evitarea bauturilor acidulate dar si a celor din fructe.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole