32.1 C
București
marți, iunie 17, 2025

Sange in scaun: Cauze frecvente si remedii naturale sustinute de cercetari stiintifice

Prezenta sangelui in scaun nu este o gluma, poate insemna ca se intampla ceva grav, iar majoritatea expertilor sunt de acord ca nu este ceva de ignorat pur si simplu. Sangele din scaun este denumit in medicina si hematochezie. Aceasta indica o sangerare undeva un tractul digestiv si duce de obicei la scaune negre sau de culoarea smoala, denumite in medicina si melena. In schimb, scaunele de culoare maro sau sangele rosu aprins inseamna adesea ca sangele provine din intestinul subtire sau gros, rect sau anus.

 In acest articol, vom explora cauzele comune ale acestui simptom si vom prezenta remedii naturale care si-au demonstrat eficienta in studii clinice.

Sange in scaun – Cauze frecvente

  1. Hemoroizi: Vene inflamate in zona rectala care pot sangera in timpul defecarii.

  2. Fisuri anale: Taieturi mici in mucoasa anusului cauzate de scaune tari sau constipatie.

  3. Diverticuloza: Formarea de mici pungute pe peretele colonului care pot sangera daca se inflameaza sau se rup.

  4. Polipi sau cancer colorectal: Prezenta sangelui in scaun poate fi un semn timpuriu al acestor afectiuni, mai ales daca este insotita de alte simptome precum schimbari in tranzitul intestinal sau pierdere in greutate.

  5. Boli inflamatorii intestinale (Crohn, colita ulcerativa): Inflamatii cronice ale intestinului care pot duce la sangerari in scaun.

Remedii naturale sustinute de cercetari stiintifice

-Fibre alimentare (psyllium):

Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal si reduc efortul la defecare, prevenind fisurile si hemoroizii. In plus, un studiu publicat in American Journal of Gastroenterology a aratat ca administrarea zilnica de psyllium a redus semnificativ simptomele hemoroizilor.

-Aloe vera:

Aloe are efect antiinflamator si cicatrizant la nivelul intestinului, fiind utila in colita ulcerativa sau fisuri anale. Totodata, un studiu publicat in Journal of Research in Medical Sciences a demonstrat ca gelul de aloe vera administrat oral timp de 4 saptamani a imbunatatit simptomele colitei ulcerative.

-Probiotice (Lactobacillus, Bifidobacterium):

Probioticele au rolul de a echilibra flora intestinala si sustine vindecarea mucoasei colonului, in special in bolile inflamatorii intestinale.

In World Journal of Gastroenterology, s-a aratat ca probioticele pot reduce frecventa si severitatea episoadelor de colita ulcerativa.

-Castan salbatic (Aesculus hippocastanum):

Castanul intareste peretii vaselor de sange si reduce inflamatia, fiind eficient in tratamentul hemoroizilor. De asemenea, un studiu publicat in Advances in Therapy a aratat ca extractul de castan salbatic a redus semnificativ simptomele hemoroizilor.

-Curcuma (turmeric):

Curcumina din turmeric are proprietati antiinflamatoare puternice si poate ajuta in reducerea inflamatiei intestinale.

De exemplu, un trial clinic publicat in Clinical Gastroenterology and Hepatology a aratat ca suplimentarea cu curcumina a imbunatatit rata de remisie la pacientii cu colita ulcerativa.

Cand trebuie consultat un medic?

Este esential sa consulti un medic daca:

  • Sangele in scaun este inchis la culoare sau negru (melena).
  • Simptomele persista mai mult de cateva zile sau se agraveaza.
  • Apar si alte simptome precum dureri abdominale severe, pierdere in greutate sau oboseala persistenta.

!!! In paralel cu investigatiile medicale, unele remedii naturale pot ajuta in gestionarea simptomelor si accelerarea vindecarii. Totusi, consultul medical este esential pentru un diagnostic corect si tratament adecvat.

Vezi si: Cat de des e normal sa mergi la toaleta? Adevaruri despre sanatatea digestiva

Vezi si: Cum sa opresti rapid diareea: Cauze si remedii eficiente la domiciliu

Vezi si: Cum trebuie sa fie scaunul tau. 7 pasi pentru o digestie sanatoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole