5.3 C
București
joi, martie 21, 2024

Roiba, o planta cu efecte benefice in afectiunile renale si nu numai

Roiba (Rubia tinctorum) este o planta perena, agatatoare, inalta de 50-80 cm, cu tulpina aspra si are un rizom brun-roscat, carnos, tarator si bogat ramificat. Frunzele sunt lanceolate si vesnic verzi, iar florile au o culoare galben-verzui, in ​​forma de stea si infloresc din iunie pana in august, apoi apar fructele, niste bobite rotunde, rosii-violet.

Numele Rubia provine din cuvantul latin „ruber” care inseamna rosu, referindu-se la vopseaua rosie din radacinile plantei.

In scop terapeutic, se folosesc radacinile si uneori frunzele. Radacinile se recolteaza toamna, dupa ce partile aeriene s-au ofilit (de la plantele care au cel putin 3 ani, deoarece plantele imbatranite contin majoritatea colorantului).

Principalele substante gasite in radacina sunt glicozidele antrachinonice (acidul ruberitric care se descompune in alizarina, lucidina, pseudopurpurina, xantopurpurina, purpurina si rubiadina). De asemenea, in radacina sunt iridoizi (asperulozide), acizi organici, taninuri, calciu, pectina si zaharuri. Totusi, proprietatile medicinale ale plantei se datoreaza in principal glicozidelor.

Planta a fost mentionat de mai multe ori in literatura medicala antica. De exemplu, Hipocrate (cca. 460-377 i.Hr.) a folosit planta ca remediu expectorant si impotriva diferitelor boli ginecologice. Totodata, Pliniu (23-79 d.Hr.) a folosit planta ca remediu pentru icter.

In prezent, roiba este probabil cea mai cunoscuta pentru aplicarea sa sub forma de pulbere sau extract pentru a trata afectiunile renale si ale vezicii urinare, iar unele studii clinice au fost facute cu rezultate pozitive asupra capacitatii plantei de a dizolva pietrele la rinichi si vezicii urinare.

Vezi si: 10 alimente indicate persoanelor cu afectiuni renale

Roiba – Indicatii terapeutice

  • insuficienta renala
  • colica renala
  • colica biliara
  • litiaza urinara
  • nefrite
  • pielo-nefrite
  • afectiunile ficatului
  • ascita
  • cistite
  • constipatie
  • hepatite

Metode de preparare si administrare a plantei:

-Extract fluid de radacina de Roiba: acesta se poate gasi in magazinele naturiste si se administreaza de 3 ori pe zi cate 20-30 picaturi. Afectiuni: boli ale ficatului, ascita, colica biliara, insuficienta renala, hepatite, nefrite, pielo-nefrite.

-Pulbere de radacina. Aceasta se obtinuta din radacina uscata si macinata cu ajutorul rasnitei de cafea. Se administreaza cate 1 g de trei ori pe zi, timp de 3 luni. Afectiuni: boli ale ficatului, cistite, colica renala, hepatite, litiaza urinara.

-Decoct: La o cana cu apa se adauga 3 g de pulbere radacina de roiba si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi. Afectiuni: constipatie, litiaza urinara, insuficienta renala.

-Infuzie: La o cana cu apa clocotita, se adauga 10 g pulbere de planta si se infuzeaza 10 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma de trei ori pe zi cate o cana, inainte de mese.

-Tinctura: Intr-un borcan, se adauga o cana cu alcool alimentar de 70 grade si 50 g de radacina maruntita. Se inchide bine si se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic, dupa care se strecoara. Se vor lua de 3 ori pe zi intre 10 picaturi si 20 picaturi (1 lingurita) diluate cu putina apa, preferabil cu 15 minute inainte de mesele principale. Afectiuni: ascita, colica renala, nefrite, pielo-nefrite, insuficienta renala.

Vezi si: Osul iepurelui, planta care trateaza afectiunile renale

Iata si alte beneficii mai putin cunoscute ale radacinii de roiba:

-Radacina de roima este eficienta in tratarea icterului (exces de bilirubina in sange, care duce la o decolorare a membranelor mucoase, a pielii si a partilor albe ale globilor oculari in galben).

-Opreste sangerarea atat interna (ex: sangerari nazale), cat si externa (ex: vindeca ranile severe ale pielii facandu-le sa se usuce rapid).

-Ajuta la tratarea leucopeniei, care este o lipsa a numarului de celule albe din sange prezente in sistemul sanguin, expunand oamenii la riscul multor infectii.

-Ajuta la tratarea urolitiaza (pietre la rinichi).

-Are proprietati antiinflamatorii, fiind eficienta in boli precum artrita sau alte forme de dureri articulare, umflaturilor, inrosirii, precum si a durerii in general.

-Are efect imuno-modulator, prevenind astfel bolile autoimune si inflamatiile.

-Datorita efectului expectorant, radacina de roiba ajuta la oprirea tusei. Aceasta incurajeaza eliberarea sputei/flegmei de catre caile aeriene.

-Este foarte eficienta in vindecarea acneei, eruptiilor cutanate, furunculelor, iritatiilor pielii si a altor afectiuni ale pielii. Poate fi aplicata local pe zona afectata atunci cand este transformat intr-o pasta (100 g pudra de radacina de roiba se amesteca cu 50 g lemn de santal, turmeric si coaja de portocala + putina apa, apoi se aplica pasta pe piele si se lasa sa se usuce inainte de a o spala).

-Opreste diareea. Studiile sugereaza ca radacina de nebuna poate vindeca eficient si rapid diareea.

Vezi si: Cele mai eficiente ceaiuri din plante medicinale recomandate in litiaza renala

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole