Statie de autobuz unica in Romania. Primesti bilet gratuit daca faci exercitii fizice

statie-de-autobuz-unica-in-Romania

Sport si calatorie gratuita cu autobuzul doar cu 20 de genuflexiuni la Cluj-Napoca. Statia de autobuz este unica in Romania si vrea sa incurajeze miscarea si un stil de viata sanatos.

Statia sportiva inteligenta va fi functionala timp de 2 saptamani si este amplasata la Memorandumului Sud. Aceasta elibereaza „biletul de sanatate”, care este valabil pentru o calatorie cu transportul public in comun urban.

Asadar, cei care fac 20 de genuflexiuni corecte in fata unui robotel in mai putin de 2 minute, isi pot procura biletul pe loc de la un tonomat, in intervalul orar 5:00 – 23:00. Statia inteligenta numara cu ajutorul unui soft exercitiile si vede printr-o camera video cat de corect sunt facute.

Campania este sustinuta de Sports Festival, este un proiect pilot, care daca va avea succes va fi implementat in mai multe orase. Miscarea aleasa este una benefica si usor de realizat.

Aceasta campanie de sanatate urbana este facuta in contextul Saptamanii Europene a Sportului si isi doreste sa promoveze un stil de viata mai sanatos. Biletul de sanatate ofera o recompensa pe loc pentru efortul depus.

„Prin aceasta initiativa aducem lumea mai aproape de miscare si sport. Denumirea de „Bilet de sanatate” e reprezentativa. Sportul poate sa iti dea o anumita disciplina prin care sa pui bazele preventiei si educatiei. Toate actiunile noastre, de cand am lansat festivalul, au aceeasi misiune: de a-i inspira pe oameni sa faca miscare, sa descopere ce sport li se potriveste si sa il lase sa le transforme viata”, a declarat Mirel Alexa, director executiv Sport Festival, scrie zcj.ro.

Sports Festival organizeaza mai multe actiuni de-a lungul anului, dar anul acesta toate au fost amanate din cauza pandemiei. Anul 2019 a avut 100.000 de participanti la actiunile organizate de Sports Festival. Proiectul pilot prin care oamenii isi pot procura bilet de calatorie este sprijinit financiar de Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca.

Lumea poate calatori gratuit si in alte orase ale lumii, dar nu facand sport, ci recicland

Indonezia are una dintre cele mai mari probleme ale lumii in ceea ce priveste deseurile de plastic, dintre care multe ajung sa curga in ocean. Surabaya, cel de-al doilea oras ca marime al tarii, incearca o abordare diferita: daca reciclezi sticle de plastic, poti obtine o calatorie gratuita cu un autobuz urban.

Cinci sticle de plastic sau 10 pahare de plastic sunt egale cu un bilet de autobuz de doua ore. Calatorii pot depune sticle la terminale sau isi pot plati tariful direct cu sticlele; intr-o zi, un autobuz poate colecta pana la 550 de kilograme de plastic.

Sistemele de returnare a depozitelor asigura colectarea sticlelor de plastic de unica folosinta, in loc sa fie aruncate. Prin urmare, DRS poate contribui in mod semnificativ la punerea in aplicare a viitoarei directive UE a materialelor plastice de unica folosinta. In plus, DRS aduce beneficii fiscale si economice care o completeaza pe cea de mediu. De exemplu, producatorii isi pot reduce costurile de productie utilizand materiale reciclate, care este mai ieftin decat extragerea si prelucrarea altora noi.

In Europa, pana in prezent, 10 tari au implementat deja scheme de returnare a depozitelor: Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Lituania, Olanda, Norvegia si Suedia.

Toate acestea au obtinut rezultate semnificative. Tara cu cele mai mici reusite este Estonia, cu o rata de returnare totala de 82,7% – inclusiv cutie, PET si sticla – care este deja mai mare decat multe tari din Europa.

Cel mai de succes exemplu din Europa este Norvegia, cu o rata impresionanta de reciclare a sticlelor de plastic de 97%.

Germania are, de asemenea, rezultate foarte ridicate, deoarece are cea mai mare populatie si un domeniu larg de DRS, vizand sticla, plasticul (in principal PET) si metalul (aluminiu), cu o rata totala de returnare de 98,4%. Sistemul a fost implementat de Ministerul Mediului in 2003 cu o taxa de 0,25 EUR pe articol, indiferent daca este vorba de sticla, metal sau plastic.

Sursa poza: zcj.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...