26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Rezistenta la antibiotice, o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatate

Rezistenta la antibiotice este o amenintare tot mai mare pentru sanatatea publica. Se estimeaza ca 700.000 de oameni mor in fiecare an din cauza infectiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 in Uniunea Europeana.

Romania se afla pe locul 3 intre statele Uniunii Europene privind impactul infectiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice (o estimare de 1740 decese, afectari de durata ale starii de sanatate), conform unei estimari facute in 2015.

In anul 2017 se remarca o tendinta usoara de reducere a consumului total de antibiotice in medicina umana (cu 12% fata de anul 2015), insa cu pastrarea consumului crescut de antibiotice de rezerva si a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, in special in sectorul spitalicesc, se arata in raportul elaborat de catre Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) in Romania.

Un studiu din 2017 referitor la infectiile asociate asistentei medicale (nosocomiale) si a consumului de antibiotice in spitale indica o persistenta a prescrierii exagerate de antibiotice (43% dintre pacientii internati intr-o anumita zi primesc antibiotice).

Infectiile asociate asistentei medicale din acest studiu sunt in procent de 5,9% din totalul pacientilor dupa validarea Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor/Institutul National de Sanatate Publica (cifra apropiata de valorile inregistrate in statele membre ale UE), ceea ce depaseste, evident, raportarea de rutina de doar 0,53% din pacientii externati. Informatiile au fost prezentate in cadrul unui seminar organizat in data de 15 noiembrie 2018 de catre Societatea Romana de Microbiologie, in parteneriat cu Biroul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Seminarul a avut ca tema rezistenta la antimicrobiene si s-a desfasurat in cadrul Saptamanii Mondiale si Europene a Constientizarii asupra utilizarii Antibioticelor, care este marcata anual in luna noiembrie. La eveniment au mai fost prezentate date privind rezistenta bacteriilor implicate in producerea infectiilor invazive si consumul de antibiotice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv in Romania, pentru anul 2017.

Factorii care contribuie la cresterea rezistentei la antibiotice

Saptamana de Constientizare asupra utilizarii antibioticelor a fost marcata anul acesta intre 12-18 noiembrie. Cu aceasta ocazie, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Biroul sau Regional pentru Europa s-a alaturat Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite si Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala pentru a sprijini guvernele statelor membre sa utilizeze abordarea integrata ONE HEALTH, ca raspuns la procesul de dezvoltare a rezistentei la antimicrobiene care ameninta sanatatea publica, progresele realizate de medicina in ultimele decenii si, de asemenea, dezvoltarea economica la nivel global. Factorii care contribuie la situatia grava privind rezistenta la antibiotice sun utilizarea in exces sau necorespunzatoare a antibioticelor in tratamentul sau profilaxia infectiilor umane, utilizarea pe scara larga a antibioticelor in cresterea animalelor si in piscicultura, inclusiv antibiotic apartinand acelorasi clase, faptul ca bacteriile multirezistente se pot transmite deopotriva intre oameni si animale, consumul de produse alimentare care contin mici cantitati de antibiotic introduse in hrana animalelor si poluarea mediului cu antibioticele folosite in sectorul uman si veterinar.

Beneficiile unei plante cu puteri antibiotice extraordinare: goldenseal

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole