19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Tescovina, un adevarat elixir al sanatatii extras din ramasitele vinului

Tescovina sau boasca, cum i se mai spune in popor, este amestecul de coji si seminte rezultat in urma stoar­ce­rii strugurilor. De regula, oamenii au tendinta de a o arunca sau de a o transforma in tuica, insa nu stiu ca aceasta reprezinta un adevarat elixir pentru sanatate, fiind mult mai bogata in resveratrol decat vinul rosu.

Resveratrol este un antioxidant cu numeroase beneficii pentru sanatate (incetineste procesul de imbatranire, are efect anticangerigen, protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular, regleaza nivelul de insulina, scade nivelul tensiunii arteriale, scade nivelul de colesterol „rau” etc.). Totodata, pe langa resveratrol, semintele din tescovina contin si ulei vegetal bogat in acizi grasi nesaturati de tip Omega 3 si Omega 6, care contri­buie la marirea colesterolului bun (HDL) si la micsorarea coles­terolului rau (LDL).

Pre­paratele pe baza de boasca au rolul de a preveni degradarea tuturor tipurilor de celule exis­tente in corp, grabind totodata re­generarea tesutu­rilor. Astfel, boasca ne apara de boli si echili­breaza functiile vitale, in­ce­tinind imbatra­nirea. Insa, proprietatile sale miraculoase nu se opresc aici. Iata ce alte beneficii pentru sanatate mai are tescovina:

Tescovina – Beneficii

  • Tescovina previne cancerul si formarea tumorilor. Aceasta stimuleaza sistemul imunitar sa atace celule tumorale, impiedicandu-le sa se dezvolte. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de cancer, boasca ajuta organismul sa elimine celulele canceroase, intarindu-le totodata pe cele sanatoase;
  • Tescovina incetineste procesul de imbratranire si afecţiunile ce apar la batranete;
  • Tescovina este eficienta in cazul afectiunilor cardiovas­culare (insuficienta cardiaca, nevroza cardiaca, an­gina pectorala, stari post-infarct);
  • Boasca este benefica in bolile cerebrale (Alz­heimer);
  • Tescovina intareste vederea, fiind indicata in boli oftalmologice ca: degenerescenta macula­ra, glaucom si cataracta;
  • Tescovina este indicata in afectiunile neurologice (boala Parkinson);
  • De asemenea, boasca este foarte eficienta in bolile metabolice şi endocrine (diabet za­ha­rat, afectiuni ale tiroidei, insuficienta cor­tico­su­pra­­renala);
  • Tescovina regleaza colesterolul si previne accidentul vascular;
  • Boasca lupta impotriva osteoporozei si reumatismului;
  • Tescovina energizeaza organismul, fluidizeaza sangele si previne formarea cheagurilor de sange.

Tescovina – Preparare

Conform oamenilor de stiinta, se recomanda strugurii rosii sau negri, care au un con­tinut mai ridicat de resveratrol decat strugurii albi.

Dupa cum spuneam si mai sus, tescovina este produsul ce rezulta dupa zdro­birea si presarea stru­gurilor. Aceasta se asa­za in strat subtire, in spatii aerisite, rasfirandu-se zilnic, pentru a se evita muce­gairea. In functie de tempe­ratura, uscarea poate dura intre 15-20 zile.

Pentru a putea fi maci­nata, boasca se mai usuca 1 ora in cuptorul unui aragaz (la foc mic, cu usa intredeschisa) sau intr-un cuptor electric cu convectie, la 90°C. Vezi si: Proprietatile terapeutice ale uleiului din samburi de struguri

Odata uscata, tescovina se macina intr-o rasnita si se poate folosi ca atare, sub forma de pulbere. Astfel obtinuta se pastreaza in saculeti de panza.

Doze recomandate: pulberea de tescovina se ad­ministreaza in doze de 2 lingurite pe zi (dimi­neata si seara), ca atare sau cu putina miere ori suc na­tural; capsulele gelatinoase cu seminte micronizate de stru­guri – cate 3 pe zi, dupa mese; tinctura – cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi.
Preparatele din tescovina adminis­trate alaturi de medicatia alopata, atunci cand bolile s-au declansat, isi vadesc efectele benefice dupa peri­oa­de indelungate (3-6 luni).

De asemenea, din pulberea de tescovina se poate prepara si tinctura:

– 20 g de tescovina uscata

– 100 ml de alcool 96 de grade

Pentru a prepara tinctura, tescovina se pune intr-o borcan si pestea ea se toarna alcoolul. Se inchide ermetic cu filet si se lasa 10 zile la macerat. Borcanul se agita de 3-4 ori pe zi. Dupa acest timp, se strecoara si se mai lasa la limpezit 6 zile in frigider. Dupa decantare, se mai strecoara inca o data si se pastreaza in sticlute mici. Se administreaza cate 20-30 de picaturi de tinctura de tescovina, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese. Acestea trebuie diluate cu putina apa. Tratamentul dureaza 2-3 saptamani si se poate relua dupa 1 saptamana de pauza.

Sfat!

Nu uitati ca cele mai spectaculoase rezultate pentru sanata­tea omului se obtin atunci cand terapiile naturiste se folosesc ca metode de prevenire a bolilor de catre omul inca sanatos. Precum si deviza: „E mai usor sa previi decat sa vindeci” .

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole