Ficatul gras este, de asemenea, cunoscut sub numele de steatoza hepatica. Se intampla atunci cand grasimea se acumuleaza in ficat. A avea cantitati mici de grasime in ficat este normal, dar prea mult poate deveni o problema de sanatate.
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp. Ajuta la procesarea substantelor nutritive din alimente si bauturi si filtreaza substantele nocive din sange. Prea multa grasime in ficat poate provoca inflamatii hepatice, care va pot afecta ficatul si pot crea cicatrici. In cazurile severe, aceasta cicatrizare poate duce la insuficienta hepatica.
Cand ficatul gras se dezvolta la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa alcoolica.
La cineva care nu bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa nealcoolica (NAFLD). Potrivit cercetatorilor din World Journal of Gastroenterology, NAFLD afecteaza pana la 25-30% dintre persoanele din Statele Unite si Europa.
In multe cazuri, ficatul gras nu provoaca simptome vizibile. Dar este posibil sa va simtiti obosit sau sa aveti disconfort sau durere in partea dreapta sus a abdomenului.
Unele persoane cu afectiuni hepatice grase dezvolta complicatii, inclusiv cicatrici hepatice. Cicatrizarea ficatului este cunoscuta sub numele de fibroza hepatica. Daca dezvoltati fibroza hepatica severa, se numeste ciroza.
Ciroza poate provoca simptome precum:
- pierderea poftei de mancare
- pierdere in greutate
- slabiciune
- oboseala
- sangerari nazale
- piele iritata
- piele si ochi galbeni
- grupuri de vase de sange sub forma de retea sub piele
- durere abdominala
- umflarea abdominala
- umflarea picioarelor
- marirea sanilor la barbati
- confuzie
Alimente care va ajuta sa reduceti grasimile din ficat
Cafeaua pentru scaderea enzimelor hepatice anormale. Studiile au aratat ca cei care consuma cafea si au afectiuni hepatice grase au mai putine leziuni hepatice decat cei care nu beau aceasta bautura cu cofeina. Cofeina pare sa scada cantitatea de enzime hepatice anormale a persoanelor cu risc de boli hepatice.
Legume verzi pentru a preveni acumularea de grasime. S-a demonstrat ca broccoli ajuta la prevenirea acumularii de grasime in ficat la soareci. Consumul mai multor legume verzi, cum ar fi spanacul, varza de Bruxelles si napi, poate ajuta, de asemenea, la pierderea in greutate.
Tofu pentru a reduce acumularea de grasime. Un studiu realizat de Universitatea din Illinois pe sobolani a constatat ca proteinele din soia, care sunt continute in alimente precum tofu, pot reduce acumularea de grasimi in ficat. In plus, tofu este sarac in grasimi si bogat in proteine.
Peste pentru inflamatie si niveluri de grasime. Pestii grasi precum somonul, sardinele, tonul si pastravul sunt bogati in acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 pot contribui la imbunatatirea nivelului de grasime hepatica si la reducerea inflamatiei.
Faina de ovaz pentru energie. Carbohidratii din cereale integrale, cum ar fi fulgii de ovaz, ofera energie corpului. De asemenea, continutul lor de fibre dau senzatia de satietate, ceea ce va poate ajuta sa va mentineti greutatea.
Nuci pentru ameliorarea ficatului. Acestea sunt bogate in acizi grasi omega-3. Cercetarile au descoperit ca persoanele cu afectiuni hepatice grase care mananca nuci au imbunatatit testele functiei hepatice.
Avocado pentru a ajuta la protejarea ficatului. Avocado are un continut ridicat de grasimi sanatoase, iar cercetarile sugereaza ca acestea contin substante chimice care ar putea incetini leziunile hepatice. De asemenea, sunt bogate in fibre, ceea ce poate ajuta la controlul greutatii.
Lapte si alte produse lactate cu continut scazut de grasimi pentru a proteja de daune. Produsele lactate au un continut ridicat de proteine din zer, care pot proteja ficatul de alte daune, potrivit unui studiu din 2011 pe sobolani.
Seminte de floarea-soarelui pentru antioxidanti. Aceste seminte cu gust de nuci au un continut ridicat de vitamina E, un antioxidant care poate proteja ficatul de alte daune.
Ulei de masline pentru controlul greutatii. Acest ulei sanatos este bogat in acizi grasi omega-3. Este mai sanatos pentru gatit decat margarina sau untul. Uleiul de masline ajuta la scaderea nivelului enzimelor hepatice si la controlul greutatii.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: