Remedii naturiste cu podbal

Remedii naturiste cu podbal. Una din primele flori ce apar primavara timpurie este podbalul, o planta multianuala cu flori de culoare galbena ce acopera, in zilele de primavara, solurile argiloase si umede. Initial, apar florile, apoi perisori pufosi pe tulpinile ce cresc pana la 5-15 cm inaltime, iar tufele cu flori pe zone de pana la 30 cm latime. Frunzele apar mult mai tarziu, dupa ofilirea florilor.

Aceasta planta era apreciata inca din Antichitate pentru calitatea sa de a te scapa de tuse. Frunzele de podbal sunt utile in afectiunile aparatului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronsita cronica, astmul bronsic, silicoza. De asemenea, este recomandata si in bolile hepato-biliare, dispepsii, plagi si ulceratii ale pielii.

Va oferim mai jos cateva remedii naturiste cu podbal:

  • Remediu cu podbal pentru tuse uscata/iritativa

Ai nevoie de 2 lingurite flori de podbal fierte intr-o cana de lapte, timp de 5 minute, du­pa care se lasa sa se raceasca putin si se filtreaza. In decoctul astfel obtinut se adauga 3-4 lingurite de mie­re si se consuma cu inghitituri mici.

  • Remediu cu podbal pentru tuse umeda/productiva

Se prepara o infuzie combinata, foarte concentrata (4 lingurite de floare la o cana cu apa clocotita) din podbal. Se bea integral, pe parcursul zilei, in cantitati mici. Are efecte expectorante puternice, favorizand elimi­na­rea secretiilor in exces, ajutand la calmarea tusei. Atunci cand aceasta este foarte puternica, in infuzia combinata se adauga, in proportii egale, alaturi de podbal, si radacina de iarba mare.

  • Remediu cu podbal pentru astm, bronsita astmatiforma

Se prepara un amestec in parti egale de pulberi de flori de pod­bal si parti aeriene inflorite de panseluta salbatica. Florile de podbal ajuta la deconges­tionarea arborelui bronsic, diminuand sen­sibilitatea acestuia la factorii iritanti, iar panse­luta actioneaza la nivelul sistemului imunitar cu puternice efecte antialer­gice, una dintre cauzele ast­mului.

  • Remediu cu podbal pentru par si piele

Compresele cu infuzie con­cen­tra­ta de flori de podbal ajuta la calmarea alergiilor si iri­tatiilor, in timp ce baile cu podbal ajuta le men­tine­rea tineretii pielii. Tot cu infuzie combinata de flori de podbal se face si ultima clatire a parului, pen­tru a com­bate matreata si infectiile fungice ale pielii capului. Vezi si Crema din flori de podbal. Reteta pentru pielea uscata

  • Remediu cu podbal pentru ulcer stomacal si duodenal

Se bea suc proaspat stors din frunze (cu ajutorul storcatorului), cate o lingura, de 4-6 ori pe zi.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...