14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Sindromul Raynaud, boala sezonului rece. Simptome, cauze si tratament

Sindromul Raynaud reprezinta o tulburare a circulatiei sanguine la nivelul extremitatilor, a degetelor de la picioare si maini, iar scaderea temperaturilor, odata cu instalarea sezonului rece, acutizeaza simptomele sindromului, frigul fiind principalul factor responsabil de circulatia periferica defectuoasa si degradarea starii de sanatate.

Sindromul Raynaud – Simptome

De regula, boala debuteaza in adolescenta sau la inceputul celui de-al treilea deceniu de varsta, insa instalarea se poate produce oricand. Partile afectate se pot albi initial din pricina spasmului vaselor de sange si apoi inrosi intens, pe masura ce vasele se destind, aducand o cantitate sporita de sange in zona. Degetele pot fi initial reci si amortite, apoi pot incepe sa furnice, sa se umfle si sa devina dureroase. In cazuri severe, zonele se pot albastrii, simtul tactil scadea si miscarile devin nesigure.

Crizele pot avea loc de mai multe ori pe zi sau pot fi rare. Cazurile usoare tin cateva minute, iar cele severe pot dura si ore.

Sindromul Raynaud, boala sezonului rece. Simptome
Sursa foto: health.clevelandclinic.org

Sindromul Raynaud – Cauze

Specialistii nu cunosc inca motivul pentru care vasele de sange de la nivelul mainilor si al picioarelor reactioneaza la temperaturi scazute sau la stres. Se pare ca una dintre cauze are la baza bolile sangelui, prin cresterea numarului de trombocite sau hematii care pot creste vascozitatea sangelui, iar o alta cauza ar implica receptorii sangvini speciali care controleaza vasoconstrictia, receptori care par a fi mai sensibili ca persoanele cu sindrom Raynaud. De asemenea, stresul emotional poate provoca aparitia unei crize cauzate de sindromul Raynaud, iar unii specialistii sustin ca afectiunea  poate fi si o tulburare mostenita.

Sindromul Raynaud – Tratament

Iata cateva tratamente naturiste care sa iti mentina o buna circulatie sangvina periferica:

Pentru imbunatatirea circulatiei sangvine, se recomanda administrarea suplimentelor cu Ginkgo Biloba, extract de ghimbir si tonice cardiovasculare, eficiente in imbunatatirea circulatiei periferice.

In urma studiilor de specialitate, s-a observat ca extractul de ginkgo biloba poate reduce cu 56% simptomele neplacute ale sindromului Raynaud. Totodata, rezultate excelente au dat si tratamentele ce contin extracte din samburi si coaja de struguri, ceai verde, quercitina si vitamina C. Acestea ajuta la protectia vasculara, actionand rapid asupra sistemului cardiovascular.

Pentru tratamentul cutanat este recomandat masajul usor cu unguente pe baza de unt de shea, castan salbatic si vitamina E, care ajuta la reducerea manifestarilor insuficientei venoase limfatice. Foarte eficient mai este si masajul cu planta „Luminita noptii”. Experientele au dovedit ca aceasta amelioreaza simptomele din boala Raynaud si Sindromul Raynaud. Pentru aceasta se inteapa cu un ac o capsula de Luminita noptii si se maseaza cu continutul ei locul afectat de 2-3 ori/zi.

Vitaminele si mineralele joaca un rol foarte important in aceasta afectiune. De exemplu, vitamina C (1 capsula de 1-2 ori/zi dupa masa, timp de 3 luni) are rol trofic al capilarelor arteriale, mentinand o circulatie normala la nivelul membrelor. Magneziul este indispensabil functionarii sistemului nervos, inhiba excitabilitatea neuronilor in caz de stres, are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular si relaxeaza vasele de sange contractate, iar vitamina B6 asigura functionarea normala a sistemului nervos in caz de stres.

Ca supliment, se recomanda pulberea de Catina, paducel sau fructe de padure. Se poate administra direct (in musli, iaurt, suc de fructe sau de legume) sau se poate face ceai – infuzie peste 20 min acoperit, o lingurita de fructe la 250 ml apa calda. Se beau 2-3 cani pe zi intre mesele principale ale zilei. Au rol imunostimulator, revigorant, tonic general, aduce aport important de vitamine si minerale, saruri, taninuri, zaharuri, acizi organici, celuloza, uleiuri complexe.

Atentie, netratat, sindromul Raynaud poate duce la necroza anumitor zone ale degetelor, fiind necesara interventia chirurgicala.

Sfaturi utile

-Pentru inceput, se recomanda prudenta. Imbraca-te calduros tot timpul, ai grija ca extremitatile sa fie bine acoperite pentru a asigura o distribuire proportionala a sangelui, incat sa retina caldura corporala.

-Adopta un stil de viata linistit, fara stres si fa zilnic miscare. Exercitiile fizice au rolul de a neutraliza stresul. Un exercitiu eficient este acela de a tine mainile deasupra capului, permitand astfel sangelui din vene sa se scurga din ele, apoi roteste bratele, impingand sangele arterial in capilare prin forta centrifuga. De asemenea, masajul este foarte util. Acesta stimuleaza circulatia in zona afectata.

Sindromul burnout. Cauze, simptome si tratament

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole