Arsurile la stomac sunt cauzate de boala de reflux gastrointestinal, fiind declansate de mancare si se produc atunci cand acidul din stomac intra in tubul digestiv, arzand partea din spate a gatului. Aceasta stare de arsuri la stomac poate fi insotita de flatulenta sau greata, iar disconfortul poate dura destul de mult.
Cu totii ne-am confruntat la un moment dat cu aciditate/arsuri la stomac din cauza unei mese copioase. De altfel, si sondajele au descoperit ca numarul celor care raporteaza zilnic sau saptamanal simptome de arsuri la stomac si/sau de reflux acid a crescut cu aproape 50% in ultimul deceniu.
Multi dintre noi avem tendinta de a recurge imediat la medicamente antiacide pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor, cu toate acestea, trebuie sa stii ca pastilele pot provoca de fapt alte probleme digestive grave sau chiar probleme precum infectia. Efectele secundare ale consumului de antiacide prea des includ constipatie, diaree, modificari ale nivelului de magneziu si, rareori, alte afectiuni grave care afecteaza rinichii si sistemul imunitar.
Prin urmare, combaterea arsurilor la stomac necesita in primul rand sa-ti dai seama ce cauzeaza afectiunea si apoi sa iei masuri pentru a elimina declansatorii de baza. De cele mai multe ori, motivele pentru care s-ar putea sa te confrunti cu aceste forme de indigestie includ: dieta nesanatoasa, lipsa exercitiilor fizice, stersul si utilizarea frecventa a anumitor medicamente.
Avand in vedere cele spus, este indicat sa gasesti o solutie care sa functioneze pentru tine si, din acest motiv, avem pentru tine o lista cu remedii naturiste menite sa te ajute impotriva aciditatii.
Remedii naturiste pentru arsuri la stomac
-Apa
Bea apa in mod regulat, in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Acest lucru ajuta la mentinerea nivelului de acizi din stomac si dilueaza excesul de acid produs.
-Ceai de musetel, papaya sau ghimbir
O ceasca cu ceai de musetel inainte de culcare, indulcit cu miere, poate fi de un real ajutor in arsurile stomacale, deoarece reduce inflamatia la nivelul tractului digestiv, sustinand functionarea sanatoasa. De asemenea, intr-o cana cu apa poti fierbe o bucata mica de ghimbir timp de 10 minute. In plus, papaina ajuta la digestie prin descompunerea proteinelor.
-Bicarbonat de sodiu
Tot ce trebuie sa faci este sa dizolvi o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o cana de apa. Bicarbonatul de sodiu va ajuta la neutralizarea acidului.
-Banana
Bananele contin antiacide naturali. Asadar, consuma cate o banana pe zi pentru a ajuta la contracararea refluxului de acid.
-Busuioc Sfant
Busuiocul sfant joaca un rol important in tratarea problemei aciditatii. Daca te confrunti cu aceasta problema, consuma frunzele curatate si spalate ale acestei plante in mod regulat, de preferinta pe stomacul gol.
-Ghimbir
Ghimbirul este un remediu natural pentru tratarea aciditatii. De fapt, este recomandat sa adaugi o putin ghimbir la fiecare mancare pentru a mentine nivelurile pH-ului corpului echilibrate. Totodata, unele cercetari sugereaza ca ghimbirul poate ajuta la greata, varsaturi si alte simptome. Pe baza dovezilor existente, cercetatorii sugereaza o doza zilnica de 1.500 mg ghimbir (este posibil ca un aport mai mare sa aiba efecte adverse).
De asemenea, sucul de ghimbir, amestecat cu seminte de chimen prajite, se intampla sa fie o optiune excelenta pentru tratarea aciditatii.
-Aloe vera
Planta de aloe poate fi un bun tratament pentru vindecarea aciditatii, potrivit unui articol publicat in The Hindu.
-Otet de mere
Desi nu au fost efectuate studii oficiale cu privire la impactul otetului de mere asupra reflexului acid, dovezile anecdotice par sa sustina ca acesta este un remediu natural incredibil. Atunci cand este luat in timpul meselor, ajuta la ameliorarea arsurilor la stomac si, de asemenea, ajuta la digestia corecta a alimentelor. Se recomanda sa iei doua linguri (aproximativ 8-10ml) de otet la fiecare masa.
-Suc de cartofi cruzi
Cartofii sunt de natura alcalina si, prin urmare, sucul lor poate ajuta la reducerea continutului de acid din stomac. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei.
Vezi si articolul: Sucul de cartofi, cel mai bun medicament pentru bolile de stomac si nu numai
-Seminte de anason
Apa fiarta, impreuna cu semintele de anason reprezinta un bun remediu pentru tratarea aciditatii. Lasa amestecul sa stea ceva timp la infuzat, apoi strecoara si adauga o lingura de miere pentru a-i spori eficacitatea.
Sfaturi utile
-Ai grija la dieta ta, evitand alimentele declansatoare (alimente procesate bogate in sare, zahar, uleiuri rafinate si aditivi sintetici; alcool si bauturi cu cofeina; bauturi carbogazoase, bauturi dulci sau energizante; prea mult zahar adaugat si indulcitori artificiali; alimente prajite si uleiuri vegetale; mancaruri picante si acide).
-Consumati mai multe legume organice proaspete (verdeturi cu frunze, dovlecei, anghinare, sparanghel si castraveti), pui de tara, alimente probiotice precum iaurt, grasimi sanatoase precum uleiul de cocos sau de masline, patrunjel, ghimbir si fenicul
-Fa exercitii fizice si mentine o greutate sanatoasa
-Evita fumatul , alcoolul si cofeina
-Ia un supliment cu complex de magneziu (400 mg, de doua ori pe zi)
-Mesteca guma fara zahar dupa masa. Un studiu mai vechi din 2005 sugereaza ca guma de mestecat poate creste frecventa de inghitire, imbunatatind rata de eliminare a refluxului in esofag. Cu toate acestea, nu exista dovezi ulterioare care sa sustina aceasta afirmatie. Totodata, mestecatul stimuleaza productia de saliva, ceea ce poate ajuta la slabirea acidului din stomac.
!!!Daca simptomele sunt severe nu trebuie sa te bazezi complet pe remedii naturiste, ci este indicat sa apelezi la un consult de specialitate.
Vezi si:
Afectiuni ale stomacului: Ce alimente sunt recomandate sa consumi
Nucile verzi de iunie, un bun remediu pentru bolile de stomac si nu numai
Ceaiul de melisa, remediul care tonifica stomacul si ajuta digestia
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: