1.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Top 10 alimente neperisabile potrivite pentru persoanele cu diabet si sfaturi pentru planificarea meselor

Pentru persoanele care traiesc cu diabet, alegerea alimentelor potrivite si planificarea meselor sunt cruciale pentru mentinerea controlului asupra nivelului de zahar din sange si pentru promovarea sanatatii generale. In acest articol, ne concentram pe 10 dintre cele mai bune alimente neperisabile recomandate pentru persoanele cu diabet, impreuna cu sfaturi practice pentru planificarea meselor.

Top 10 alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet:

1.Naut uscat sau conservat:

O sursa excelenta de proteine vegetale, fibre si carbohidrati complecsi, arata studiile, care pot ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil.

*Daca este pastrat intr-o camara rece si intunecată, nautul uscat se pastreaza pana la 3 ani.

2.Rosii conservate:

Bogate in licopen, un antioxidant care poate ajuta la protejarea sanatatii inimii si a vaselor de sange, rosiile conservate sunt o alegere buna pentru persoanele cu diabet.

3.Fistic:

Plin de grasimi sanatoase, proteine si fibre, fisticul poate fi o gustare delicioasa si hranitoare pentru a combate pofta si a mentine nivelul de zahar din sange stabil, arata studiile.

*Fisticul are o valabilitate de aproximativ 6 luni in camara, desi refrigerarea ii prelungeste foarte mult termenul de valabilitate.

4.Seminte de chia:

O sursa excelenta de fibre, acizi grasi omega-3 si antioxidanti, semintele de chia pot ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange sub control si la promovarea sanatatii inimii, arata studiile.

*Aceste seminte durează pana la 4 ani in camara.

5.Fructe de padure congelate:

Bogate in fibre si antioxidanti, fructele de padure congelate sunt o optiune sanatoasa si delicioasa pentru a satisface pofta de dulce si a mentine nivelul de zahar din sange stabil.

6.Quinoa:

Un aliment cu indice glicemic scazut si bogat in proteine, quinoa este o optiune excelenta pentru persoanele cu diabet, deoarece poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange sub control.

*Quinoa are termen de valabilitate intre 6 luni si 1 an daca este depozitata corespunzator intr-un recipient sigilat din dulap.

7.Ciuperci conservate:

O sursa buna de proteine, fibre si minerale precum zincul si seleniul, ciupercile conservate sunt o alegere sanatoasa pentru persoanele cu diabet.

*Ciupercile conservate au termen de valabilitate 2 ani.

8.Spanac conservat sau congelat:

Plin de vitamine si minerale, cum ar fi fierul, vitamina K si acidul folic, spanacul poate ajuta la mentinerea sanatatii generale si a nivelului de zahar din sange.

*Spanacul conservat dureaza pana la 4 ani, in timp ce spanacul congelat se pastreaza pana la 1 an.

9.Ciocolata neagra:

O gustare indulgenta si sanatoasa, ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao si continut scazut de zahar poate oferi beneficii pentru sanatatea inimii si controlul glicemiei.

De exemplu, studiile arata ca doar 3 patratele (30 de grame) de 78% ciocolata neagra ofera 14 grame de grasimi, 3 grame de proteine si 4 grame de fibre – cu doar 11 grame de carbohidrati.

*Un baton de ciocolata neagra se pastreaza pana la 4 luni in dulap, dar congelarea ei ii prelungeste termenul de valabilitate.

10.Ulei de masline:

Bogat in acizi grasi mononesaturati si antioxidanti, uleiul de masline poate ajuta la reducerea inflamatiei si a riscului de boli cardiovasculare in randul persoanelor cu diabet, arata studiile.

Sfaturi pentru planificarea meselor:

  • Alegeti alimente cu indice glicemic scazut: Optati pentru alimente cu un indice glicemic scazut, care nu ridica brusc nivelul de zahar din sange.
  • Pastrati portiile sub control: Monitorizati dimensiunile portiilor pentru a evita consumul excesiv de carbohidrati si calorii.
  • Includeti proteine la fiecare masa: Proteinele pot ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil si la mentinerea senzatiei de satietate.
  • Limitati consumul de zahar adaugat: Evitati alimentele si bauturile indulcite cu zahar adaugat si optati pentru alternative mai sanatoase, cum ar fi indulcitorii naturali.
  • Monitorizati consumul de sodiu si grasimi saturate: Reducerea consumului de sodiu si grasimi saturate poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a tensiunii arteriale.

Iata si un exemplu de plan de masa folosind alimentele neperisabile prezentate in acest articol:

Mic dejun: quinoa de dimineata cu seminte de chia si fructe de padure congelate
Pranz: supa cu naut si rosii conservate
Gustare: ciocolata neagra si fistic
Cina: paste bogate in proteine cu pui sau falafel, plus sos din rosii conservate, spanac si ciuperci

Prin alegerea cu intelepciune a alimentelor si planificarea meselor in avans, persoanele cu diabet pot sa-si gestioneze mai bine boala si sa duca o viata sanatoasa si activa. Consultarea unui nutritionist sau a unui medic specialist in diabet poate oferi indrumare si suport suplimentar in procesul de gestionare a diabetului.

Vezi si: Semintele de floarea soarelui – Micile minuni nutritionale cu potential terapeutic mare (combat diabetul, bolile de inima si poate chiar cancerul)

Vezi si: Rolul musetelului in prevenirea progresiei hiperglicemiei si complicatiilor diabetului. STUDIU

Vezi si: Busuiocul Sfânt: O planta excelenta in gestionarea diabetului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole