19.2 C
București
joi, septembrie 12, 2024

Spirulina, un leac stravechi pentru zeci de boli

Spirulina este o microalga, o planta acvatica de culoare verde-albastruie si de mici dimensiuni. Aceasta creste in lacurile calde din zonele tropicale ale Americii si ale Africii si este considerata una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani.

Spirulina era folosita din timpuri stravechi de catre azteci pentru proprietatile sale vindecatoare. Ei o recoltau de pe suprafata lacurilor si preparau din ea medicamente pentru tratarea disfunctiilor hormonale, pentru refacerea convalescentilor si a celor care sufereau de malnutritie.

alge-spirulina
Aceasta microalga este alcatuita din principii active, adica din aminoacizi, polizaharide, minerale, vitamine, clorofila, enzime. De exemplu, daca o planta medicinala obisnuita contine pana la 10% principii active, spirulina are o concentratie de substante vindecatoare de peste 70%. Aceasta este atat de bogata in nutrienti incat o dieta bazata pe apa si pe aceasta alga poate sa sustina buna functionare a intregului organism. Se administreaza sub forma de comprimate. De regula, comprimatele sunt alcatuite din 500 mg spirulina, la care se adauga substanta suport, numita excipient. Spirulina se va administra cu putina apa, iar timp de 30 de minute se vor evita bauturile racoritoare, alcoolice sau cafeaua, deoarece acestea pot distruge o parte din nutrientii si enzimele din planta.

Iata mai jos care sunt beneficiile spirulinei:

Spirulina a fost utilizata in Rusia pentru a trata victimele, in special copiii, dupa dezastrul nuclear de la Cernobil. La acesti copii, a caror maduva osoasa a fost deteriorata de la expunerea la radiatii, spirulina a stimulat excelent sistemul imunitar al acestora. Numeroase studii arata ca aceasta creste producerea de anticorpi si alte celule care ajuta la imbunatatirea imunitatii si combaterea infectiilor si bolilor cronice, cum ar fi cancerul.

Spirulina combate eficient virozele respiratorii

Principiile active din aceasta alga impiedica replicarea virusilor si stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu infectia. Pentru prevenirea virozei gripale se iau cate 6 comprimate de spirulina pe zi, iar odata declansata afectiunea, se administreaza 8-10 tablete pe zi, pe o perioada de 10 zile.

Spirulina combate anemia

Aceasta contine intregul complex de vitamine B (B1, B2, B6, B8, B12), iar dintre acestea, vitamina B12 este cra mai importanta in tratarea anemiei pernicioase. Spirulina contine de 20 de ori mai mult fier decat spanacul si spre deosebire de alte plante, fierul continut de aceasta este foarte usor de absorbit de catre organism. Se iau cate 2-4 g (4-8 comprimate) pe zi, timp de 1 luna, urmate de 2 saptamanu de pauza.

Spirulina poate combate cancerul 

Intr-un studiu facut pe 90 de oameni care mestecau tutun si aveau o leziune precanceroasa au fost repartizati sa primeasca Spirulina fusiformis sau placebo. Leziunile au disparut intr-un mod semnificativ in grupul celor care au luat spirulina fata de grupul care a luat placebo. Insa, este nevoie de mai multe cercetari in acest domeniu.

Spirulina protejeaza ficatul

Este cel mai eficient protector natural al ficatului. Aceasta contribuie la regenerarea celulelor hepatice, imbunatatind functiile ficatului, fiind indicata mai ales in hepatite cronice si in ciroza hepatica. De asemenea, aceasta microalga ajuta la regenerarea ficatului afectat de consumul excesiv de alcool sau de medicamente. Se recomanda un tratament cu 8-10 comprimate pe zi, timp de 1 luna.

Spirulina reduce tensiunea arteriala

In caz de hipertensiune si reduce nivelul de colesterol „rau” din sange, care ar putea afecta inima si arterele. In tratare bolilor cardiovasculare se recomanda un tratament cu 8-15 comprimate pe zi, timp de 1 luna.

Spirulina imbunatateste digestia, fiind un bun pansament pentru stomac, dar si gastrita

Proteinele, clorofila, vitaminele A si B din componenta ei ajuta la prevenirea si vindecarea afectiunilor aparatului digestiv si a ulcerului gastric. Se recomanda un tratament cu 10-15 comprimate pe zi, timp de 1 luna.

Spirulina in cosmetica

Spirulina are o mare putere de penetrare la nivelul pielii, avand efect de calmare, regenerare, improspatare, netezire a ridurilor, reducand porii dilatati, eliminand petele si iritatiile pielii. Cremele pe baza de spirulina sunt indicate pentru pielea sensibila la vant si la frig. Crema nu se da in strat foarte gros, ci trebuie sa fie lasata sa intre progresiv in piele, pentru ca principiile active sa isi exercite efectul protector. De asemenea, cremele cu spirulina sunt recomandate pentru pielea imbatranita prematur.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole