Test autism. Cercetatorii au facut primii pasi pentru dezvoltarea unui test biologic de sange si urina pentru autism, anunta BBC.
Cercetatorii au studiat copii cu si fara autism si au descoperit un nivel mai ridicat de proteine deteriorate la copiii cu autism. In ultima instanta, testul ar putea duce la diagnosticarea precoce a copiilor care sufera de autism.
Autismul afecteaza comportamentul si interactiunea sociala, insa este dificil de detectat si, de obicei, nu este diagnosticat inainte de varsta de 2 ani. Adesea, copiii cu autism primesc un diagnostic mult mai tarziu.
Test autism – Proteine deteriorate in sange
La ora actuala nu exista niciun test biologic pentru detectarea acestei afectiuni, asa ca autismul este diagnosticat prin evaluari comportamentale realizate de medici.
In cadrul noului studiu, care a fost publicat in jurnalul „Molecular Autism”, cercetatorii au analizat diferentele chimice din sangele si urina a 38 de copii cu autism si a 31 de copii fara autism. Toti copiii aveau varste cuprinse in 5 si 12 ani.
Cercetatorii au descoperit un nivel mai ridicat de proteine deteriorate in plasma din sangele copiilor cu autism.
Test autism: „As vrea sa continuu cu copii si mai mici, poate de 2 ani”
Naila Rabbani de la Universitatea din Warwick, cercetatoarea care a coordonat studiul, a declarat pentru BBC ca, in ultima instanta, testul ar putea fi folosit de medici pentru a diagnostica autismul cat mai repede, cu ajutorul anumitor markeri.
Cercetatoarea a spus insa ca rezultatele acestui studiu trebuie replicate intr-un alt grup: „Avem metoda, avem totul. Tot ce trebuie sa facem este sa il repetam. As vrea sa continuu cu copii si mai mici, poate de 2 ani sau chiar de un an”.
„Apoi, urmatorul pas va fi sa validam rezultatele pe un grup mai mare”, a mai spus ea.
Test autism – „Cea mai buna metoda de diagnosticare continua sa fie observatia clinica”
Alti cercetatori considera insa ca este prea devreme pentru a decide ca noul studiu a oferit o metoda universala de diagnosticare a autismului.
„Acest studiu ne poate oferi indicii de ce persoanele autiste sunt diferite, insa nu ofera o noua metoda de diagnostic. Este mult prea devreme pentru asa ceva”, a declarat James Cusack, director de cercetare la Autistica, un centru de cercetare din Marea Britanie.
„Nu stim daca aceasta tehnica poate face diferenta dintre autism, ADHD, anxietate si alte afectiuni similare. Studiul lor a analizat un grup mic de persoane. Cea mai buna metoda de diagnosticare a autismului continua sa fie intervievarea si observatia clinica a copiilor”, a mai spus el.
Test autism – Riscul unor rezultate fals pozitive
Max Davie, de la Colegiul Regal de Pediatrie si Sanatatea Copiilor, a declarat ca suntem inca departe de a avea un test pentru autism.
„Desi aplaudam acest domeniu de cercetare, e important ca [testul – n.r.] sa nu fie adoptat cu prea mult entuziasm – daca va fi aplicat unei populatii numeroase va produce un numar ridicat de rezultate fals pozitive, ceea ce va cauza ingrijorare si potentiale efecte negative asupra copiilor si familiilor lor”, a spus el.
In prezent, multi cercetatori din domeniu incearca sa descopere un test genetic, de sange sau de urina care sa ajute la diagnosticarea cat mai rapida a autismului. Cu cat un copil cu autism este diagnosticat mai repede, cu atat cresc sansele ca el sa aiba acces timpuriu la terapii de recuperare, astfel incat ulterior sa duca o viata normala.
Test autism – simptome ce pot fi observate de parinti
Iata cateva simptome considerate posibile indicii ale autismului, potrivit wikipedia.org:
– copilul nu gangureste / nu scoate sunete nearticulate in cuvinte pana la varsta de 12 luni
– nu face gesturi (de exemplu, nu arata cu degetul) pana la varsta de 12 luni
– nu spune cuvinte pana la vasta de 16 luni
– nu spune spontan sintagme compuse din doua cuvinte pana la varsta de 24 de luni
Sursa: greatnews.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: