8.9 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Salazion. Ce este si cum se trateaza

Salazionul este o mica formatiune chistica care se formeaza la nivelul marginii pleoapei, mai precis la radacina unei gene, de natura inflamatorie si microbiana (in special reprezentata de stafilococul auriu), care corespunde cresterii de volum a unor glande din interiorul pleoapelor. Aceste glande secreta componenta lipidica a filmului lacrimal, care se etaleaza pe suprafata ochiului cu fiecare clipit.

In momentul in care canalele lacrimale se inchid, glandele cresc in volum prin acumularea secretiei lipidice care nu se poate elimina.

La palpare, salazionul apare ca un chist care poate fi dureros la atingere si care se poate inrosi, mai ales in prima saptamana de evolutie.

Salazionul este mai putin frecvent la copii decat la adulti. Insa, copii pot dezvolta acest chist din cauza mainilor nespalate sau ca urmare a imunitatii scazute.

Salazion – Tratament

Salazionul de mici dimensiuni se poate resorbi spontan, dar daca acesta persista mai mult de 4-5 zile este indicata prezentarea la un medic oftalmolog. Un salazion care evolueaza pe o perioada lunga se poate solda cu fibrozarea glandei sebacee si pot aparea complicatii care impun interventie chirurgicala.

Tratamentul initial este local si consta in aplicarea unor picaturi si unguente cu substante antibiotice si antiinflamatoare. Masajul usor aplicat odata cu unguentul ajuta la deblocarea glandei respective.

Medicii recomanda de asemenea compresele calde aplicate de 2-3 ori pe zi, deoarece ajuta la evacuarea glandelor Meibomius.

Daca salazionul abia incepe sa se formeze, puteti urma unul dintre tratamentele de mai jos.

-Pomada de musetel. Aplicati de 3 ori pe zi pitina pomada pe pleoapa, pana la disparitie.

-Spalaturi ale ochiului cu infuzie de cretisoara (20 g planta). Puneti planta intr-un litru de apa, lasati la infuzat 15 minute. Imbibati o compresa cu infuzia calduta si tineti-o pe pleoapa 20 de minute. Repetati de 3 ori pe zi, pana la regresie.

Top 5 uleiuri potrivite pentru pielea din jurul ochilor

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole