Retete mediteraneene cu capere. Cum sa le gatesti si ce beneficii au acestea pentru sanatate

spaghete-cu-capere

Caperele au un gust fin si o aroma deosebita si au fost folosite inca din Antichitate ca si condiment. Grecii si romanii le adorau, iar cei din Bizant le savurau pe felii de paine cu ulei de masline, otet si miere. Iata cum sa preparati caperele in retete mediteraneene si sa va bucurati de beneficiile lor.

Beneficiile caperelor

  • Studiile efectuate de Universitatea din Iordania au aratat ca, caperele au un efect antibacterian si sunt eficiente impotriva ciupercilor, de ex. Candida albicans si Aspergillus flavus (mucegai);
  • Un studiu italian a descoperit ca extractul de capere poate reduce semnificativ un raspuns imunitar excesiv sub forma de alergie. Cu ajutorul extractului, simptomele alergice la febra fanului pot fi reduse cu 75% si la alergiile alimentare cu peste 90%;
  • Cercetatorii de la Universitatea Nationala An-Najah au descoperit ca extractul de capere poate opri complet cresterea a doua ciuperci filamentoase (Microsporum canis si Trichophyton violaceum). Aceste ciuperci pot declansa o infectie fungica a pielii (dermatofitoza) la om si animale;
  • Oamenii de stiinta de la Universitatea Alagappa din India au putut, de asemenea, sa demonstreze ca un extract de capere dozat in mod corespunzator poate chiar sa elimine bacteriile rezistente la antibiotice si ar putea fi o buna alternativa la antibiotice. Chiar si in lupta impotriva virusului herpetic, un extract din capere este un ajutor de incredere, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Messina;
  • Un studiu realizat la Unitatea de Imunologie si Farmacologie din Fez / Markokko a aratat ca extractul de capere poate inhiba reactiile nedorite ale sistemului imunitar care sunt frecvente in bolile autoimune;
  • In Iran, fructele capere – nu mugurii, au fost folosite mult timp pentru a scadea nivelul zaharului din sange. Un studiu a aratat ca extractul de fructe de capere ar putea scadea drastic nivelul de zahar din sange. Nu au fost observate efecte secundare.

Pentru a condimenta mancarurile cu capere, este bine sa stiti ca acestea se adauga la final, pentru ca aroma si efectele benefice ale acestora se pierd la temperaturile foarte ridicate. De asemenea, daca doriti o aroma cu adevarat deosebita, ar fi mai bine sa taiati sau sa zdrobiti caperele in mancaruri.

Caperele merg foarte bine in sosurile pentru carne si peste, insa in Italia, de exemplu, acestea merg la fel de bine atat in salatele de rosii, cat si in pastele cu ansoa sau chiar in pizza. In Franta, caperele se gatesc mai ales in manacarea de limba de vita.

Reteta napoletana de spaghete alla Puttanesca cu capere

Aceasta reteta este una extrem de simpla si delicioasa. Nu aveti nevoie de foarte multe ingrediente, merge foarte bine in zilele de post, dar si pentru cei care nu mai consuma carne. Ceea ce face ca aceste paste sa fie delicioase este sosul, denumit Sugo alla Puttaneasca. Acesta se prepara din ingrediente traditionale napoletane: rosii, de preferat cherry, ulei de masline, usturoi, masline negre, capere si patrunjel.

Pentru iubitorii de picant, se mai poate pune ardei iute, specific sudului Italiei sau oregano. La acest sos se mai pot adauga ansoa, este mancare traditionala in nordul Italiei. Se fac, traditional, cu spaghete, dar se pot face la fel de bine cu orice paste aveti la indemana.

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 400 de grame de rosii proaspete coapte bine;
  • 75 de grame de masline negre;
  • 30 de grame de capere;
  • 2 catei de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin;
  • patrunjel
  • sare
  • ardei iute proaspat sau uscat (optional)
  • oregano (optional)
  • 300 de grame de spaghete Barilla no 1

Mod de preparare: Scufundati caperele in apa calda timp de 10 minute. Taiati felii subtiri usturoiul, pe care sa il puneti la calit in uleiul de masline, timp de 1 minut. Adaugati apoi maslinele taiate pe din doua pe lungime, rosiile taiate felii, caperele bine scurse si ardeiul iute tocat bine. Lasati vreme de 10 minute la calit.

Spaghetele se fierb al dente, se lasa la stors si se pun in tigaie peste sosul care a fiert 10 minute. Se mai lasa pe foc 2 minute, timp in care se amesteca continuu si se intrepatrund sosul cu spaghetele bine. Patrunjelul tocat marunt se adauga la final peste spaghetele calde.

Reteta pizza cu sardele si capere

Ingrediente:

  • blat de pizza;
  • 4 fileuri de sardele de la borcan;
  • 1 lingura de capere;
  • 3-4 linguri de sos de rosii;
  • suc de lamaie;
  • 100 de grame de mozarella;
  • 1 lingura de patrunjel tocat

Mod de preparare: Fileurile de sardele taiate pe lung se pun la marinat in putin ulei si in suc de lamaie. Blatul de pizza se unge cu sosul de rosii, apoi se adauga sardelele, caperele, mozarella taiata marunt, putin din sosul de sardele si patrunjel. Lasati la foc 8-10 minute sau pana se coace.

Sursa poza: manusmenu.com

You may also like...