12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Remedii naturiste cu fragi

Fragutele sunt unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe de padure, dar si veritabile alimente-medicament. Virtutile lor terapeutice au fost evidentiate inca din Antivhitate, fiind folosite cu succes pentru detoxifierea organismului, pentru eliminarea calculilor renali sau biliari, pentru restabilirea functionalitatii optime a organelor digestive si ale sistemului respirator, precum si in combaterea altor afectiuni.

In scop terapeutic, se utilizeaza intreaga planta: fructe, frunze si radacini. Iata ce contin:

  • Frunzele: 12-15% tanin elagic, insotit de un alcool triterpenic, fragarolul, evercetina, evercitrina si citrol, acid silicic, saruri minerale, ulei esential, zaharuri si vitamina C.
  • Fructele: 89% apa, saruri de potasiu (140 mg%), fosfor (30 mg%), sodiu (2 mg%), calciul (25 mg%) si fier (0,9 mg%). Fructele mai contin substante uleioase in cantitate de 1,150 g%, iar acidul salicilic este prezent doar in cantitate de 0,01 g/kg, la fel ca si microelementele (sulf, siliciu, iod, brom). Continutul in vitamina C este de 60-80 mg%. Sunt prezente si vitaminele A, B1, B2 (0,05 mg%,). Dintre zaharuri, predomina levuloza, ceea ce permite consumarea lor si de catre diabetici.

Remedii naturiste cu fragi – Uz intern

-Boli renale si vezicale: infuzie cate 3-4 cani din frunze sau din radacina. Ajuta la eliminarea urinei si totodata ajuta la dizolvarea pietrelor renale sau vezicale, sau eliminarea nisipului din organism. In caz de cistita, caiculi, guta: se bea decoct din 30 g de radacina de fragi la 1 litru de apa; durata de fierbere: 15 minute. De asemenea, se fac si cure de fragi cu cate 500 g fructe proaspete pe zi, minimum 12 zile.

-Afectiuni hepatice: se face o cura de 20 de zile, timp in care se bea un decoct preparat din planta intreaga (frunze si radacina), doza fiind de
100 g la 1 litru de apa. Nu va speriati daca urina va avea culoarea roz. In caz de ciroza: sucul de fragi are proprietati bactericide puternice. In bolile de ficat (hepatita, hepatita cronica, ciroza) se bea suc de fragi cate 3 pahare pe zi, pe stomacul gol, acest suc stimuland si drenand ficatul.

-Gastroenterite cronice: intr-un castron, se adauga 10-15 g frunze
tinere uscate de fragi si se toarna peste ele un pahar cu apa fiarta. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se filtreaza si se amesteca cu lapte cald si o lingurita de miere. Se consuma dimineata, pe stomacul gol.

-Tulburari de tranzit intestinal, constipatie: se recomanda consumul a 150-200 g de fragi inainte de fiecare masa. In cazul constipatiei cronice, se poate combina fragii cu miere de salcam.

-Dizenterie: 400 g de frunze proaspete de fragi se fierb in 250 ml tuica, pana ce lichidul scade la jumatate. apoi se filtreaza si se bea cate un paharel din trei in trei ore pe durata crizei, pana la vindecare. Atenie, nu se depasesc 8 doze!

-Hipertensiune, boli de inima: se bea infuzie de frunze uscate pe parcursul intregii zile. Doza: 30 g la 1 litru de apa. De asemenea, se recomanda si o cura cu fructe proaspete timp de 7 zile. Cura are efect racoritor, tonifica sistemul nervos, combate moleseala si astenia din perioadele caniculare.

-Ateroscleroza: se fac cure de fragi cu cate 500 g fructe proaspete pe zi, timp de 2 saptamani. Se consuma la distanta de mese cu 4 ore. Este indicat ca pe parcursul curei sa se adopte o dieta vegetariana, excluzand sau reducand cantitatea de carne, prajeli si aditivi sintetici.

-Acnee, dermatoze, psoriazis: se recomanda consumul a 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele de peste zi, timp de 10 zile. Totodata, este indicat ca in acest timp sa se reduca/elimine consumul de came, prajeli si alimente cu aditivi sintetici.

Remedii naturiste cu fragi – Uz extern

-Hemoroizi: se spala anusul, se fac tamponari si clisme cu infuzie din frunze de fragi. O lingura cu varf de planta se infuzeaza in 300 ml de apa fierbinte, timp de 20 minute.

-Leucoree: 4 linguri de radacina fierte intr-un litru de apa si apoi strecurate se folosesc in spalaturi vaginale.

-Eczeme: se strivesc fructele si se pun intr-un strat mai gros pe locurile afectate. Se panseaza si se schimba de 2 ori pe zi.

-Lotiune de curatarea tenului: se amesteca 3 linguri de suc de fragi, 2 albusuri de ou batute spuma, 10 linguri de tinctura de smirna, 20 picaturi de apa de trandafir. Se aplica pe fata, se lasa sa actioneze timp de 1 ora, apoi se clateste cu apa in care s-a dizolvat putin bicarbonat.

Vezi si: 10 remedii cu pepene rosu

Vezi si: Antioxidantii si rolul lor in sanatatea organismului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole