13.5 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Rostopasca, remediu util in peste 150 de boli

Rostopasca (Chelidonium majus) este o planta medicinala din familia macilor, originara din Europa si Asia, si este folosita de secole in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni.

Folosirea acestei plante a fost consemnata in secolul al XVI-lea de botanistul Melius Peter, care fierbea radacinile de rostopasca in vin, amestecate cu anason si il recomanda impotriva icterului. Totodata, Csapó József a scris in 1775: „Negii pot fi indepartati cu sucul galben al plantei”, iar aceasta utilizare este cunoscuta pana in zilele noastre.

In Romania, planta intra in componenta ceaiurilor hepatice si, de asemenea, este frecvent folosita in formulele medicamentelor homeopatice. In plus, rostopasca este considerata un adevarat campion al sanatatii fiind recunoscuta de medicina moderna ca remediu util in peste 150 de boli, de la dermatoze si dispepsii, pana la infectii virale si chiar cancer.

Rostopasca infloreste din aprilie pana in septembrie si toate partile sale contin un suc laptos galben sau galben-portocaliu.

Rostopasca – Proprietati terapeutice

Planta are in compozitia sa alcaloizi, flavonoide, acid malic, vitamina C, precum si alte componente benefice ce ii ofera actiune antispastica, vasodilatator coronarian, antispastic biliar, antimicotic, antitumoral, sedativ- relaxeaza musculatura neteda a vaselor mari si in special al coronarelor, decongestiv hepatic indicata mai ales in afectiunile ficatului si vezicii biliare, chiar ciroze hepatice incipiente, actiune fiind in special spasmolitica, mareste secretia biliara si isi insumeaza actiunile, cand sunt asociate colagogelor si colereticelor datorita totalului alcaloidic.

De asemenea, alcaloizii, in special chelidonina si homochelidonina, au actiune similara morfinei asupra miocardului, prezentand o actiune sedativa si chiar narcotica asupra centrilor nervosi superiori.

Planta mai are proprietatea de a stimula respiratia, este antitumorala, citostatica, antimicotica, antialgica.

Totodata, are un efect antibiotic, antibacterian si antiviral foarte puternic pentru o serie de germeni patogeni, efect antibacterian puternic.

Extern, planta are actiune rubefianta, detersiva, caustica, vezicanta, cheratolitica, antiseptic, antibacteriana, mitoclozica, citotoxica, citostatica, antitumorala, trofic, cicatrizanta si antiinflamatoare.

Indicatii terapeutice:

Rostopasca se poate folosi in cazul urmatoarelor boli: afectiuni hepato-biliare, calculoza biliara, colici biliare, dischinezie biliara, litiaze biliare, dureri de ficat, ciroza hepatica, hepatita cronica, hepatita virala (A, B, C), colecistita, colesterol crescut, dispepsie, afectiuni digestive, constipatie atona, afectiuni intestinale, infectii intestinale, icter, indigestie, afectiunile splinei, infectii in gat, tuse spastica sau convulsiva, astm bronhic, catar bronsic, faringita, febra intermitenta, boli de piele persistente, acnee, atonie vezicala, bataturi, infectii cronicizate ale pielii, negi, panaritiu, psoriazis, rani infectate, herpes rebel, infectii genitale (cu papiloma-candidatrichomonas), inflamatii/ulceratii cronice ale ochilor, ochi obositi, blefarita, cataracta, angina pectorala, angiocolite, artrita, arterioscleroza cerebrala, cancer, cancerul pielii si tumori exteriorizate, cefalee, chelie, cheratita, chisturi, chist ovarian, eczeme infectioase, epidermofitie, fibrom uterin, fistule, gastrita, greata, guta, bucal si genital, hipertensiune arteriala, hipermetropie, hirsutism, insomnie, insuficienta cardiaca, isterie, laringita, lipomatoza, lupus, migrena, neliniste, nevroze, pancreatita, parazitoze intestinale, pete pe cornee, pilozitate excesiva,  reumatism, spasme intestinale, tahicardie, tuberculoza, tumori exteriorizate, ulcer duodenal, ulcer varicos (plagi atone, vechi).

Rostopasca – Cele mai importante beneficii

-Detoxifierea ficatului – Rostopasca ajuta la detoxifierea ficatului si regenerarea celulelor hepatice

In ce priveste bolile de ficat, efectul stimulent al functiei hepatice a plantei a fost recunoscut de medicina stiintifica.

Planta poate fi folosita ca o parte eficienta a unui program de detoxifiere datorita capacitatii sale de a elimina deseurile si toxinele din sistem. Aceasta are proprietati naturale de protectie a ficatului, care nu numai ca ajuta la mentinerea sanatatii si functionarii corespunzatoare a ficatului, ci si protejeaza ficatul de deteriorarea celulara.
De asemenea, poate ajuta la incurajarea vezicii biliare si pentru a mentine organul sa functioneze corect.

Se administreaza sub forma de pulbere, cate un varf de cutit, de 4 ori pe zi, in cure de cate 21 de zile, cu 7-10 zile de pauza intre cure. Acesta este un remediu excelent pentru persoanele cu afectiuni ale ficatului aparute
in urma intoxicatiilor si a otravirilor, a infectiilor cu virusul hepatitei.

In cazul durerilor de ficat se recomanda infuzia – o jumatate de lingurita de
planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se ia cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Efect antiviral – Rostopasca trateaza infectiile virale, precum raceala si gripa

Planta este capabila sa lupte impotriva bacteriilor, virusilor si ciupercilor; poate fi folosit pentru a ajuta la apararea organismului impotriva microbilor care invadeaza bolile. Cu alte cuvinte, rostopasca poate fi folosita pentru a ajuta la intarirea sistemului imunitar, prevenind astfel aparitia gripelor si racelilor.

-Efect antitumoral/anticancer

Rostopasca este una dintre multele plante care au fost investigate pentru potentialul lor anticancerigen, iar rezultatele se arata promitatoare. Exista unele dovezi ca atunci cand planta este introdusa la pacientii cu mai multe tipuri de cancer, aceasta poate imbunatati ratele de supravietuire. Mai multe cercetari au aratat ca administrarea sa orala poate avea un efect anti-tumoral asupra pacientilor cu cancer de esofag.

In cazul tumorilot exteriorizate, se pune suc de rostopasca pe zona afectata si apoi se acopera cu o bucata de nailon, asa incat apa din latex sa nu se evapore. Tratamentul se face vreme de 30-60 de minute pe zi, cat mai des posibil (ideal ar fi zilnic). Principiile active citostatice ale plantei actioneaza in profunzime, inhiband si distrugand celulele maligne.

Mai multi cercetatori sugereaza ca sucul de rostopasca aplicat pe zonele afectate de cancerul de piele, dar si pe tumorile exteriorizate, face adevarate minuni, in timp ce
pulberea administrata intern amelioreaza starea bolnavilor de cancer. Se ia un sfert de lingurita de pulbere de rostopasca de 4 ori pe zi, in cure de doua luni, cu 3 saptamani de pauza. Este un remediu cu efecte imunostimulatoare certe (ajuta la distrugerea celulelor maligne de catre sistemul imunitar) si cu o posibila actiune citostatica directa. Conform cercetatorilor, substantele active din rostopasca sunt eficiente in cancerul pancreatic, ovarian, faringian, ano-rectal, de colon, de san, de ficat.

-Efect coleretic – Rostopasca poate ajuta la cresterea secretiei de bila si la imbunatatirea digestiei

Planta este utila atunci cand vine vorba de tratarea problemelor digestive care duc la crampe, balonare sau greata. Acest extract din plante poate ajuta la ameliorarea crampelor si la usurarea indigestiei. Ajuta organismul sa produca mai multa bila si alte enzime digestive responsabile pentru o digestie eficienta si poate fi folosit chiar si pentru a trata in mod natural ulcerele gastrice.

S-a dovedit ca spasmele digestive se amelioreaza rapid dupa administrarea a 3-4 lingurite de tinctura pe zi, alcaloizii continuti de planta relaxeaza prompt si eficient musculatura neteda a tubului digestiv. Totodata, pulberea este imbatabila la tratarea dischineziei: un varf de cutit luat de 3 ori pe zi, la orele 8, 13 si 19, vreme de o luna de zile, urmat de 10 zile de pauza, apoi tratamentul reluat, are o eficienta greu de egalat de orice medicament de sinteza.

-Efect analgezic – Rostopasca poate ajuta la ameliorarea durerilor, inclusiv a durerilor de cap si a durerilor articulare

Inca nu exista suficiente dovezi care sa ateste proprietatea de a calma durerile a acestei plante, dar este adesea folosita pentru calmarea durerilor articulare. In plus, s-a observat ca planta poate fi eficienta si in cazul durerilor de cap.

In caz de dureri de cap, cefalee, migrene, se ia o lingurita rasa de pulbere de rostopasca pe stomacul gol, in doza unica, pentru 24 ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase: in mai putin de o ora durerile dispar. Tratamentul se face ocazional, atunci cand apar durerile de cap si celelalte simptome specifice migrenei.

-Efect antiinflamator – Rostopasca contine compusi cu efect antiinflamator, fiind utilizata in tratarea inflamatiilor din corp

In cazul inflamatiei intestinale se recomanda infuzia de rostopasca – la o cana cu apa clocotita se adauga o jumatate de lingurita de planta maruntita si se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

In caz de inflamatii cronice ale ochilor, se ung pleoapele inchise cu suc de rostopasca, care se lasa sa actioneze vreme de 15 minute, apoi se spala. Aplicatia se face seara, si are o eficienta terapeutica surprinzator de mare, in cazul cataractei, dar si al ochilor obositi si al hipermetropiei.

-Boli de piele

Latexul plantei este binecunoscut ca un spectru larg de proprietati benefice. In medicina populara a fost utilizat pentru diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, iritatii, eruptii alergice, tratarea verucilor si condiloamelor care sunt manifestari vizibile ale infectiei cu papilomavirus uman (HPV). (sursa)

Cand este folosita local, planta este un bun dezinfectant pentru rani si arsuri minore. Eliminarea bacteriilor din piele este importanta pentru a impiedica o infectie sa loveasca. De asemenea, planta este folosita si pentru tratamentul diferitelor afectiuni cronice ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul si dermatita atopica.

In caz de boli de piele persistente, infectii cronicizate ale pielii, acnee, bataturi, epidermofitie, se spala planta proaspata, se marunteste bine, apoi se va pune intre doua bucatele de panza si se aplica local extern pentru o ora, dupa care se spala cu apa calda.

In caz de blefarita, se pune compresa cu infuzie de mai multe ori pe zi.

In caz de eczeme infectioase, se aplica vreme de o ora pe zi, cataplasme cu rostopasca. Tratamentul se face vreme de 3-4 saptamani si are efecte excelente, daca dupa aplicatia cu rostopasca se spala zona tratata cu tinctura de propolis nediluata.

In caz de rani infectate, ulcer varicos, psoriazis, fistule, se pun comprese cu tinctura de rostopasca pe zona afectata si se tin vreme de 30 de minute. Se fac 2-3 aplicatii pe zi. Eficienta lor este imediata. Studiile cercetatorului rus Vladimir Molochko demonstreaza ca rostopasca distruge bacteriile patogene din zona tratata, dar reuseste si sa penetreze tesuturile in profunzime, vindecand astfel infectia complet.

In caz de vegetatii veneriene, negi, se aplica pe zona afectata, dimineata si seara, suc de rostopasca, de mai multe ori succesiv, la intervale de jumatate de minut. Locul nu se spala, ci se lasa sucul sa actioneze in profunzime. De regula, in 2-6 saptamani de tratament zilnic, negii dispar. Remediul si-a dovedit eficienta si in vegetatiile veneriene.

In caz de herpes rebel bucal si genital, se combat eficient, atat intern cat si extern cu ajutorul tincturii de rostopasca. Intern se administreaza cate 1 lingurita de tinctura de 3 ori pe zi in cure de 12 zile. Pentru utilizarea externa, se combina tinctura de rostopasca in proportii egale cu tinctura de propolis si se aplica prin picurare (nu prin tamponare cu vata) pe zona afectata, de 4-6 ori pe zi. Efectele sunt rapide si de durata.

In caz de panaritiu, se aplica suc proaspat de rostopasca de mai multe ori pe zi, cel putin 15 zile.

-Afectiuni hepato-biliare

Rostopasca este un extraordinar stimulent al functiei hepatice. Astfel, in caz de ciroza hepatica, hepatita cronica, hepatita virala (A, B, C), litiaza biliare, se administreaza sub
forma de pulbere, cate un varf de cutit (aproximativ 0,5 g de 4 ori pe zi, in cure de 21 de zile cu 7-10 zile de pauza. Este un remediu excelent pentru persoanele cu afectiuni ale ficatului aparute in urma intoxicatiilor si a otravirilor, a infectiilor cu virusul hepatitei.

Dischinezie biliara – un grup de cercetatori romani condusi de Dr. Hriscu A, a demonstrat efectele exceptionale ale rostopascai in combaterea tulburarilor biliare, inclusiv a diskineziei. Se administreaza pulbere, cate un varf de cutit luat de 3 ori pe zi, la orele 8,13 si 19. Acest tratament se face vreme de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Are o eficienta greu de egalat de orice medicament de
sinteza. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea litiazei biliare.

In caz de colici biliare, calculoza biliara, se administreaza infuzia de rostopasca – o jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o
zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Ameliorarea ulcerelor stomacale

Extractul de rostopasca poate reduce aciditatea la nivelul stomacului, sporind secretia de mucus gastric si blocand moleculele inflamatoare.

In caz de ulcer duodenal, afectiuni intestinale, se apeleaza la infuzia de rostopasca, din care se ia cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

In caz de indigestie, dispepsie, gastrita sau greata se ia o jumatate de lingurita de tinctura administrata de 4 ori pe zi. Aceasta diminueaza senzatia de greata, stimuleaza producerea de suc gastric si bila, elimina starea de disconfort si greutate din stomac. Remediul se administreaza cu 10 minute inainte de masa, iar o cura completa dureaza 3 saptamani.

-Afectiunile splinei

O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o
zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

 

 

 

 

 

 

Arterioscleroza cerebrala – O jumatate de
lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml
apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se
strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind
doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie
a doua zi.

Atonie vezicala – Se va pune o lingurita de
planta maruntita la 250 ml apa si se lasa de seara
pana dimineata. Se strecoara si planta ramasa
dupa strecurare se va pune in alte 250 ml de apa
clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care
se strecoara. Se poate consuma in 24 ore in afectiunile interne sau extern.

-Afectiuni ale inimii

Insuficienta cardiaca, tahicardie, hipertensiune arteriala – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

Angina pectorala – Se va pune o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata. Se strecoara si planta ramasa dupa strecurare se va pune in alte 250 ml de apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma in 24 ore in afectiunile interne sau extern.

-Afectiuni respiratorii

Tuse spastica sau convulsiva – se face gargara cu infuzie de planta care are un efect calmant foarte eficient. Se fac 4-6 gargare pe zi cu infuzie calduta.

Faringita, laringita, infectii in gat – se amesteca intr-un pahar de infuzie de rostopasca 1 lingurita de sare marina. Cu acest  preparat se face gargara- 3 reprize pe zi, a cate 3 minute fiecare. Cercetatorii rusi afirma ca acest preparat are efecte antibiotice si antivirale extrem de puternice, eliminand prompt infectiile la nivelul gatului.

Astm bronhic, catar bronsic sau chiar febra intermitenta – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Afectiuni oculare

Cataracta: se ung pleoapele cu suc de rostopasca, care se lasa sa actioneze vreme
de 15 minute, apoi se spala. Aplicatia se face seara, si are o eficienta terapeutica surprinzator de mare, in cazul cataractei, dar si al ochilor obositi, al hipermetropiei si petelor pe cornee. Se mai poate lua o frunza de rostopasca proaspata, se spala, iar tulpina ei se zdrobeste intre degetul aratator, umezit in prealabil. Sucul astfel obtinut se unge cu aratatorul, tinand ochii bine inchisi, inspre coada ochiului.

In caz de ulceratii cronice ale ochilor, se pun comprese cu infuzie.

Iata si alte afectiuni in care rostopasca isi arata eficienta:

-Chisturi – se unge pielea din zona chistului cu suc proaspat de rostopasca si apoi se maseaza foarte usor, circular. Intreaga procedura dureaza 10 minute si se face dimineata.

-Colecistita – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Colesterol crescut – Se administreaza pulbere, cate un varf de cutit luat de 3 ori pe zi, la orele 8,13 si 19. Acest tratament se face vreme de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Are o eficienta greu de egalat de orice medicament de sinteza. Tratamentul este foarte eficient si pentru prevenirea litiazei biliar.

-Constipatie atona – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Fibrom uterin – se unge pielea din zona chistului cu suc proaspat de rostopasca si apoi se maseaza foarte usor, circular. Intreaga procedura dureaza 10 minute si se face dimineata.

-Infectii genitale (cu papiloma-candidatrichomonas) – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Pancreatita – iata o reteta care face adevarate minuni in aceasta afectiune periculoasa si greu de tratat: 5 g de rostopasca uscata si maruntita se oparesc cu un litru de apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 12 ore, intr-un vas smaltuit (extractul nu trebuie sa intre in contact cu metalele). Ideal este sa se prepare infuzia la ora 6 seara si sa se
strecoare la 6 dimineata, cand se adauga 200 g miere de salcam sau poliflora (nu de alt soi) si se amesteca bine. Se ia o lingura din acest preparat din ora in ora, inainte sau dupa ce mancam. Dupa 2 luni de tratament, simptomele bolii dispar.

-Parazitoze intestinale – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Reumatism – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Guta – O jumatate de lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se va lua cate o lingura la 3 ore, fiind doza pentru o zi. In caz de dureri se mai ia o portie a doua zi.

-Artrita – Se va pune o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa si se lasa de seara pana dimineata. Se strecoara si planta ramasa dupa strecurare se va pune in alte 250 ml de apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma in 24 ore in afectiunile interne sau extern.

-Spasme intestinale – sunt eficient combatute de catre tinctura de rostopasca, din care se iau cate 3-4 lingurite pe zi. Tratamentul se face simptomatic, de cate ori apar spasmele, anumite substante continute de aceasta planta (alcaloizii) relaxand prompt musculatura neteda a muschilor din tubul digestiv.

Precautii si contraindicatii:

Este important de mentionat ca rostopasca trebuie utilizata cu precautie, deoarece poate avea efecte secundare, precum reactii alergice, iritatii cutanate si tulburari digestive. De asemenea, nu trebuie utilizata in timpul sarcinii sau alaptarii si nici de catre persoanele care iau medicamente anticoagulante sau care sufera de anumite afectiuni medicale. Inainte de a utiliza rostopasca ca remediu natural, este recomandat sa consulti medicul.

Vezi si: CBD OZONAT, inventia romaneasca care lupta cu durerile si bolile greu tratabile

Vezi si: Siropul de catina. Cum se prepara si ce boli tine la distanta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole