4 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024

Silur, un remediu pentru bolile oculare si nu numai

Silur (Euphrasia rostkoviana- officinalis) este o planta ierboasa, de 10-15 cm inaltime, usor paroasa cu frunze indreptate spre pamant si cu floarea alba mica desfacuta cu 9 linioare violete si cu o pata galbena pe buza de jos. Planta este semiparazita, deoarece creste prin paduri si pasuni, dar numai in vecinatatea altor plante ale caror radacini ii pot furniza substante nutritive si apa.

Nu este o planta bine studiata sau cercetata, dar are o traditie indelungata de utilizare printre herboristi, homeopati si naturopati. Folosirea sa dateaza din secolul al XIV-lea, cand a fost descrisa ca un remediu pentru bolile oculare. Totodata, originea numelui „Euphrasia” provine din limba greaca si inseamna bucurie, satisfactie, legate de multumirea bolnavilor care se vindecau de boli de ochi cu ajutorul silurului.

In scop terapeutic, se foloseste planta intreaga (parti aeriene) fara radacini, din luna iunie pana in septembrie, timp in care aceasta infloreste continuu. Se usuca repede la umbra.

Silurul contine substanta amare, ulei gras, tanin, aneubina, saruri minerale, etc., ce ii ofera diverse proprietati (antiinflamatoare, dezinfectanta, calmnta si cardiotonica).

Silur – Indicatii terapeutice

Planta se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

-Afectiuni oculare

(traumatisme oculare, inflamatii acute ale ochilor, stimularea vederii, intarirea vederii, lacrimarea ochilor, blefarita, conjunctivita, episclerita)

Aceasta planta are o lunga istorie de utilizare pentru problemele oculare. Utilizata corespunzator, planta va reduce inflamatia din ochi cauzata de blefarita (inflamatia foliculilor genelor) si conjunctivita (inflamatia sau infectia membranei care captuseste pleoapele). Poate fi folosita ca picaturi pentru ochi sau infuzie.

Intr-un studiu pe eprubeta, extractele de ochi au ajutat la controlul inflamatiei in celulele corneei umane (tesutul transparent care acopera partea colorata a ochiului). Un alt studiu pe eprubeta a constatat ca o picatura pentru ochi care contine silur si musetel a ajutat la protejarea celulelor corneei de inflamatia si deteriorarea cauzate de soare.

Vezi si articolul: Tratamente naturiste cu musetel. De la afectiuni digestive la infectii oculare

  • Pentru imbunatatirea vederii sau in caz de afectiuni oculare, se foloseste planta intreaga fara radacina. Planta este antibiotic in afectiunile oculare, reface muschii ochiului, iar compresele cu aceasta planta sunt de mare ajutor in blefarita, conjunctivita, inflamatiile corneeei, episclerita, inflamatii acute ale ochilor sau lacrimarea ochilor. Preparare: la o cana cu apa se adauga 1 lingurita de planta si se fierbe 10 minute, apoi se strecoara, dupa care se foloseste la compresele aplicate pe ochi pentru diferite afectiuni oculare. Aplicatiile se fac numai cu pansamente sterile. Tratamentul se poate suplimenta concomitent si cu consumul a 2 cani de ceai de silur pe zi. Se pot face si spalaturi la ochi cu un ceai obtinut din 3 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita, la care se adauga si jumatate lingurita de pelin. Ceaiul se pune pe ochii inchisi pentru cateva ore, fiind util pentru imbunatatirea vederii.
  • Conjunctivite. Planta are un efect puternic in tratarea conjunctivitei, daca e folosita sub forma de bai oculare. O lingura cu varf de planta se opareste cu o cana de apa, se lasa 3 minute la infuzat, apoi se adauga un varf de cutit de sare marina. Se strecoara prin tifon. Lichidul caldut se pune apoi intr-un vas cu gura larga si se fac bai de ochi, dimineata si seara, vreme de 2 minute.
  • Stimularea vederii. Se iau de 2-3 ori pe zi, cate un varf de cutit de pulbere de planta. Se tine sublingual, apoi se inghite.

-Afectiuni cardiace

Silur contine flavonoide, inclusiv luteolina si quercetina, care au proprietati antihistaminice. Planta ofera, de asemenea, un compus numit aucubina, care poate proteja impotriva daunelor oxidative si poate sprijini sanatatea inimii.

  • In caz de afectiuni cardiace, se prepara o infuzie din trei lingurite planta uscata la 200 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se beau 2 cani pe zi, dimineata si seara.

-Afectiuni respiratorii

Silurul este folosit si ca antiinflamator pentru febra fanului, sinuzita, infectii ale tractului respirator superior si catar (inflamatia membranelor mucoase). Ca astringent, este folosit pentru congestie uscata. Exista un amestec de plante uscate pentru fumat, care este folosit pentru racelile bronsice. De asemenea, poate fi folosit pentru alergii sezoniere si alte iritatii nazale.

  • In caz de infectii/inflamatii, rinita alergica, sinusuri dureroase. Silurul inhiba dezvoltarea bacteriilor, fiind util la tratarea afectiunilor respiratorii superioare, a infectiilor urechii medii sau a sinusurilor dureroase. Pentru tratament se va utiliza tinctura de silur – peste 50 g de planta bine maruntita se pune o cantitate de 250 ml alcool alimentar de 70 de grade si se lasa la macerat 2 saptamani, agitand zilnic, iar la final se strecoara. Se administreaza cate 5 picaturi, de 3 ori pe zi.

-Afectiuni gastrice/boli digestive

Silurul actioneaza favorabil in afectiunile ficatului (hepatite, icter, insuficienta hepatica incipienta, etc), deoarece ajuta la eliminarea rapida a bilei, stimuland astfel si digestia. Se administreaza cate un varf de cutit de pulbere de planta care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Este util pentru tratarea hepatitei in special si chiar a icterului. Pentru tratarea afectiunilor gastrice se pun 3 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se filtreaza si se beau 3 cani pe zi.

-Afectiuni hepatice, anorexie, hepatite, icter

Silurul actioneaza favorabil in afectiunile ficatului, deoarece ajuta la eliminarea rapida a bilei, stimuland astfel si digestia. Se va lua cate un varf de cutit de praf de praf de planta care se va tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Este util pentru tratarea hepatitei in special si chiar a icterului.

-Afectiuni ale pielii

Intr-un studiu pe eprubeta, silurul a ajutat la prevenirea daunelor solare asupra celulelor pielii prin combaterea moleculelor instabile numite radicali liberi. Acest tip de daune contribuie la formarea ridurilor si creste riscul de cancer de piele. Asadar, datorita efectului sau astringent, planta este folosita pentru a ajuta la vindecarea ranilor pielii.

Se face o cataplasma si se foloseste ca topic pe rana. De asemenea, poate fi folosit pentru a trata acneea si pentru a ajuta la inflamarea pielii. O cataplasma rece poate ajuta la strangerea pielii.

!!!Atentie

Silurul poate scadea nivelul zaharului din sange la unele persoane. Asadar, cei cu diabet sau hipoglicemie trebuie sa fie precauti daca doresc sa ia suplimente de silur. 

Vezi si: Florile de albastrele – un leac eficient in problemele oculare si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole