Surfinia. Sfaturi utile pentru plantarea micilor petunii

surfinia-petunii

Surfinia (Calibrachoa) este de fapt o petunie, doar ca florile sunt mai mici si mult mai bogate. Surfinia este de origine japoneza si este cea mai populara planta cultivata pe balcoane, terase si gradini. Aceasta floare este atat de populara datorita coloritului ei (alb, roz, rosu, albastru, violet purpuriu etc.), a cresterii sale foarte rapide, dar si a faptului ca infloreste continuu din mai pana in octombrie.

Aceasta petunie care produce cascade de flori este destul de usor de cultivat. Planta poate fi cultivata intr-un ghiveci, jardiniera, suspensie, dar si direct in sol.

Surfinia, spre deosebire de petunia clasica, este mai rezistenta la ploaie, frunzele sunt de culoarea maslinei verzi si au un parfum puternic.

Surfinia – Sfaturi utile pentru plantare

-Sulfinia prefera solul bogat in substante nutritive, bine drenat. Este recomandat sa se foloseasca un amestec de turba cu perlit si se poate adauga 10 % mranita. De asemenea, este indicat ca odata cu amestecul de pamant sa se incorporeze in sol si ingrasaminte cu eliberare lenta. Petunia prefera un PH de 5,5 – 6. Este de preferat sa se lase solul sa se usuce usor intre 2 udari pentru a evita excesul de umiditate.

Vezi si: 3 flori de gradina usor de plantat si intretinut pe timp de vara

-Surfinia prefera zonele cu lumina, dar si cele cu semiumbra. Ea are nevoie de cel putin 6 ore pe zi de soare pentru a inflori mai bine si sa fie ferita de vanturi puternice.

-Surfinia nu suporta temperaturile foarte mari, peste 35 de grade.

-Surfinia iubeste apa, dar se evita baltirea. Astfel, dupa plantare, este recomandat ca planta sa se ude bine pentru a se putea dezvolta radacinile, iar apoi se mentine substratul umed. Se uda de cate ori este nevoie.

-Pentru a avea o inflorire indelungata, se foloseste un ingasamant pentru plante cu flori, o data la doua saptamani dizolvat in apa de udat. De asemenea, este indicat sa se rupa florile uscate/decolorate pentru a incuraja aparitia de flori noi.

Vezi si: Idei pentru o gradina de vara cat mai frumoasa

-Sulfinia se inmulteste prin seminte sau butasi. Totusi, cea mai folosita metoda este cea prin seminte, operatie ce trebuie efectuata in luna februarie-martie, dupa care se transplanteaza in apriliemai in ghivece mai mari. In timpul insamantarii, micutele seminte nu se acopera cu pamant, ci se apasa usor si se pastreaza umiditatea si temeperatura optima pentru germinare (20-21 de grade celsius).

-Un mare avantaj al acestei plante este acela ca nu este sensibila la boli si daunatori, insa pot fi atacate de catre musculitele albe pe perioada verii daca seste asociata caldura cu umiditatea.

Vezi si: 6 sfaturi utile pentru a avea petunii pline de flori

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...