10.6 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

STUDIU – Consumul zilnic de migdale poate ajuta la recuperarea musculara dupa inceperea unui antrenament intens

Intr-un studiu controlat, cercetatorii au descoperit ca migdale, consumate zilnic, duc la o schimbare a metabolismului si ajuta la recuperarea mai rapida dupa un antrenament intens. Asadar, pentru cei care fac sport in mod regulat, consumul zilnic de migdale creste imediat nivelul de grasimi benefice din sange si stimuleaza recuperarea musculara.

Potrivit unui mic studiu publicat pe 9 ianuarie in Frontiers in Nutrition, consumul regulat de migdale poate ajuta la ameliorarea durerii si a rigiditatii dupa un antrenament intens, daca organismul nu este obisnuit cu un astfel de efort.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au consumat 50 g de migdale in fiecare zi, timp de o luna, au avut mai multa grasime care stimuleaza recuperarea in sange dupa o singura sesiune de exercitii fizice intense in comparatie cu un grup care a mancat un baton de cereale cu acelasi numar de calorii. Totodata, intr-un comunicat de presa, s-a specificat si faptul ca subiectii testati (64 de participanti la studiu – 38 de barbati si 26 de femei – cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani) au simtit mai putina oboseala si tensiune, o forta mai buna a picioarelor si au scazut si leziunile musculare dupa exercitiu, a relatat David C Nieman, DrPH, coautor al studiului, profesor si director al laboratorului de performanta umana al Universitatii de Stat Appalachian.

Derularea studiului:

Studiul clinic a implicat 38 de barbati si 26 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani care nu s-au angajat in antrenament regulat cu greutati. Aproximativ jumatate au fost alesi la intamplare si inclusi in grupul cu dieta cu migdale, iar cealalta jumatate in grupul de control, acesti subiecti mancand zilnic un baton de cereale potrivit cu caloriile migdalelor.

Cercetatorii au luat probe de sange si urina inainte si dupa perioada de patru saptamani de supliment alimentar. Masurile de performanta au inclus un test anaerob de 30 de secunde, un test de alergare de 50 de metri si sarituri pe verticala, presa pe banca si exercitii de forta pentru picioare-spate. Au fost prelevate probe suplimentare de sange si urina imediat dupa aceasta sesiune de exercitii de 90 de minute si zilnic timp de patru zile dupa aceea.

Dupa fiecare analiza, participantii au completat chestionarul „Profilul starilor de dispozitie” (POMS) pentru a-si cuantifica starea mentala si si-au evaluat durerea musculara cu debut intarziat – durere si rigiditate resimtita dupa exercitii neobisnuite sau intense – pe o scara cu 10 intervale.

Dupa cum era de asteptat, exercitiul de 90 de minute a dus la o crestere a auto-raportarilor de leziuni musculare si durere musculara, precum si la un scor POMS crescut, indicand scaderea vigorii auto-raportate si oboseala, anxietate si depresie crescute.

La final, s-a ajuns la concluzia ca includerea zilnica a migdalelor in dieta duce la schimbarea metabolismului, scaderea inflamatiei si a stresului oxidativ din exercitii fizice si permite organismului sa se recupereze mai repede. (Poti comanda migdale de AICI).

In concluzie, se pare ca migdalele furnizeaza un amestec unic si complex de nutrienti si polifenoli, care poate sprijini recuperarea metabolica dupa nivelurile stresante ale exercitiilor fizice, declara dr. Nieman. Totodata, migdalele sunt bogate in proteine,  grasimi sanatoase, vitamina E, minerale si fibre, iar coaja lor contine polifenoli – substante care ajuta la controlul inflamatiei si stresului oxidativ in intestinul gros.

Trebuie stiut ca acest studiu a fost axat doar pe midgale; alte nuci nu au fost incluse. Niveluri similare de polifenoli pot fi gasite in alune de padure, arahide, nuci pecan si fistic, printre altele, si sunt cele mai ridicate printre nuci, potrivit unui studiu din revista Food & Function.

Migdalele sunt pline de nutrienti, dar sunt si bogate in calorii, cu 165 de calorii per portie de aproximativ 30 de grame, potrivit Scolii de Sanatate Publica Harvard TH Chan.

Recomandam varietatile atent alese de pe nucim.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole