20.5 C
București
marți, aprilie 2, 2024

Top 6 beneficii ale bergamotei, fructul cu gust amar si miros extrem de parfumat

Bergamota nu este bine cunoscuta in multe parti ale lumii, dar cercetarile recente arata ca poate trata o mare varietate de afectiuni de sanatate. Bergamota poate fi gasita in varful cel mai sudic al Italiei, in regiunea fermecatoare si muntoasa Calabria. Aceasta are un gust un miros incantator, dar gustul este amarui si de aceea nu este atat de consumata. Totusi, este adesea folosita sub forma de ulei esential, care este produs din coaja si, alternativ, poate fi consumat si in alte alimente si bauturi.

Bergamota are in compozitia ei flavonoide benefice, printre care: neoeriocitrina, naringin, neohesperidina, ponceritina, melitidina, mitrocina, miriflin, brutieridin si bergamotina. Aceste flavonoide sunt considerate a fi responsabile pentru beneficiile pentru sanatate ale bergamotei. De exemplu, dupa mai multe studii de cercetare, s-a ajuns la concluzia ca bergamota joaca un rol important in diferite afectiuni, mai ales pentru sistemul nervos, sanatatea cardiovasculara, inflamatie, metabolismul osos al diabetului si piele.

Bergamota – Beneficii pentru sanatate

1.Reduce stresul

Uleiul esential derivat din coaja este folosit in mod obisnuit pentru a reduce stresul la pacientii cu cancer care urmeaza terapie cu radiatii si pentru a creste vigilenta mentala.

Vezi si: Stresul. 6 uleiuri esentiale care te ajuta sa treci peste aceasta stare de neliniste

2.Sprijina sanatatea cardiovasculara

Cercetarile au aratat ca polifenolii gasiti in bergamota sustin nivelurile sanatoase de colesterol. Totodata, studiile au descoperit ca chiar flavonoidele gasite in bergamota sustin un raport sanatos HDL (colesterol bun) si trigliceride. Acest lucru este de bun augur, deoarece cercetarile recente au aratat ca raportul dintre HDL si trigliceride este de cinci ori mai predictiv pentru riscul de atac de cord decat nivelul LDL.

3.Proprietati antiinflamatorii

Aceste citrice au proprietati antiinflamatorii puternice.

In urma unui studiu de laborator s-a demonstrat ca fractia de flavonoid gasita in bergamota este capabila sa reduca nivelurile de proteine ​​ale citokinelor proinflamatorii si, astfel, sa reduca inflamatia. Totodata, un alt studiu a constatat ca extractele facute cu coaja de bergamota au proprietati antiinflamatorii in celulele endoteliale expuse la factorul de necroza tumorala alfa, o substanta proinflamatoare.

4.Potential anticancer

In urma unei cercetari efectuate in 2018, s-a descoperit ca bergamota are capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase de san. In plus, un studiu a aratat potentialele proprietati anticanceroase ale bergamotei atunci cand vine vorba de cancerul osos. Totodata, o lucrare de cercetare publicata in revista Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry arata ca extractele de suc de bergamota ajuta la inducerea apoptozei in liniile celulare de cancer de colon.

5.Poate reduce zaharul din sange

Cercetarile indica faptul ca bergamota aduce beneficii organismului prin echilibrarea zaharului din sange.

Extractul de polifenol de bergamota poate ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. Totodata, se crede ca naringina, un flavonoid gasit in bergamota, este mecanismul de actiune al proprietatilor de scadere a zaharului din sange ale bergamotei. Cercetatorii sunt de parere ca naringina imbunatateste sensibilitatea la glucoza si toleranta la glucoza.

6.Ingrijirea pielii

O varietate de studii de laborator au aratat ca bergamota are proprietati antimicrobiene, ajutand si la tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, vitiligo si acneea.

Uleiul de bergamota are proprietati insecticide si este un tratament popular pentru a proteja impotriva paduchilor si a parazitilor. Totodata, cercetarile indica faptul ca uleiul esential de bergamota este eficient impotriva unei varietati de bacterii si ciuperci.

Dozare:

Doza standard pentru fructele de bergamota este urmatoarea:

  • Extract de bergamota: 500 mg pe zi
  • Suc de bergamota : 50 ml pe zi

Bergamota – Efecte secundare

Bergamota este contraindicata in sarcina sau alaptare, deoarece poate pune in pericol dezvoltarea copilului. Totodata, trebuie sa ai in vedere ca acest fruct este fototoxice, ceea ce inseamna ca iti va face pielea deosebit de sensibila la soare.

Fructul poate interactiona cu unele medicamente si poate scadea nivelul zaharului din sange, facandu-l nepotrivit diabeticilor care sunt sub tratament.

Vezi si: Uleiul esential de tuberoza. 7 beneficii pentru minte si suflet

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole