13.7 C
București
duminică, martie 17, 2024

Sunt cartofii rosii mai sanatosi decat cartofii albi?

Exista o multime de soiuri de cartofi, dar cand vine vorba de cartofi rosii vs. cartofi albi, nutritia este aproape identica. Ambele soiuri difera usor in domenii cheie, inclusiv aspect, textura, aroma si utilizari, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa alegi niciunul dintre ei.

Nutritia cartofilor rosii este aproape identica cu cea a cartofilor albi. Ambele soiuri sunt bogate in carbohidrati, potasiu si vitamina C si contin aproximativ 150 de calorii pe cartof mediu. Totusi, modul in care ii prepari face diferenta in cat de sanatosi sunt sau  nu. Alege sa-i prepari copti, piure sau fierti in detrimentul prajirii.

Care este diferenta dintre cartofii rosii si cartofii albi

-In primul rand, difera culoarea lor. Cartofii rosii au coaja rosiatica, pe cand cartofii albi au coaja maronie. De asemenea, miezul cartofilor rosii este alb, in ​​timp ce miezul cartofilor albi este mai mult spre galben.

-Cartofii rosii sunt de marime medie, iar cartofii albi pot fi mici sau mari.

-Cartofii rosii sunt sferici, in timp ce forma cartofilor albi este rotunda sau dreptunghiulara.

-Cartofii rosii sunt gatiti cu coaja si, prin urmare, ofera mai multe fibre in comparatie cu cei albi, care adesea sunt adesea gatiti fara coaja.

-Cartofii rosii sunt mai dulci, iar cartofii albi sunt mai putin dulci.

-Cartofii rosii furnizeaza mai putine calorii in comparatie cu cartofii albi, care furnizeaza mai multe calorii.

-Cartofii rosii sunt mai tari, iar cei albi sunt mai pufosi.

-In privinta sanatatii, cartofii rosii au proprietati antiinflamatorii si anticancerigene, iar cartofii albi sunt o sursa de hrana pentru microbiota intestinala, care promoveaza sanatatea intestinala.

-Continutul de amidon al cartofilor rosii este mai mic in comparatie cu cartofii albi. Cartofii albi sunt bogati in amidon rezistent.

Iata ce trebuie sa stii mai exact despre cartoful rosu

Un cartof rosu furnizeaza 1670 mg potasiu, un mineral vital pentru functionarea inimii si a muschilor. Totodata, potasiul ajuta la eliminarea sodiului din organism.

De asemenea, coaja cartofilor are multe substante nutritive. Aceasta este bogata in fibre. In plus, cartofii rosii furnizeaza cel mai mare numar de micronutrienti si fitochimice sanatoase. De exemplu, „quercetin”, un compus flavonoid care are proprietati antiinflamatorii si anticancerigene.

Cartoful rosu ofera suficienta niacina care regleaza nivelul colesterolului din sange.

Cartofii rosii furnizeaza luteina xantofila care sustine sanatatea ochilor si colina necesara pentru sanatatea creierului.

Jumatate din cantitatea recomandata de piridoxina este prezenta este un cartof rosu mare. Aceasta vitamina ajuta la metabolismul macronutrientilor si ajuta la formarea globulelor rosii.

Iata ce trebuie sa stii mai exact despre cartoful alb

Textura acestui tip de cartof este mai cremoasa, usor densa, are o natura usoara si pufoasa.

Cartofii albi sunt bogati in multi nutrienti, care includ magneziu, potasiu, fibre alimentare si vitamina B6. Totodata, miezul lor este o sursa bogata de amidon rezistent care actioneaza ca prebiotic pentru probioticele din intestin. Enzimele nu pot digera acest amidon; prin urmare, microflora il transforma in acizi grasi cu lant scurt, cum ar fi acidul butiric. Acesti acizi grasi intaresc imunitatea si ofera energie celulelor colonului.

Cartofii albi furnizeaza o cantitate mare de proteine. Aminoacizii metionina, lizina treonina si triptofan sunt abundenti, care sunt implicati in functionarea celulara si mecanismele de reparare.

Nutritia cartofilor rosii vs. nutritia cartofilor albi

Dupa cum am spus si mai sus, daca e sa comparam nutritia ambelor soiuri, acesta este aproape identica, cu foarte mici diferente. De exemplu:

-Calorii:

  • Un cartof rosu mediu contine 151 de calorii
  • Un cartof alb mediu contine 159 de calorii

-Potasiu:

  • Atat cartofii rosii, cat si cei albi au un continut ridicat de potasiu, continand 943 mg si, respectiv, 941 mg.

Potasiul are rolul de a mentine oasele si inima sanatoase, reducand riscul de accident vascular cerebral si boli de inima. Cu toate acestea, conform unui raport din mai 2013 din Advances in Nutrition, aportul mediu este putin peste jumatate din cantitatea recomandata.

-Vitamina C:

  • Ambele soirui sunt bogate in vitamina C, avand 21,8 grame. Pe langa faptul ca actioneaza ca un antioxidant, vitamina C iti mentine pielea sanatoasa, te ajuta sa metabolizezi proteinele si joaca un rol important in sistemul tau imunitar.

-Carbohidrati:

  • Un cartof rosu mediu are 33,9 g carbohidrati (din care 3,1 g provin din fibre)
  • Un cartof alb are 36,5 g (din care 3,6 g provin din fibre)

-Amidon:

Ambele soiuri sunt bogate in amidon care, asemanator fibrelor, este un carbohidrat pe care corpul nu il poate digera. Amidonul rezistent trece prin stomac si intestinul subtire, ajungand in cele din urma la intestinul gros, unde incepe sa fermenteze. Pe masura ce amidonul rezistent fermenteaza, hraneste bacteriile bune din intestin, care clasifica cartofii drept aliment prebiotic. Acest proces ajuta bacteriile bune sa se inmulteasca, astfel incat acestea sa depaseasca in numar bacteriile rele si sa va mentina intestinul sanatos.

Vezi si: Cartofii violeti sau cele mai sanatoase legume. 6 beneficii uimitoare

Vezi si: Sucul de cartofi. Proprietati si beneficii

Vezi si: 7 beneficii pentru sanatate ale cartofilor dulci

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole