Regimul flexitarian. De ce este considerata cea mai buna dieta pentru om si pentru mediu

Flexitarianismul este un regim alimentar care presupune sa mananci de toate, dar sa reduci consumul de carne si peste. Acest mod de alimentare, mai respectuos cu mediul, ar putea fi parte a unei solutii pentru a limita incalzirea globala. Sa mananci fructe si legume locale, de sezon, si ocazional carne si peste – acesta este principiul flexitarianismului. Regimul flexitarian este o dieta sanatoasa, care, in plus, ajuta la protejarea mediului. Multi oameni, de altfel, sunt deja flexitarieni fara sa o stie.

Acest regim ar fi, potrivit unui studiu al Universitatii Oxford publicat in revista Nature, una dintre solutiile pentru a preveni efectele incalzirii climatice. Studiul combina date din toate tarile, pentru a evalua impactul productiei alimentare asupra mediului si prezinta solutii pentru a pune capat unei crize alimentare iminente.

„Sa ne schimbam modul in care mancam si in care producem alimente”

Studiul constata ca productia alimentara aduce in prezent prejudicii importante: epuizarea resurselor de apa dulce, poluare prin folosirea excesiva a azotului si fosforului. Impactul ecologic s-ar putea agrava cu pana la 90 la suta, in conditiile in care se prevede ca populatia mondiala pana in 2050 va creste cu 2,3 miliarde de oameni.

„Sa hranesti o populatie mondiala de 10 miliarde de locuitori este posibil, dar numai daca ne schimbam modul in care mancam si in care producem alimente”, atrage atentia profesorul Johan Rockström, de la Institutul pentru Cercetari asupra Impactului Climatic din Postdam, unul dintre cei care au contribuit la studiul mai sus mentionat. El spune ca ecologizarea sectorului alimentar este esentiala in prezent.

Regimul flexitarian – Reduceti cu 90 % consumul de carne de vita

Nu exista solutii-miracol, spune profesorul. Dar schimbarile din domeniile alimentar si tehnologic sunt aspecte esentiale, iar cercetatorii spera ca vor fi completate de o reducere a risipei alimentare si a deseurilor.

Asta poate incepe, de pilda, printr-o reducere drastica a consumului de carne. La scara mondiala, daca o persoana si-ar reduce cu 75 % consumul de carne de vita, cu 90 % consumul de carne de porc, cu 50 % cel de oua si daca si-ar tripla consumul de cereale si leguminoase, spun cercetatorii, s-ar putea reduce la jumatate emisiile generate de animalele domestice, un pas necesar pentru a mentine incalzirea climatica sub 2 grade Celsius. Vezi si: Regimul cretan. Beneficiile unei diete de viata lunga

Tari sarace si tari bogate

Atentie, insa, aceste schimbari nu sunt aceleasi pentru toate populatiile: cetatenii britanici si americani trebuie sa-si reduca consumul de carne de vita cu 90 la suta si de lapte cu 60 la suta, iar in ceea ce priveste cerealele si leguminoasele trebuie sa-si creasca portiile de patru pana la sase ori. Asta, in conditiile in care milioane de persoane subnutrite din tarile sarace trebuie sa manance un pic mai multa carne de vita si produse lactate.

Oamenii de stiinta spun ca reducerea consumului de carne ar putea fi obtinuta printr-o combinatie intre educatie, taxare, subventii pentru alimente de origine vegetala si schimbari in meniurile scolare si ale angajatilor. Vezi si: Regimul vegetarian, unul dintre cele mai vechi sisteme nutritonale

Regimul flexitarian. De ce este considerata cea mai buna dieta pentru om si pentru mediu – Practici in agricultura

Pentru a pune capat defrisarilor, penuriei de apa si poluarii cauzate de folosirea excesiva a ingrasamintelor, se impun schimbari radicale si in practicile agricole. E vorba in primul rand de cresterea randamentului culturilor in tarile in curs de dezvoltare, de o stocare pe scara mai larga a apei si de o folosire mult mai prudenta a ingrasamintelor.

Avem nevoie de guverne mult mai proactive pentru a crea cadrul propice. Oamenii pot face o alegere personala schimbandu-si alimentatia, dar trebuie sa bata si la usa politicienilor si sa le spuna ca avem nevoie de o mai buna reglementare legislativa in materie de mediu”, spune Marco Springmann, unul dintre autorii studiului.

Sursa: digi24.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...