13.6 C
București
duminică, februarie 25, 2024

Susaiul, buruiana cu leacuri mai putini stiute

Susaiul este o planta, cunoscuta in prezent ca o buruiana, pe care stramosii nostri o foloseau in alimentatie, datorita gustului dulceag. Insa, de-a lungul timpului, oamenii de stiinta i-au aflat calitatile terapeutice si au inceput sa o utilizeze tot mai mult in remediile naturiste.

Susaiul este o planta ce infloreste din iunie pana in septembrie. In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc radacinile, tulpinile si frunzele care contine alfa lactucerol, beta-lactucerol, manitol, inozitol, dioxid de siliciu, potasiu, flavonoide, taraksasterol. Totodata, frunzele sunt bogate in saruri minerale si vitamina C. 

Pe vremuri, radacinile de susai erau folosite pentru tratarea icterului, iar frunzele, pentru tratarea febrei, tusei si astmului. De asemenea, si sucul laptos din tulpina este foarte bun. Acesta ajuta impotriva dificultatii respiratorii, a ficatului slabit, a arsurilor la nivelul stomacului si stimulant al menstruatiei.

Consumul a cateva frunze de susai ajuta in afectiunile vezicii biliare. De asemenea, un leac foarte bun il reprezinta si infuziile si cataplasmele cu susai.

-utilizate sub forma de cataplasme, frunzele au actiune antiinflamatorie, motiv pentru care sunt folosite pentru cicatrizarea ranilor si pentru atenuarea durerilor musculare post-traumatice.

-utilizate sub forma de infuzie, frunzele de susai dau rezultate bune in cazul pietrelor la rinichi. Iata cum se prepara: in 250 ml apa clocotita se adauga 50 de mg de frunze uscate de susai. Se lasa la infuzat cateva minute, dupa care se pot consuma cate 3 cani pe zi.

Alior, laptele cainelui sau buruiana de venin. Beneficiile unei plante toxice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole