8.1 C
București
duminică, martie 3, 2024

Smochinele, ce beneficii au „bomboanele naturii”

Smochinul (Ficus carica) este un arbust mediteranean, cu fructe comestibile, are longevitate mare cu rodire timp de 60-70 ani. Smochinele sunt numite si „bomboanele naturii„, deoarece sunt bogate in zahar natural, au un miros dulceag, o aroma delicata si patrunzatoare. 

In Antichitate, egiptenii supranumeau acest fruct „alimentul multifunctional“. Cele mai noi descoperiri dateaza din 9400-9200 i. HR, arheologii descoperind 9 smochini fosilizati in asezarea neolitica Gilgal din Valea Iordanului.

Din pacate, fructele proaspete ale smochinului sunt usor perisabile, ele putand fi culese cu cel mult doua zile inainte de a fi consumate. Totusi, te poti bucura de smochine uscate pe tot parcursul anului si, de asemenea, te poti bucura de numeroasele lor beneficii pentru sanatate, datorita compozitiei lor nutritive unice.

Conform datelor USDA, smochinele pot fi o sursa buna de apa (84 %), energie, proteine, carbohidrati, fibre si zahar. De asemenea, acestea au un continut ridicat de calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu, dar si o cantitate buna de vitamine A, B1, B2, C, PP, E si K. In plus, smochinele ar putea fi si o sursa bogata de polifenoli – antioxidanti care protejeaza corpul uman impotriva stresului oxidativ. 

O smochina contine 37-48 calorii, 0 grasimi si 2 g fibra.

Ce efecte terapeutice au smochinele

Aceste fructe au efecte emoliente, calmante, tonifiante, nutritive, vitaminizante, laxative (contribuie la eliminarea nisipului de la rinichi si vezica), relaxeaza tesuturile, diminueaza starile inflamatorii pulmonare si renale, favorizeaza expectoratia, declanseaza ciclul menstrual si ajuta la disparitia constipatiei. Totodata, smochinele au si efecte hemostatice prin precipitarea proteinelor, antiinflamatoare diminuand inflamatiile (cataplasmele cu smochine se folosesc tot mai mult cu mare succes in cancerul pielii, ulceratii si diferite plagi). 

Conform ultimelor cercetari smochinul contine in toate partile sale un latex capabil sa digere fibrina, fiind comparat cu sucul pancreatic. 

Nutritionistii recomanda smochine tuturor, dar in special celor care au carenta de minerale. In acest sens 100 g smochine contine 224 mg de potasiu, 53 mg calciu si 1,2 mg fier, ceea ce reprezinta cea mai mare parte din doza zilnica necesara recomandata unei persoane adulte. Totodata, 250 g smochine confiate consumate zilnic sunt de un mare ajutor pentru digestie, oferind organismului o cantitate considerabila de fibre, dar si acizi grasi (Omega 3 si Omega 6).

*Daca sunt culese prea devreme, fructele pot provoca iritatii pe mucoasele gurii si tubului digestiv (diaree) si la persoanele predispuse, pot provoca reactii cutanate (acnee, eczeme, etc.).

Vezi si: Gem de smochine. Reteta aromata si hranitoare

Smochinele – Beneficii pentru sanatate

-Afectiuni cardiace

  • Poate scadea tensiunea arteriala. Oamenii consuma de obicei sodiu sub forma de sare, dar un nivel scazut de potasiu si un nivel ridicat de sodiu pot duce la hipertensiune arteriala. Smochinele sunt bogate in potasiu si sarace in sodiu, asa ca pot fi un bun remediu in caz de hipertensiune.
  • Angina. Aceasta nu este ea o boala, ci este un simptom al afectiunii cardiace. Apare ca o durere in piept, determinata de reducerea fluxului sanguin (si implicit, a aportului de oxigen) catre muschii inimii. Se pun 2 lingurite de frunze de smochin in 250 ml apa, se fierb apoi timp de 10 minute, dupa care se strecoara.  

-Smochinele pot ajuta la gestionarea diabetului

Asociatia Americana de Diabet recomanda smochinele ca un tratament bogat in fibre care ajuta la incurajarea controlului functional al diabetului. Frunzele de smochin ajuta la reducerea cantitatii de insulina necesara diabeticilor care trebuie sa apeleze frecvent injectii cu insulina. Totodata, smochinele sunt bogate in potasiu, care ajuta la reglarea cantitatii de zahar care este absorbita in organism dupa mese. Cantitati mari de potasiu pot asigura ca cresterile si scaderile glicemiei sunt mult mai putin frecvente, astfel incat smochinele pot ajuta diabeticii sa duca o viata mult mai normala.

In caz de diabet, se prepara o infuzie din 30 g frunze la un litru de apa clocotita. Acest ceai poate controla zaharul din sange la diabetici si pot ajuta la diminuarea cantitatii de insulina. Dar atentie, fructele proaspete nu sunt indicate in cantitate mare diabeticului din cauza continutului de glucoza si fructoza.

-Raceala si gripa

In sezonul rece cu gripe si raceli, este foarte frecventa durerea de gat. De aceea, se poate recurge la siropul de smochine. La 1 litru de apa, se adauga 500 g fructe uscate si se fierbe amestecul pana apa scade la jumatate, apoi se strecoara si se adauga 250 g miere. Se ia cate o lingurita de sirop, de trei ori pe zi, in tratamente de 2 saptamani. Datorita proprietatilor emoliente, smochinele badijoneaza gatul si reduc inflamatia. Totodata, mai pot fi utilizate si sub forma de decoct, din 4-5 fructe uscate la o cana de apa rece. Se fierbe amestecul cateva minute, apoi se strecoara. Se pot bea 2-3 cani pe zi.

-Afectiuni respiratorii

Continutul ridicat de mucilagii din smochine ajuta la vindecarea si protejarea durerilor de gat. Natura calmanta a smochinelor si a sucurilor lor naturale amelioreaza durerea si stresul asupra corzilor vocale. Totodata, substantele chimice naturale prezente in frunzele de smochin il fac o componenta ideala pentru o baza de ceai, fiind recomandat pentru mai multe afectiuni respiratorii, cum ar fi bronsita, si este, de asemenea, folosit pentru a preveni si atenua simptomele pacientilor astmatici.

  • Tuse. Se recomanda vinul de smochine. Intr-un borcan, se adauga 1 kg smochine taiate in 4 impreuna cu cateva boabe de ienupar, 20 g drojdie de bere si 10 litri de apa (cine doreste un vin cu o concentratie mai mare de alcool mai poate pune 1 kg zahar). Se acopera apoi se amesteca zilnic si se lasa 7 zile la macerat. Dupa acest interval, bautura fermentata se trage in sticle si se mai lasa inca 7 zile, dupa care preparatul se poate consuma. Se consuma cate 50 ml vin pe zi cu 1-2 lingurite de miere. Eficient pentru intarirea imunitatii sau in cazul racelilor, bolilor respiratorii, etc.
  • Iritatii bronsice. Se recomanda sucul de smochine proaspete. Acesta poate calma aceste iritatii si chiar sa contribuie la vindecarea diferitelor afectiuni. Se poate consuma de la 1 lingurita de suc, pana la 100 ml de 3 ori pe zi, in cure de 90 de zile eventual si in combinatii cu alte plante.
  • Guturai prelungit, Traheo-bronsite cronice, Inflamatiile gatului, Bronsite cronice, Amigdalita, Laringita, Pneumonii. Smochinele au calitati emoliente, calmante si tonifiante la nivelul tractului respirator, diminuand starile inflamatorii si favorizand expectoratia. La 1 litru de apa, se adauga 500 g smochine, se fierb 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Este bine ca dupa racire sa se marunteasca cu mixerul si sa se adauge 250 ml miere, apoi se administreaza 1 lingurita, de 3-4 ori pe zi.
  • Dureri de gat. Sirop de smochine – La 1 litru de apa, se adauga 500 g fructe uscate si se fierbe amestecul pana apa scade la jumatate, apoi se strecoara si se adauga 250 g miere. Se ia cate o lingurita de sirop, de trei ori pe zi, in tratamente de 2 saptamani. Datorita proprietatilor emoliente, smochinele badijoneaza gatul si reduc inflamatia. Totodata, mai pot fi utilizate si sub forma de decoct, din 4-5 fructe uscate la o cana de apa rece. Se fierbe amestecul cateva minute, apoi se strecoara. Se pot bea 2-3 cani pe zi.

-Afectiuni digestive

  • Constipatie cronica. Smochinele sunt un laxativ natural de exceptie, fiind unul dintre cele mai bune remedii pentru pacientii cu constipatie. Un studiu din 2011, publicat in jurnalul Laboratory Animal Research, a testat efectele pastei de smochine asupra constipatiei si s-a ajuns la concluzia ca aceasta poate fi un remediu eficient pentru constipatie cronica. Pentru tratament, exista doua variante: se pun 6-8 smochine in 250 ml lapte si se fierb timp de 10 minute, sau se pun la 500 ml apa 4 smochine mari, taiate in sferturi si 12 stafide, lasandu-le la fiert timp de 15-20 minute. In caz de constipatie cronica, se va bea o cana dimineata si una seara.
  • Colita. In colitele de fermentatie se prepara un ceai din 2 lingurite de frunze maruntite de smochin la 250 ml apa si se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se consuma cate 250 ml dupa fiecare masa. In cazul colitelor de putrefactie, se pun 2-8 smochine si se fierb in apa/lapte pentru 10 minute, apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.
  • Gastrita. Se lasa la macerat 6-8 smochine in 250 ml apa calduta, de seara pana dimineata, dupa care se taie bucati mici. Se consuma in cursul diminetii, in fiecare zi. Este util pentru intreg aparatul urinar, cand se suplimenteaza si cu ceaiuri diuretice sau pentru gastrita, ulcer – cu lemn dulce), ficat si pancreas – impreuna cu anghinare.
  • Iritatii gastro-intestinale. Se pun 6-8 smochine in 250 ml lapte si se fierb timp de 10 minute, sau se pun la 500 ml apa 4 smochine mari, taiate in sferturi si 12 stafide, lasandu-le la fiert timp de 15-20 minute.  

-Reduc nivelul de colesterol

Conform unei cercetari publicate in revista Phytotherapy Research, smochinele pot imbunatati profilul lipidic si pot creste colesterolul HDL (bun).

In caz de colesterol crescut, fibrele continute de smochine contribuie la reducerea colesterolului rau din organism. Se pot consuma cate 50 g, de 3 ori pe zi.

-Amelooreaza simptomele Alzheimer-ului

Un studiu pe animale arata ca aceste fructe pot reduce citokinele inflamatorii in timpul imbatranirii. Cu alte cuvinte, poate avea un efect benefic asupra bolilor neurodegenerative precum Alzheimer pentru oameni. Totodata, o alta cercetare publicata in jurnalul Biomed Research International, arata ca smochinele pot ajuta la imbunatatirea scaderilor comportamentale legate de memorie, astfel ar putea avea potentialul de a reduce boala Alzheimer si daunele oxidative datorita sistemului sau puternic antioxidant.

In caz de memorie dificila, se pot consuma fructe in functie de toleranta individuala (in afara de diabetici).

-Afectiuni renale si biliare

  • Inflamatii pulmonare sau renale, Afeciuni ale ficatului, Ulcer, Pancreatita, Nefrite. Se lasa la macerat 6-8 smochine in 250 ml apa calduta, de seara pana dimineata dupa care se taie bucati mici. Se consuma in cursul diminetii, in fiecare zi.  
  • Litiaza renla. Cura de smochine este un bun remediu pentru tratarea pietrelor la rinichi. Astfel acestea trebuie consumate la fiecare masa. De exemplu la micul dejun, smochinele uscate pot fi amestecate cu cereale integrale, masa de pranz poate fi urmata de o salata de smochine uscate cu suc de afine, pentru ca la cina sa fie consumate cam 2-3 smochine proaspete ca desert. De asemenea in fiecare seara se fierb 2 smochine intr-o cana de apa si se bea sucul rezultat, dupa ce se scot fructele. Acest procedeu ar trebui repetat timp de 30 de zile.

-Afectiuni ale pielii

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Indian de Stiinte Farmaceutice, extractul de smochine s-a dovedit a fi eficient pentru melanina pielii si pierderea transepidermica de apa din piele. De asemenea, ar putea creste hidratarea pielii si continutul de sebum. Smochinele sunt folosite pentru a trata mai multe afectiuni ale pielii, cum ar fi: 

  • Arsuri, Bataturi, Plagi atone, Veruci. Se pune latex de la ramurele tinere de smochin si se repeta de mai multe ori, pana la disparitia problemei. Totodata, cataplasmele cu smochine strivite sunt foarte eficiente pe ulceratii, plagi atone, bataturi, etc.
  • Furuncule, Cosuri cu puroi. Se pune la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora o smochina proaspata, apoi se taie in doua si se aplica pasta obtinuta calda pe zona afectata, pentru indepartarea puroiului. Se poate folosi chiar si in cazul in care se doreste grabirea procesului de coacere, caz in care se face acest lucru de 2-4 ori pe zi, eventual chiar aplicat si apoi pansat mai lejer.
  • Inflamatiile pielii. Pireul de smochine poate fi aplicat pe piele, deoarece amelioreaza inflamatiile, reduce cosurile si acneea. Se fierb 2 smochine in lapte timp de 10 minute si se inteapa pentru a nu se sparge, apoi se aplica pe zonele afectate si se schimba din 4 in 4 ore.
  • Negi. Se stoarce sucul laptos al unei frunze/tulpini si se aplica pe neg. Inainte se unge in jurul lui pielea cu un unguent de galbenele, pentru a nu se irita. In jurul negului va aparea un inel din piele usor inflamat, care se va usca treptat si va cadea. Este mai eficient decat rostopasca.  
  • Riduri. Smochinele reprezinta o alegere buna pentru mastile de infrumusetare. Se amesteca doua linguri de ulei de masline cu 2 smochine si se obtine o masca ce va curata tenul si va preveni aparitia ridurilor.

-Anemie, Astenie fizica si psihica

La 1 litru de apa, se adauga 500 g de smochine si se vor fierbe 10 minute, dupa care se lasa la racit. Este bine ca dupa racire sa se marunteasca cu mixerul si apoi se va pune 250 g de miere. Se va lua ca supliment vitaminic, cate o lingurita de 3-4 ori pe zi.

-Cancer

Smochinele contin o substanta numita benzaldehida care este recunoscuta ca o substanta cu actiune foarte puternica anticancerigena. Se vor consuma intern in fiecare zi 100 g fructe proaspete sau uscate. Se poate pune de asemenea cataplasme cu fructe proaspete sau uscate eventual umezite cu putin alcool sanitar pe locurile cu tumori.

-Afectiuni ginecologice

  • Ciclu menstrual dereglat. La o cana cu apa, se adauga 2 lingurite de frunze de smochin sise fierb 10 minute, dupa care se strecoara. 
  • Cistite. Se lasa la macerat 6-8 smochine in 250 ml apa calduta, de seara pana dimineata dupa care se taie bucati mici. Se consuma in cursul diminetii in fiecare zi. Este util pentru intreg aparatul urinar.
  • Leucoree. La o cana cu apa, se adauga 2 lingurite de frunze de smochin sise fierb 10 minute, dupa care se strecoara. Apara organismul de o serie de infectii si intareste imunitatea naturala a organismului.

Precautii si contraindicatii:

A se evita expunerea la soare dupa consumul acestor fructe, deoarece induc fotosensibilitatea si pot cauza fotodermatoze.

Un consum prea mare de smochine poate provoca diaree.

Vezi si: Prajitura cu foi de napolitana. Reteta cu nuci si smochine

Vezi si: Biscuiti cu Smochine. Reteta sanatoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole