9.8 C
București
luni, martie 25, 2024

Remedii utile in afectiunile gatului

Durerea de la nivelul gatului poate fi o boala complexa care aduce cu ea complicatii daca un se trateaza din timp. Asadar, pe langa tartamentul dat de medicul specialist, este indicat sa apelezi si la cateva remedii naturiste, astfel incat sa obtii vindecarea intr-un timp mult mai scurt.

Iata care sunt cele mai bune remedii naturale pentru afectiunile gatului:

Remedii contra raguselii si a durerilor in gat

-Se prepara o infuzie din: 1 cana cu lapte, 5 g fenicul (fructe) si miere. Se fierbe laptele, se zdrobesc fructele, se pun in lapte si se lasa la infuzat 10 minute. La final, se indulceste cu miere si se bea de 3 ori pe zi.

-Se prepara un sirop din o jumatate de lingurita de miere, o lingurita zeama proaspata de lamaie si un varf de cutit cu piper de Cayenne. Se amesteca bine si, timp de 3 zile, se administreaza cate o lingura, de 5 ori pe zi, lasand sa se topeasca incet in gura.

Remedii pentru inflamatiile faringelor (gargare)

-Se prepara un ceai din 2 lingurite frunze de castan comestibil si 240 ml apa rece. Se toarna apa peste frunze, apoi se lasa sa dea un clocot, apoi se filtreaza. Cu ceaiul obtinut se fac gargare, de 3 ori pe zi.

-Intr-un pahar cu apa, se adauga 3 picaturi ulei esential de eucalypt, 2 picaturi ulei esential de santal si 1 picatura ulei esential de arbore de ceai. Se face gargara de 3 ori pe zi.

-Gargare cu sfecla si otet de mere. Se stoarce sucul proaspat dintr-o sfecla si se adauga o lingura de otet de mere. Se fac gargare, de 5 ori pe parcursul unei zile, de preferat dupa masa.

Vezi si: Inflamarea gatului. 6 remedi care iti sar in ajutor

Remedii in caz de bronsita

-Se prepara un decoct din: 30 g radacina de rapita, 50 g radacina de telina, 1 frunza de varza, 1 l itru apa si miere dupa gust. Se pune apa la fiert, apoi se adauga toate ingredientele, mai putin miere si se lasa la fiert jumatate de ora. La final, se strecoara, si dupa ce se raceste se indulceste cu miere. Se bea pe parcursul intregii zile.

-1 lingurita de muschi islandez (maruntit) se adauga in 250 ml lapte si se lasa la macerat 10 minute, apoi se strecoara. De asemenea, se poate face si clatirea cavitatii bucale de mai multe ori pe zi, fiind un tratament util si contra amigdalitei.

Remedii pentru calmarea mucoaselor iritate

-Se prepara un sirop din 3 lingurite seminte de fenicul, 3 lingurite muschi de piatra, 500 ml apa si 250 g zahar candel. Se pun la fiert plantele si se lasa pana ce scade lichidul la jumatate. Se strecoara, apoi se adauga zaharul si se amesteca pana ce se ingroasa ca un sirop. Se administreaza cate o lingurita, la 3 ore.

-Se prepara un ceai din: 30 g plamanarica, 20 g frunze de patlagica, 1 lingurita miere. Se amesteca plantele, apoi se iau 4 lingurite si se adauga in 500 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se indulceste ceaiul cu miere. Se bea cald, pe parcursul intregii zile.

Remediu pentru calmarea nervilor cailor respiratorii

-Se prepara un ceai din 20 g flori de levantica, 20 g menta si 1 l apa clocotita. Se adauga plantele in apa si se lasa la infuzat timp de 5 minute. La final, se strecoara si se bea de 3 ori pe zi, cate o cana. 

Remediu pentru o respiratie mai usoara

-Pe o batista din bumbac se adauga 1-2 picaturi de ulei esential de menta, eucalipt sau lamaie si se inhaleaza. Este recomandat sa se renunte la consumul produselor lactate pe cat posibil, dar si la fumat.

Vezi si: Eucaliptul, arborele vesnic verde cu beneficii uimitoare pentru afectiunile respiratorii

Remedii pentru calmarea tusei

-Se prepara un elixir din: 10 g afine uscate, 10 g macese, 10 g nasturel (seminte), 20 g iarba-mare (radacina) si 1 litru vin alb sec. Fructele si semintele de nasturel se fierb pentru 5 minute in vinul alb, apoi se strecoara si se adauga radacina de iarba-mare si se lasa la macerat timp de o zi. La final, se strecoara si se pune in sticle. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani.

-Pentru calmarea durerilor si a tusei, se fac inhalatii cu ceai de musetel si cimbru. La 750 ml apa clocotita, se adauga 2 linguri flori de musetel si 2 linguri de cimbru. Se lasa la infuzat 10 minute. Se toarna infuzia intr-un vas incapator, apoi se fac inhalatii, cu capul acoperit deasupra vasului.

-In caz de tuse iritativa, se prepara o tinctura din: 20 g flori de violete, 20 g frunze iedera si 700 ml alcool. Se maruntesc plantele si se pun intr-o sticla inchisa ermetic, care se umple cu alcool. Se lasa la macerat 4 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara, se strecoara si se toarna intr-o sticla inchisa la culoare. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate 15 picaturi, pe paine si zahar. 

Remediu cu efect de antibiotic

Se prepara un sirop din: 1 lingura hrean proaspat, 1 lingura ceapa, 5 lingurite miere si 5 linguri apa). Se rade hreanul pe razatoare fina, apoi se amesteca cu miere si ceapa tocata si apa. Amestecul se pune pe foc si se lasa sa dea in cateva clocote, iar dupa ce se raceste, se ia cate o lingurita, de 5 ori pe zi . 

Remedii pentru intarirea imunitatii, sporirea capacitatii de aparare

-Pentru o actiune expectoranta si antiseptica, se prepara un ceai imunostimulator: 25 g macese, 25 g flori de tei, 15 g coji de portocala si 15 g flori de soc. Se amesteca toate, iar la o cana cu apa clocotita se adauga o lingura din acest amestec. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea de 2-3 ori pe zi. 

-Pentru sporirea capacitatii de aparare, se prepara un ceai de lamaie. La o cana cu apa fierbinte, se adauga zeama de la o lamaie. Pentru un efect mai sporit, lamaia poate fi adaugata inntr-un ceai de nalba sau macese. Se indulceste dupa gust.

-In caz de raceala, se prepara un ceai de macese: la o cana cu apa, se adauga 2-3 lingurite macese. Se da in clocot, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se adauga putin suc de lamaie si miere dupa gust. 

-10 g unguras, 30 g fenicul, 15 g echinaceea si 1 litru vin alb. Se amesteca toate plantele, apoi se iau 3 linguri din acest amestec si se adauga in vin. Se fierbe totul timp de 4-5 minute. Se bea de-alungul zilei, indulcit cu miere. In cazul copiilor, se administreaza de mai multe ori pe zi doar cate o lingurita.

Vezi si: Cuisoarele, “doctorul celor 100 de boli”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole