Testele recente arata ca rosia romaneasca este mai naturala decat cea de import

Nu suntem subiectivi cand spunem ca rosiile romanesti sunt mai bune decat cele din Olanda, spre exemplu. O arata si analizele comparative care indica faptul ca gustul mai bun vine ”la pachet” cu o compozitie chimica diferita ceea ce face ca si hibrizii romanesti de tomate sa fie mai apropiati de rosia traditionala, pe care o cultivau strabunicii nostri la tara.

In momentul de fata, nu este nici un dubiu ca romanii prefera rosiile autohtone produse din seminte traditionale sau din hibrizi dezvoltati de cercetatorii de la noi din tara. Din aceasta ultima categorie, putem enumera soiurile de tomate Pontica 102, Viorica, Buzau 22 si 47, Kristinica, Carisma si hibridul Siriana. Preferintele romanilor se indreapta catre acele soiuri si hibrizi ale caror fructe au un gust usor acrisor, gust dat de raportul dintre zahar si aciditate, a declarat pentru Romania Rurala dr. ing. Victor Lacatus, membru fondator al Cooperativei Agricole „Legume de Vidra”.

Pentru a dovedi ca rosiile romanesti sunt cu adevarat mai bune la gust, cercetatorii romani au mers chiar mai departe si au testat tomatele noastre in raport cu cele aduse de afara. Astfel, analiza biochimica a unor hibrizi de tomate olandezi comparativ cu hibridul romanesc Siriana, efectuata in laboratorul de Agrochimie, Biochimie si Fiziologie din cadrul ICDLF Vidra, a aratat diferente evidente in ceea ce priveste concentratia de zahar si valorile aciditătii, care au condus la un raport zahar-aciditate foarte mare in cazul hibrizilor straini. Este un caz tipic pentru ceea ce romanii apreciaza, de regula, ca gust „fad” al tomatelor din import.

 

In cazul hibridului Siriana avem si un continut mai mare cu 41 % de licopen si cu 19 % mai mult acid ascorbic. Parametrii biochimici ai hibridului Siriana sunt mult mai apropiati de limitele de variatie pentru tomatele romanesti cultivate in camp. Aceste calitati nutritionale inconfundabile recomanda promovarea in cultura a materialului biologic autohton, deoarece este mult mai bine adaptat conditiilor noastre specifice de mediu, da productii constante, iar forma, culoarea si marimea sunt caracteristici traditionale.

Un argument in plus în favoarea cultivarii soiurilor romanesti este acela al pretului semintelor, mai mic, mai spune dr. ing. Victor Lacatus.rosii-uriase-seminte-romanesti-de-legume-producator_1

 Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Sursa: http: agrointel.ro

You may also like...