17.2 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Refluxul gastroesofagian. Remedii naturale care amelioreaza simptomele neplacute ale acestei boli

Refluxul gastroesofagian este un proces fiziologic normal care nu produce simptome de obicei, insa daca muschiul situat la capatul dinspre stomac al esofagului (sfincterul esofagian inferior) este slabit sau nu lucreaza corespunzator, continutul gastric va refula in esofag. 

Refluxul gastroesofagian – Simptome si tratament

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian sunt: senzatia de arsura in piept (aparuta ori ca o consecinta a unor mese grele sau dupa consumul de alimente sau bauturi iritante), refularea fara efort a continutului gastric in gura, dificultate sau durere la inghitirea alimentelor, senzatie de nod in gat si respiratie urat mirositoare.

De regula, regurgitarile acide ale continutului stomacului sunt mai frecvente la femeile insarcinate si la sugari. Pe durata alimentatiei lichide, sugarii regurgiteaza frecvent.

Atentie, daca sugarul plange dupa alaptare si regurgiteaza des, consultati un medic care ii va prescrie un tratament adecvat. Evitati sa tineti sugarul culcat dupa alaptare. Tineti-l putin in brate, usor ridicat, sau, daca e mai mare, puneti-l in scaunelul lui.

Tratamentul medicamentos poate consta in administrarea unor antiacide, a unor antisecretorii care blocheaza pompele de protoni reducand productia de acid si/sau a unor prokinetice care grabesc golirea stomacului, printre altele, in functie de situatie. In acelasi timp, insa, se impune si o alimentatie mai sanatoasa (trebuie evitate mesele mari cantitativ si rapide, iar dupa masa se va evita, pe o perioada de 2-3 ore, statul la orizontala) si aplicarea unor remedii naturale care pot atenua simptomele bolii de reflux gastroesofagian.

V-am pregatit, mai jos, cateva remedii naturale care sa va ajute sa scapati de simptomele neplacute ale acestei afeciuni.

Remedii naturale contra refluxului gastroesofagian

-Infuzie de busuioc (30 g planta), maghiran (30 g frunze si flori), salcam (40 g). Puneti 20 g de amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 15 minute. Beti cate o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.

-Decoct de in (40 g seminte), chimen (60 g seminte). Puneti 20 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 3 minute, lasati la infuzat alte 10, strecurati. Beti cate o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.

-Gelule de melisa sau izma. Luati doua gelule, la pranz si seara, in timpul meselor, pana la amelioare.

-Ulei esential de iarba lamaioasa (3 picaturi). Luati-l dimineata, la pranz si seara cu o lingurita de miere, apa sau ceai, pana la ameliorare.

Sfat

Ca o completare la tratamentul de mai sus, luati dimineata, pe stomacul gol, o doza de zinc, cat timp este necesar, recomanda dr. Jean-Claude Houdret, un reputat fitoterapeut.

Daca in ultima instanta, boala este simptomatica si cu leziune endoscopica, care nu se poate trata medicamentos, de abia atunci se poate recurge la interventii chirurgicale

Cititi si:

Ashitaba, o noua planta japoneza care face furori datorita proprietatilor sale

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole