7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024

STUDIU: De ce isi bat parintii copiii. World Vision Romania a lansat un raport care prezinta principalele 7 tipologii de parinti din Romania

World Vision Romania a lansat un raport care prezinta principalele 7 tipologii de parinti din Romania care sunt violenti cu proprii copii. Printre motivele invocate cel mai des de parinti sunt: pentru „binele lor“, „copilul a gresit“ sau credinta religioasa. In studiu se mai arata ca fenomenul are efecte dramatice asupra celor mici:

-creste riscul de abandon scolar

-de aparitie a diabetului sau a cancerului

-suicidul

Scopul raportului de cercetare „De ce lovim copiii?” este de a oferi o cheie de interpretare cu privire la incidenta comportamentelor violente asupra copiilor. Analiza se concentreaza pe atitudini fata de violenta si ofera o perspectiva clara asupra factorilor declansatori care duc la violenta parintilor asupra propriilor copii. Totodata, studiul cuprinde si o analiza privind efectele pe termen lung ale violentei atat asupra copilului, cat si asupra societatii.

Raportul arata ca doar 1 din 10 (9%) parintii romani nu si-ar lovi niciodata copilul. Atitudinea violenta fata de copii se regaseste portretizata in 7 tipologii distincte de parinti care justifica violenta in moduri diferite:

-1 din 2 parinti (51%) cred ca lovirea este pentru binele copilului;

-1 din 10 (10%) considera ca lovirea apare din cauza copilului;

-8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru sa se afle;

-8% invoca motivatii religioase;

-6% lovesc copiii gratuit, fara motiv;

-5% afirma ca ar lovi copilul pentru ca toata lumea face la fel;

-3% se simt foarte vinovati dupa ce lovesc;

Peste 90% cred ca violenta este doar atunci cand lovirea provoaca vanatai si cicatrici

„In mod paradoxal, desi romanii considera violenta asupra copilului ca fiind a treia problema sociala din Romania, dupa saracia extrema si calitatea educatiei, raportul arata ca peste jumatate dintre parinti nu considera ca o palma la fund este o forma de violenta iar peste 90% cred ca violenta este doar atunci cand lovirea provoaca vanatai si cicatrici sau cand parintii isi bat copilul fara motiv”, a declarat, directorul national World Vision Romania, Daniela Buzducea.

Raportul mai arata ca desi s-au inregistrat progrese privind mentalitatea romanilor cu privire la lovirea copiilor (parintii nu mai cred ca “Bataia e rupta din Rai”), fenomenul violentei asupra celor mici continua sa persiste si pentru ca 82% dintre parinti se asociaza proverbului „Rufele murdare se spala in familie”, iar 76% dintre respondenti afirma ca au fost supusi unor comportamente violente in copilarie, ceea ce sugereaza perpetuarea inter-generatională a violentei asupra copilului.

Reactia unui copil amenintat cu bataia, similara cu cea a stramosilor  atacati de un animal

Reactia chimica din corpul unui copil amenintat este identica cu ce se petrecea in corpul stramosilor nostri preistorici cand erau atacati de un animal salbatic. Pactic, acest cocktail de hormoni se declanseaza ca raspuns la stres a fost esential in supravietuirea speciei umane. In momentul in care copilul se simte amenintat, pulsul sau se inteteste, ii creste tensiunea arteriala si respira mult mai accelerat decat de obicei. Venele sale incep sa transforme mai mult oxigen catre musculatura, ca sa ii pregateasca organismul pentru raspunsul ancestral, acela de lupta sau fuga.

În acelaşi timp, organismul său va bloca funcţii – de exemplu digestia şi creşterea – care sunt vitale pentru dezvoltarea unui organism tânăr, dar care nu sunt necesare salvării imediate.

Copiii supusi violentelor sunt mai predispusi la abandonul scolar

In cazul copiilor care sunt certati sau batuti frecvent, precum si al acelora care sunt martori ai violentei intre parinti, raspunsul la stres ramane activat in mod permanent si se transforma in ceea ce medicii numesc „stres toxic“. Aceasta stare chimica de alerta ocupa, ca intr-un asediu, zonele din creier responsabile pentru invatare si rationament. Conexiunile neuronale la acesti copii sunt mai putine si mai slabe. Cercetarile demonstreaza ca activarea prelungita a hormonilor de stres in copilaria timpurie scade numarul de conexiuni neuronale in aceste zone importante ale creierului, exact in momentul in care trebuie sa se produca noi astfel de conexiuni. Adultii care au experimentat pedepse corporale in copilarie au sanse mai putine sa termine o forma de invatamant superior, sa obtina un statut social apreciat si locuri de munca bine platite.

Bolile cronice ale violentei

Afectiuni pe care copiii le dezvolta ca urmare a expunerii la violenta: boli cardiovasculare, afectiuni pulmonare, hepatice, astm, obezitate, diabet, cancer, depresie, ADHD, tulburari de comportament, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie si niveluri ridicate de proteina C reactiva.

Suicidul

Copiii care au fost abuzati sunt mult mai predispusi la maturitate la tentative de suicid. In Romania, sinuciderea in randul tinerilor cu varste intre 15-19 ani inregistreaza o rata de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeana de 4,6, conform datelor Eurostat 2014.

Flori, fete sau baieti

Cercetarile arata ca baietii dezvolta un atasament emotional mai redus pe masura ce cresc pentru ca:

• mamele le acorda mai putina atentie

• sunt batuti de parinti de doua sau trei ori mai mult decat sunt batute fetele;

• au un risc mai mare sa sufere din cauza violentei deoarece li se insufla ideea ca ei trebuie sa fie tari, sa nu fie pampalai.

Abuzul si neglijarea produc acelasi tip de leziuni asupra creierului fetelor si baietilor, dar:

• Fetele tind sa raspunda prin retragerea in sine, depresie, neajutorare, dependenta.

• Baietii tind sa fie hiperactivi si impulsivi, sa actioneze cu reflexe de tipul lupta sau fugi.

 

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole