13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Tinctura de ghimpe, un bun remediu pentru prostata

Tinctura de ghimpe. Ghimpele (Xanthium spinosum) este un arbust mic de padure, intalnit adesea la marginea drumurilor si in terenuri neingrijite, pe langa garduri, iar fiecare frunza contine tepi. Aceasta planta are o mare capacitate de adaptare, rezistand la seceta, vanturi puternice si temperaturi scazute. Totusi, chiar daca este o planta care te face sa o feresti, trebuie sa stii ca cea mai mare calitate a sa este aceea de a trata rapid bolile prostatei, in special adenomul de prostata, dar efectele sale terapeutice sunt mult mai complexe.

In scop terapeutic, este utilizata partea aeriană a plantei, in special tulpina inflorita, care se recolteaza de la sfarsitul lui iunie pana in septembrie-octombrie. Ghimpele are in compozitia sa ulei esential, saruri de acizi grasi, calciu si potasiu, acid cafeic, acid clorogenic, flavone, fitosteroli, saponine, tanin, lactone (xantanina), ulei volatil si beta-sitosterol.

Planta poate fi utilizata sub diferite forme, dar pentru astazi am ales sa vorbim despre tinctura de ghimpe, deoarece este foarte usor de administrat si este asimilata cu usurinta de catre organism, rezultatele terapeutice fiind rapide.

Tinctura de ghimpe – Beneficii pentru sanatate

Tinctura de ghimpe are efect antiinflamator general mediu, antiinflamator al prostatei puternic, antiseptic, antitumoral, diuretic puternic, favorizeaza sfaramarea si eliminarea calculilor biliari si este un bun febrifug.

-PROSTATA

Dupa cum spuneam si mai sus, cea mai mare calitate a acestei plante este aceea de a trata rapid bolile prostatei.

  • In caz de prostata si adenom de prostata, se administreaza 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 40 de zile.
  • In caz de cancer genital si de prostata (adjuvant), se administreaza 1 lingurita in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile cu 2 saptamani pauza.

-NEFRITA, CISTITA SI LITIAZA RENALA

  • se pune 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa se ia de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru efecte mai puternice, se recomanda asocierea cu tinctura de mesteacan, ienupar si merisor.

-LITIAZA BILIARA

  • se asociaza, in proportii egale, tinctura de ghimpe, tinctura de anghinare si de frunze de mesteacan. Se ia 1 lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Fiecare doza se dizolva in 100 ml apa, dupa care se inghite pe stomacul gol. Se recomanda ca dupa aceasta administrare sa se stea culcat pe partea dreapta timp de 10 minute.

-AFECTIUNI FEBRILE

  • se dizolva 3 lingurite de tinctura intr-o cana de apa. Se iau cate 3-4 lingurite din acest amestec, din jumatate in jumatate de ora. Efectul este mai puternic daca se pun si 1-2 lingurite de tinctura de menta.

-HIPERTIROIDIE

  • se adauga 1 lingurita in 100 ml de apa si se ia de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Se administreaza periodic, in cure de 2-3 saptamani in fiecare anotimp. Pentru o actiune mai puternica asupra glandei tiroide, se recomanda si asociere cu sanziene, angelica sau valeriana.

CONTRAINDICATII:

Copii sub 12 ani, sarcina, alaptare, alergie la planta si celor carora le este interzis sau limitat consumul de alcool.

Vezi si: Castanul salbatic. Metode de preparare si indicatii terapeutice

Sursa: „Plante medicinale din flora Romaniei”, Tudor Ilie, Mihai Minoiu

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole