11.2 C
București
luni, martie 25, 2024

Sfaturi utile pentru plantarea si ingrijirea narciselor. Cum sa ai o gradina colorata si parfumata pe timp de primavara

Narcisele aduc culoare si parfum pentru gradina de primavara. Aceste flori strălucitoare sunt originare din nordul Europei și sunt cultivate în zone cu climă temperata din întreaga lume. Dar, pentru ca ele sa isi faca aparitia an de an, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi utile pentru plantarea si ingrijirea narciselor.  

Aceste flori de primavara se raspandesc usor si colonizeaza zonele in petice. Isi raspandesc radacinile, ceea ce ajuta la prevenirea sau la minimizarea eroziunii. Totodata, inflorirea timpurie a narciselor atrag si polenizatorii timpurii. Acest lucru ajuta alte plante, cum ar fi pomii fructiferi.

Narcisele sunt flori care necesita o intretinere redusa, perfecte atat pentru incepatori, cat si pentru experti. Urmeaza acesti pasi de baza si vei avea parte de cele mai frumoase flori de primavara.

Sfaturi utile pentru plantarea narciselor

-Alegerea bulbilor

Alege bulbi de narcise de inalta calitate, care arata sanatosi (fara pete negre) si au o forma mare, ferma, cu o acoperire uscata de hartie. Aruncati bulbii ofiliti sau moi (semn ca s-a instalat putregaiul).

Planteaza-i in grupuri de trei sau pana la o duzina de bulbi dintr-un singur soi pentru ca acestia sa aiba un impact frumos in gradina ta.

Vezi si: Narcisa alba, floarea parfumata a primaverii cu calitati terapeutice pentru minte si suflet

-Cand si cum se planteaza bulbii de narcise

Cel mai bun moment pentru a planta narcise este de indata ce acestea sunt disponibile la inceputul toamnei – cu cel putin 2 pana la 4 saptamani inainte ca pamantul sa inghete.

Planteaza narcisele la adancimea potrivita. Bulbii se planteaza la o adancime de aproximativ 10 cm sau la aproximativ trei ori inaltimea bulbului. Adancimea joaca un rol important in succesul narciselor tale. Plantati prea putin adanc, risti ca acestia sa degere, iar plantati prea adanc s-ar putea ca florile sa nu mai apara deloc.

-Lumina

Narcisele se dezvolta cel mai bine atunci cand sunt plantate in plin soare (cel putin sase ore), desi pot rezista la un pic de umbra partiala.

-Apa

Narcisele au nevoie de multa apa in timp ce cresc. Uda imediat dupa plantare si pastreaza-le umede pana vin ploile. Continua sa uzi timp de trei saptamani dupa perioada de inflorire; apoi opreste udarea.

-Ingrasamant

Hraneste narcisele cu un ingrasamant bogat in potasiu primavara. Cand plantezi narcise in borduri si containere, este bine sa amesteci in sol materie organica, cum ar fi gunoi de grajd sau compost. Odata stabilit, fertilizeaza in fiecare primavara, dar evita ingrasamintele cu continut ridicat de azot care provoaca arderea narciselor. In schimb, opteaza pentru un ingrasamant bogat in potasiu.

-Toxicitate

Tine narcisele departe de animalele de companie (caini, pisici si cai)! Aceste flori galbene sunt toxice si animalul tau de companie se poate imbolnavi. De asemenea, pastreaza narcisele proaspat taiate departe de alte soiuri de flori timp de cel putin 24 de ore, deoarece produc o seva laptoasa care poate ucide plantele.

-Boli

Cea mai frecventa boala intalnita la narcise este putregaiul bazal, care apare atunci cand o planta se confrunta cu incetinirea cresterii si radacinile ei incep sa se rumeneasca. Daca bulbii tai incep sa creasca ciuperci albe sau roz, acesta este un semn clar ca planta ta are putregai bazal. Pentru a controla putregaiul bazal si a-l tine departe de narcise, urmeaza tehnicile de plantare adecvate si utilizeaza bulbi fara boli.

-Repotare si inmultire

Odata ce frunzele se ingalbenesc (aproximativ 6 saptamani), se fac pentru sezon. Cand se intampla acest lucru, scoate bulbii si depoziteaza-i intr-o punga de hartie, intr-un loc racoros si intunecat. In timpul toamnei (in jurul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie, in functie de locul in care locuiesti), scoate bulbii si planteaza-i direct in gradina, la aproximativ 20 cm adancime in sol umed.

bulbi narcise

Sfaturi utile pentru ingrijirea narciselor

Poti lasa narcisele in pamant intre 3 si 5 ani. Daca inflorirea nu are loc intr-un sezon, cel mai bine ar fi sa-i muti intr-o noua locatie.

-Ai grija sa nu tai narcisele prea curand dupa inflorire, deoarece acest lucru poate afecta grav modul in care infloresc in anul urmator. Este foarte probabil ca narcisele tale sa nu infloreasca deloc daca tai devreme, asa ca tine cont de acest lucru cand va veni momentul. In schimb, vei dori sa tai tulpina de la fiecare planta odata ce floarea moare.

-Dupa inflorire, nu taia niciodata frunzisul pana cand nu incepe sa ingalbeneasca (de obicei, la sfarsitul lunii mai sau iunie). Atunci este momentul sa le sapi. Spala bine bulbii si lasa-i sa se usuce complet (cel putin o saptamana). Pune-i in saci de ceapa si atarna-i intr-un loc racoros pana sunt gata de plantat. O buna circulatie a aerului va mentine putregaiul de depozitare la minimum.

Vezi si: De ce nu mai infloresc bulbii florilor?

-Daca ai observat ca bulbii de narcise nu au inflorit inca, asta inseamna probabil ca plantele nu au stocat suficienta hrana in anul precedent. Frunzisul mort ingreuneaza planta sa stocheze cantitatea adecvata de nutrienti, deoarece inhiba capacitatea plantei de a absorbi si de a obtine o cantitate adecvata de lumina solara.

-Pune florile in apa calda. Odata ce iti tai narcisele din gradina, vei dori sa le pui imediat intr-o galeata cu apa calda si sa le lasi sa stea intr-un loc racoros timp de 2-3 ore pentru a lasa tulpinile sa se intareasca. Cand narcisele sunt gata pentru a fi puse in vaza, taie fiecare tulpina astfel incat sa reziste mai mult. Asigura-te ca tai tulpinile sub apa calda si intr-un unghi usor pentru a preveni bulele de aer si pentru a permite florilor sa absoarba rapid apa.

Sfat

!!! Retine ca aceste flori de primavara contin seva laptoasa care poate otravi alte flori, asa ca, daca vrei sa le amesteci cu alte soiuri, ai doua optiuni: astepta 24 de ore pentru a crea un buchet mixt sau pune narcisele intr-un recipient mai mic in vaza.

Vezi si: Zambila, „parfumul naturii”. Ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea ei

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole