Sucul de sparanghel. Proprietati si beneficii

Aceasta leguma are mai multe metode de preparare: prin gatire, fierbere, prajire, la gratar. De asemenea, ca multe alte legume, sparanghelul se foloseste si in stare cruda, sub forma de suc. Sucul de sparanghel este bogat in vitamine, are proprietati remineralizante si stimulative, iar consumat cu regularitate te poate proteja de anumite afectiuni.

Sucul de sparanghel – Iata ce proprietati si beneficii are

Sparanghelul abunda de vitamine (A, C, B1, B2, si E,) si minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier, acid folic si zinc). De asemenea, acesta contine si o substanta inrudita cu hormonul sexual masculin, care sporeste potenta, fecunditatea si dorinta de dragoste. De aceea, acum foarte multi ani, era interzis calugarilor. 

Pe langa cele enumerate mai sus, sparanghelul contine multa Asparagina (un alcaloid), carbon, hidrogen, azot si oxigen. Totusi, atunci cand sparanghelul este gatit sau conservat, se pierde valoarea acestui alcaloid, deoarece hidrogenul si oxigenul se didipa, iar sarurile minerale formate prin combinarea acestui alcaloid cu alte elemente se pierd pur si simplu sau valoarea lor este distrusa. In schimb, sub forma de suc, sparanghelul s-a dovedit foarte eficient ca diuretic, mai ales in combinatie cu suc de morcovi, deoarece este posibil sa aiba un efect incomod de puternic asupra rinichilor, daca este consumat separat.

Iata beneficiile sucului de sparanghel:

  • Pe langa faptul ca este un foarte bun diuretic, sucul de sparanghel are efecte pozitive si in cazul disfunctiilor renale si al reglarii tulburarilor glandulare generale.
  • In diabet si anemie are un efect benefic daca este folosit in asociere cu sucuri care sunt recomandate special pentru aceste afectiuni.
  • Este benefic pentru reumatism, nevrita etc. Acest suc ajuta la descompunerea cristalelor de acid oxalic din rinichi si din sistemul muscular. Reumatismul rezulta de pe urma produsului final al digestiei carnii si produselor din carne, care genereaza cantitati mari de uree.
  • Este eficient in afectiunile prostatei. Sucul de sparanghel se combina cu cel de morcovi, sfecla si castraveti.

Sfaturi utile:

Sparanghelul cumparat trebuie sa fie consumat imediat deoarece se deterioreaza foarte repede pierzandu-si proprietatile. Inainte de pregatire, trebuie sa i se indeparteze baza rigida a lastarilor, sa se curete cu un cutit si sa se clateasca cu apa rece.

Ai rabdare! In cazul reconstructiei sau regenerarii organismului, prin mijloace naturale, este foarte important sa retii ca alimentele pe care le consumi, sub forma de sucuri, pot sa inceapa un proces de curatire a intregului organism. Aceasta perioada poate sa fie uneori insotita de dureri in regiunea corpului in care se realizeaza curatirea, dar nu trebuie sa te gandesti ca sucurile sunt cele care iti fac rau. Din contra, trebuie sa te gandesti ca procesul de vindecare a inceput. Nu trebuie sa te astepti ca acumularea de toxine, care a durat o viata, sa fie eliminata in mod miraculos peste noapte. Este nevoie de timp.

Sursa: Sucuri din legume si fructe, Norman W. Walker – doctor in stiinte

Vezi si: 3 ierburi care ajuta la curatarea sistemului limfatic. Care sunt semnele ca limfa este incarcata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...