Seminte de Sacha Inchi, un super-aliment pe care trebuie sa il incerci

sacha-inchi-super-aliment

Sacha inchi (Plukenetia volubilis) este o planta care produce seminte mari, comestibile, bogate in acizi grasi omega-3 si omega-6, proteine ​​si alte substante precum vitamina E si beta-sitosterol. Originar din Peru, sacha inchi este cunoscut si sub denumirea de arahide sacha, arahide din jungla sau arahide Inca.

Uleiul de Sacha inchi are o compozitie similara de acizi grasi cu uleiul de seminte de in. Este o sursa bogata de acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 pe baza de plante si este, de asemenea, bogat in acid linoleic (un acid gras omega-6).

Sacha inchi, cunoscut si sub denumirea de arahide Inca, este samanta unei plante care creste in zonele inalte din Peru. In ciuda faptului ca a fost o descoperire destul de recenta in restul lumii, sacha inchi a fost cultivat si folosit ca sursa de hrana timp de 3.000 de ani in padurea Amazon. Fructele in care aceste seminte cresc sunt necomestibile, dar atunci cand sunt prajite usor la foc mic, semintele iau o aroma crocanta.

Pulberea de sacha inchi contine foarte mult triptofan

Un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry in 2002 a constatat ca pulberea de sacha inchi este neobisnuit de mare in triptofan, un aminoacid esential pentru producerea de serotonina (un produs chimic al sistemului nervos implicat in reglarea apetitului).

Semintele intregi cu densitate nutritiva sunt deseori consumate prajite. Semintele macinate sunt disponibile in pudra proteica, cereale si alte produse alimentare. Uleiul presat din seminte este utilizat in gatit sau se gaseste in suplimente alimentare.

Cu mai multe proteine ​​decat migdalele, nucile si caju, Sacha Inchi este o sursa excelenta de proteine ​​complete, care contine toti cei 8 aminoacizi esentiali pe care organismul nostru nu-i poate crea. Aceasta super samanta este cu 30% proteine ​​in greutate mai mare decat multe nuci si seminte. Proteina este o componenta importanta a fiecarei celule din corp, care se dezvolta, repara si mentine masa musculara slaba.

Fierul, in care semintele Sacha Inchi sunt de asemenea bogate, ajuta muschii sa isi pastreze tonul si elasticitatea, deoarece ofera oxigen pentru contractia muschilor.

Sacha inchi este mult mai mult decat o simpla mancare placuta. Aceste seminte sunt bogate in proteine, omega 3, 6 si 9, alfa tocoferol vitamina E, carotenoizi (vitamina A) si fibre. Acest super-aliment este usor digerat si este putin probabil sa provoace alergii sau iritatii.

Uleiul este de asemenea disponibil. Are o aroma similara cu uleiul de masline, dar contine mai multe proteine ​​si omega 3. Ca o putere de nutritie, Sacha Inchi este un aliment extrem de dens care satisface poftele de mancare.

Slabeste usor cu un aliment usor de digerat, care ofera senzatie de satietate

Elementele nutritive precum grasimile sanatoase, proteinele si fibrele cresc satietatea in timp ce va satisfac nevoile nutritive. Cu 13 grame de grasimi sanatoase, mai mult de 8 grame de proteine ​​si 5 grame de fibre, Sacha Inchi este gustarea perfecta pentru a va ajuta sa simtiti sentimentul de satietate rapid.

Cu mai multe fibre decat broccoli, mere si chiar naut, semintele Sacha Inchi sunt o sursa semnificativa de fibre care ajuta la sanatatea digestiva. Fibra incurajeaza miscarile regulate ale intestinului prin adaugarea de masa la scaune. Acest lucru previne constipatia, permitand miscarea deseurilor prin intestine, ceea ce permite corpului sa se elibereze de toxine.

Sacha Inchi este compus din 20% acizi grasi Omega in greutate. Cea mai mare parte a creierelor noastre sunt compuse din grasimi, ceea ce inseamna ca avem nevoie de grasimi sanatoase din surse alimentare, precum Sacha Inchi, pentru a construi membrana celulelor creierului, a hrani celulele creierului nostru si a combate inflamatia.

Grasimile Omega-3 din semintele sacha inchi protejeaza creierul

Grasimile Omega 3 pot stimula functia cognitiva si pot proteja impotriva tulburarilor creierului, cum ar fi depresia si dementa. Prin reducerea inflamatiei, consumul de Omega 3 poate reduce, de asemenea, ceata creierului, pierderea memoriei si oboseala.

Nu numai ca Sacha Inchi este plin de uleiuri Omega, dar contine si fier. Unul dintre beneficiile pentru sanatate ale fierului este capacitatea sa de a ajuta fluxul adecvat de sange catre creier, care poate stimula activitatea cognitiva si poate chiar sa creeze noi cai neuronale.

Prin continutul ridicat de proteine ​​si fier, semintele de Sacha Inchi pot ajuta la reglarea proceselor biologice. Proteina joaca un rol in crearea enzimelor, hormonilor si a altor substante chimice biologice, in timp ce fierul este necesar pentru a genera dopamina, norepinefrina si serotonina. Acesti neurotransmitatori si substante chimice esentiale afecteaza totul, de la somn la energie pana la adrenalina sau digestie si multe altele.

Bogat in acizi grasi Omega, in special acid alfa-linolenic (ALA), Sacha Inchi este una dintre cele mai bune surse de uleiuri Omega 3 pe baza de plante din lume. Exista multe uleiuri omega derivate de la animale, dar acele surse de carne contin in mod obisnuit grasimi saturate si carnitina, care au fost ambele legate de boli de inima. Pe de alta parte, Omega 3 pe baza de plante au fost folosite pentru a preveni atacurile de cord, a scadea tensiunea arteriala si pentru a inversa intarirea vaselor de sange. De asemenea, se considera ca ALA ajuta la mentinerea ritmului cardiac normal si la pomparea inimii.

Considerata o super samanta, proprietatile hranitoare ale lui Sacha Inchi va pot consolida sistemul imunitar. Acestea ofera proteine ​​complete, care functioneaza pentru a forma anticorpi care ajuta la prevenirea bolilor si infectiilor. Proteina, de asemenea, lucreaza cu alte celule ale sistemului imunitar pentru a identifica si a ajuta la distrugerea anumitor bacterii si virusi.

Sursa poza: healthbenefitstimes.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...