Studiu: De ce unele femei nu simt durere la nastere?

studiu-de-ce-unele-femei-nu-simt-durere-la-nastere

Cercetatorii au descoperit ca femeile care nu au nevoie de epidurala in timpul nasterii pot fi purtatoare ale unei variante genetice rare care le ofera un prag mult mai mare pentru durere.

Doar una din 100 de femei au aceasta gena, care reduce capacitatea celulelor nervoase de a trimite semnale de durere catre creier, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Cambridge, informeaza edition.cnn.com.

Gena actioneaza ca o epidurala naturala si poate explica de ce nasterea este o experienta mai putin dureroasa pentru un numar mic de femei. Oamenii de stiinta au trecut un grup de femei, toate nascusera fara a solicita ameliorarea durerii prin epidurala, printr-o serie de exercitii pentru a le testa rezistenta la disconfort, inclusiv aplicarea caldurii si presiunii pe brate si cerandu-le sa isi tina mainile in apa inghetata.

O gena descoperita recent reduce capacitatea celulelor nervoase de a trimite semnale de durere catre creier

In comparatie cu un alt grup de mame care au cerut ameliorarea durerii cu ajutorul epiduralei, au descoperit ca acestea au un prag mult mai mare in a suferi durerile.

„Este neobisnuit ca femeile sa nu solicite aer sau epidurala pentru ameliorarea durerii in timpul travaliului, in special atunci cand nasc pentru prima data”, a spus dr. Michael Lee, autorul principal, intr-un comunicat de presa.

„Cand am testat aceste femei, era clar ca pragul lor de durere a fost, in general, mult mai mare decat la celelalte femei”, a spus Lee, lector al diviziei de anestezie de la Universitatea din Cambridge.

Codul genetic a fost apoi explorat – iar oamenii de stiinta au gasit o varianta unica la o celula care a fost prezenta la multe dintre femeile care nu au avut nevoie de anestezie in timpul nasterii.

A implicat gena KCNG4, care ajuta la producerea de proteine care au creat o „poarta”, controland semnalul electric care curge de-a lungul celulelor nervoase si in creierul nostru. „Sensibilitatea acestui agent de garda la semnalele electrice care aveau capacitatea de a deschide poarta si de a porni nervii a fost redusa de varianta rara”, au descoperit cercetatorii.

„Varianta genetica pe care am gasit-o la femeile care simt mai putina durere in timpul nasterii duce la un„ defect ”in formarea comutarii asupra celulelor nervoase”, a explicat coautorul Ewan St. John Smith. „De fapt, acest defect actioneaza ca o epidurala naturala”.

„Inseamna ca este nevoie de un semnal mult mai mare – cu alte cuvinte, contractii mai puternice in timpul travaliului – pentru a-l porni”, a spus Smith, un doctor de la departamentul de farmacologie din Cambridge. „Acest lucru face sa fie mai putin probabil ca semnalele de durere sa ajunga la creier”.

„Nu numai ca am identificat o varianta genetica care sta la baza diferitelor sensibilitati la durere”, a adaugat coautorul Frank Reimann, profesor de endocrinologie la departamentul de biochimie clinica din Cambridge. „Dar speram ca acest lucru poate deschide cai de dezvoltare a noilor medicamente pentru a gestiona durerea”.

Studiul lor a fost publicat marti in revista Cell Reports

Un alt studiu din 2018 a constatat ca epiduralele, care reduc durerea resimtita in timpul travaliului, erau legate de un risc redus de depresie postpartum, desi autorii acesteia au avertizat ca alti factori ar putea juca un rol mai mare.

Epiduralele cresc in popularitate in randul femeilor din Statele Unite si de peste tot din lume, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Stanford atunci cand au colectat date despre milioane de nasteri din ultimul deceniu.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...