Vreti un motiv puternic pentru a consuma cu masura alimente procesate? Acestea elibereaza histamina in organism, ceea ce produce reactii alergice. Iar substantele chimice din produsele alimentare perturba sistemul imunitar.
Un numar mare de alergii alimentare! Cu asta se confrunta multi pacienti de varste fragede care ajung la medici in ultimii ani.
O explicatie ar fi expunerea inca de la varste mici la alimente superprocesate. Potrivit medicilor, 80% din alergii sunt reactii exagerate ale sistemului imunitar si se produc dupa un consum de proteine din lapte, oua, peste, soia si arahide.
„Faptul ca cei mai expusi sunt copiii este explicat de faptul ca mucoasa intestinala este mai putin maturizata din punct de vedere imunologic si alergenii ajung mai usor in sange, iar la indivizii predispusi genetic pot declansa reactii alergice”, ne spune dr. Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog.
Spre varsta de 5 ani, mucoasa intestinala se maturizeaza, iar reactiile alergice se reduc ca frecventa. Regula generala este sa consumati cat mai multe produse naturale in perioada sarcinii. Dieta fara conservanti trebuie oferita si copilului, macar in primii ani de viata.
„Laptele, de exemplu, in orasele mari, nu mai poate fi servit asa cum e preluat de la animal, la transport sufera schimbari, la pasteurizare schimbari, la UH alte schimbari, la depozitarea lui in bidoane de aluminiu alte schimbari, animalul rareori mai paste iarba”, adauga prof. dr. Pavel Chirila.
Exista insa si pseudoalergii cauzate de o deficienta de enzime. De asemenea, medicii semnaleaza si alte tipuri de reactii alergice.
„Am avut de exemplu in cabinet pacient cu alergie la penicilina fara sa fi facut niciodata penicilina – a mancat o viata intreaga pui crescuti in conditii de captivitate”, explica prof. dr. Pavel Chirila.
Alimentele pline de coloranti, aditivi si conservanti cresc nivelul de histamina din organism prin mecanisme care nu se cunosc exact. Histamina semnaleaza prezenta unei reacti alergice.
Asadar, evitati sa le dati celor mici astfel de produse. In plus, in copilarie ar trebui evitate alimentele care au ele insele un continut mare de histamina. Este vorba despre branzeturile cu mucegaiuri. Continut mare de histamina au si capsunile, dar si pestii oceanici transportati pe distante mari.
„Se degradeaza aminoacizii si se transforma in histamina… pacientul pur si simplu poate sa ajunga la o urgenta medicala cu o reactie cutanata, dar si digestiva”, afirma dr. Petrutescu.
Pentru cei mici, pestele potrivit este cel extrem de proaspat. Va dati seama de asta daca ochii sunt perfect limpezi. Valorosul peste oceanic ar trebui consumat din conservele in suc propriu.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: csid.ro
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: