Sirop de curcuma, remediu pentru multe afectiuni. Reteta

sirop-de-curcuma-remediu-pentru-diverse-afectiuni

Supranumit si „aurul Orientului”, curcuma este unul dintre cei mai puternici antibiotici pe care ii gasim in natura. Este excelenta in caz de raceli si gripe, dar se foloseste foarte bine si in produse cosmetice naturiste pentru ten acneic sau cu probleme.

Un antiinflamator si antioxidant puternic excelent

Curcuminul este cel care da culoare si gust radacinii de turmeric, dar este responsabil si de calitatile de vindecator deoarece este cel mai puternic anti-inflamator natural si un atioxidant dintre cei mai puternici. Efectele benefice pe care acest condiment le are asupra organismului uman se datoreaza existentei curcuminului din compozitia sa, intr-un procent de 3-5%.

Curcumina, stimuleaza sistemul imunitar, neutralizeaza radicalii liberi si stopeaza inflamatiile. 

Recent, stiinta a inceput sa sustina ceea ce stiau indienii de multa vreme – contine intr-adevar compusi cu proprietati medicinale. Acesti compusi sunt numiti curcuminoizi, dintre care cel mai important este curcumina.

Curcumina este principalul ingredient activ in turmeric. Are efecte antiinflamatorii puternice si este un antioxidant foarte puternic. Cu toate acestea, continutul de curcumina din turmeric nu este atat de mare. Este de aproximativ 3%.

Majoritatea studiilor efectuate pe aceasta planta folosesc extracte de turmeric care contin in majoritate curcumina in doze care depasesc de obicei 1 gram pe zi. Prin urmare, daca doriti sa experimentati efectele complete, trebuie sa luati un supliment care contine cantitati semnificative de curcumina.

Din pacate, curcumina este slab absorbita in fluxul sanguin. In acest sens ajuta consumul de piper negru consomitent cu aceasta. Piperul contine piperina, o substanta naturala care imbunatateste absorbtia curcuminei cu 2.000%. Cele mai bune suplimente de curcumina contin piperina, crescand substantial eficacitatea acestora. Curcumina este, de asemenea, solubila in grasimi, deci poate fi o idee buna sa o luati alaturi de o masa bogata in grasimi.

Curcumina distruge radicalii liberi si stimuleaza propriul sistem de aparare al organismului

Daunele oxidative sunt unul dintre mecanismele din spatele imbatranirii si a multor boli. Radicalii liberi tind sa reactioneze cu substante organice importante, cum ar fi acizii grasi, proteinele sau ADN-ul. Principalul motiv pentru care antioxidantii sunt atat de benefici este ca ne protejeaza corpul de radicalii liberi.

Curcumina este un puternic antioxidant care poate neutraliza radicalii liberi datorita structurii sale chimice. In plus, curcumina creste activitatea propriilor enzime antioxidante ale corpului. Astfel, curcumina blocheaza direct radicalii liberi, apoi stimuleaza propriul sistem de aparare antioxidant al corpului.

Neuronii sunt capabili sa formeze conexiuni noi, dar in anumite zone ale creierului se pot multiplica si creste la numar. Unul dintre principalii factori ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este un tip de hormon de crestere care functioneaza in creier.

Multe afectiuni ale creierului au fost legate de scaderea nivelului acestui hormon, inclusiv depresia si boala Alzheimer, dupa cum arata anumite studii. Interesant este ca curcumina poate creste nivelul BDNF din creier, conform celor mai recente studii.

Facand acest lucru, poate fi eficient in intarzierea sau chiar inversarea multor boli ale creierului si scaderi ale functiei creierului legate de varsta. De asemenea, poate imbunatati memoria si va poate face mai inteligenti, ceea ce pare logic avand in vedere efectele sale asupra nivelurilor BDNF. Cu toate acestea, sunt necesare studii controlate la oameni pentru a confirma acest lucru.

Reteta sirop de curcuma pentru diverse afectiuni

Ingrediente:

  • 10 gr curcuma
  • 6 gr ghimbir
  • 5 gr indulcitor la alegere
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 250 de ml de apa
  • un varf de sare

Instructiuni: Curcuma si ghimbirul se mixeaza fin cu ajutorul unui mixer in apa. Se pun alaturi de indulcitor, zeama de lamaie si sarea intr-o cratita. Se pun la foc mic, se lasa pana la punctul de fierbere. Se filtreaza si se pune intr-o sticla. Trebuie sa fie aproximativ 250 de ml de sirop.

Acest sirop este excelent pentru ameliorarea durerilor, pentru atenuarea multor boli si pentru prevenirea dezvoltarii afectiunilor. Este excelent pentru intarirea sistemului imunitar si se recomanda in perioadele vulnerabile.

Se consuma 200 de ml dimineata si seara, iar in caz de raceala se dubleaza cantitatea. Se pastreaza la frigider, nu mai mult de 5 zile.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...