26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Studiu. Anticonceptionalele si depresia

Anticonceptionalele sunt o metoda contraceptiva hormonala folosita tot mai des de catre femei, reprezentand una dintre cele mai sigure metode de protectie impotriva unei sarcini nedorite.

Din nefericire, acestea vin la pachet cu o serie de reactii adverse, printre care si depresia. (Vezi AICI care sunt semnele depresiei).

Se pare ca au fost dovedite aceste schimbari bruste de dispozitie cauzate de pastile, insa efectul nu se manifesta la toate femeile. Unele dintre ele nu sunt afectate, in timp ce altele pot avea probleme mari. Daca simti ca pastilele iti dau o stare proasta, de tristete, apatie si suparare, se recomanda schimbarea metodei contraceptive cu una non-hormonala sau pur si simplu renuntarea la ele.

Un nou studiu ofera informatii cu privire la utilizarea pilulelor anticonceptionale si riscurile acestora. Din acest studiu a existat un risc crescut de 40% pentru dezvoltarea depresiei dupa 6 luni, comparativ cu femeile care nu au folosit anticonceptionale, afirma cercetatorii.  In randul utilizatorilor de pastilele anticonceptionale orale combinate s-a inregistrat o rata de 1,2 ori mai mare de a dezvolta episoade depresive spre deosebire de persoanele care nu utilizeaza. In randul femeilor care au folosit pilulele contraceptive numai cu progestativ a fost inregistrata o rata de 1,3 ori mai mare de aparitie a episoadelor depresive, potrivit studiului.

In ceea ce priveste formele non-orale de anticonceptionale, cele care au folosit plasturele transdermic au avut un risc crescut de doua ori mai mare fata de cele care folosesc pastile si cele care au folosit inelul vaginal a avut un risc de 1,5 ori mai mare.

Cercetatorii au remarcat in studiul lor faptul ca diferenta in ratele de risc din randul femeilor care au luat forme non-orale si orale de anticonceptionale ar putea avea loc mai degraba din cauza unei diferente de doza decat a modului de administrare in sine.

  • riscul de depresie asociat cu consumul pilulelor contraceptive – mic, dar real!

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole