26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Salba moale. Ce trebuie sa stii despre acest arbust – beneficii si precautii

Salba moale (Euonymus europaea L.) sau Voiniceriu, cum mai este cunoscut, este un arbust inalt, de pana la 6 metri inaltime, care poarta fructe rosii otravitoare. Acest arbust este intalnit in intreaga Europa pana la Siberia de Vest, iar multi o cunosc ca planta ornamentala sau planta salbatica ce creste prin padurile de la campie, coline, zavoaie sau prin tufarisuri. 

Salba moale infloreste la sfarsitul primaverii si inceputul verii si are flori de de o culoare amestecata, de verde cu galben, un galben-pal spre verzui. Fructele sunt de tip capsula, care la maturitate se coloreaza in rosu-carmin sau roz.

In scop terapeutic, se recolteaza frunzele, florile si scoarta. Partea cu cele mai puternice efecte medicinale este scoarta.

Planta contine substante amare, digoxigenin, evonozid, coloranti, uleiuri grase, tanini, rasini, glicozide cardiace, cofeina, lectine, flobafen, teobromina, triacetina si triterpene.

Salba moale – Indicetii terapeutice

Pe vremuri, salba moale avea doua aplicatii principale, si anume: insuficienta cardiaca si paraziti. In prezent, planta continua sa fie cercetata.

Datorita compusilor sai extrem de activi, voiniceriu este o planta care poate sa faca bine inimii si sistemului vascular, mai ales in hipertensiune. Aceasta este indicata si in insuficienta cardiaca, preparatele din aceasta planta fiind un tonic al inimii si al sistemului circulator.

Salba moale se foloseste si in tratarea vezicii biliare, intensificandu-i activitatea.

Preparatele cu aceasta planta mai sunt cunoscute si pentru proprietatile lor purgative si vomitive.

In aplicatii de uz extern, preparatele cu salba moale au proprietati dezinfectante si cicatrizante (vindeca ranile). De asemenea, pulberea din fructe poate fi folosita impotriva paduchiilor si a scabiei.

Precautii

Principalele efecte secundare ale acestei plante sunt: insuficienta hepatica, leziuni renale.

Atentie! Planta trebuie utilizata doar sub stricta supraveghere a unu specialist, deoarece planta si, in special, semintele sunt foarte otravitoare, iar simptomele de otravire apar de obicei dupa 12-18 ore.

Atat ceaiul din coaja de salba moale, cat si cel preparat din frunze este diuretic si deshidratant. (Nu folositi!).

Urzica indiana, un medicament natural puternic pentru insuficienta cardiaca, glaucom si astm bronsic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole