15.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Recomandari pentru alegerea unui cont bancar

Odata cu schimbarea stilului de viata, apar situatii neprevazute si nevoi suplimentare, iar colaborarea cu o banca este prioritara, caci gestionarea finantelor personale este importanta pentru rezolvarea optima a problemelor. Va prezentam in continuare cateva recomandari pentru alegerea unui cont bancar.

Cautati produse si servicii bancare adecvate

Oferta institutiei de credit pe care ati ales-o pentru deschiderea unui cont bancar ar trebui sa corespunda nevoilor proprii, actuale si viitoare. Scopul pentru care deschideti un cont bancar va determina tipul de cont pe care vreti sa-l utilizati.

De exemplu, s-ar putea sa doriti sa platiti facturi sau sa creati un fond de urgenta, astfel incat sa aveti o rezerva in cazul pierderii locului de munca sau daca sunteti nevoit sa faceti o cheltuiala medicala neplanificata. Sau poate doriti sa economisiti pentru o investitie pe termen lung, cum ar fi un avans la o casa.

Unele banci ofera caracteristici inovatoare, cum ar fi aplicatii pentru smartphone atasate conturilor respective.

Selectati tipul de cont potrivit

Alegeti un cont bancar care sa corespunda obiectivului propus. De exemplu, puteti alege un cont curent pentru activitatile bancare de zi cu zi si un cont de economii daca doriti sa va pastrati banii in siguranta, urmarind si obtinerea unor dobanzi. Acest lucru va permite sa conectati conturile si sa transferati bani intre ele sau sa configurati transferuri automate pentru a fi mai usor sa economisiti bani in mod regulat.

Intelegeti costurile

Bancile percep dobanzi la imprumuturi si impun comisioane lunare de intretinere a contului, comisioane de descoperit de cont si comisioane de transfer bancar pentru utilizarea contului, ca sa numim doar cateva dintre costurile asociate unui cont bancar.

Inainte de a decide la ce banca sa va deschideti contul, comparati conditiile de la diferite banci, pentru a alege comisioane convenabile. In prezent, institutiile de credit, pentru a-si atrage clientii, ofera conturi bancare cu zero costuri: zero comisioane la administrarea conturilor curente, la emiterea si administrarea cardurilor de debit atasate, la retrageri numerar de la orice ATM din Romania.

Lipsa comisioanelor de administrare sau pentru unele operatiuni bancare nu inseamna ca nu aveti niciun fel de costuri. Unele banci obtin contravaloarea serviciilor oferite prin comisioanele percepute pentru transferuri si plati din operatiunile de schimb valutar.

De altfel, veti vedea ca aceste oferte cu comisioane zero vin in general cu o serie de conditii precum incasarea unor sume minime lunare in respectivul cont si efectuarea unui numar de tranzactii cu cardul de debit atasat respectivului cont (in caz contrar existand un cost lunar de administrare). S-ar putea sa existe si taxe asociate cu serviciile bancare online sau cu plata facturilor.

Prin urmare, daca pentru alegerea bancii la care deschideti contul aveti in vedere ca principal criteriu comisioanele bancare, va trebui sa vedeti care sunt operatiunile pe care le veti derula cel mai des (sau care implica cele mai mari sume de bani) si sa faceti o comparatie a costurilor pentru fiecare tip de operatiune in ofertele de la diferite institutii de credit. Pentru aceasta va trebui sa analizati listele de taxe si comisioane ale mai multor banci.

Si in cazul conturilor de economii pot aparea anumite conditionari, de exemplu va sunt limitate retragerile de numerar la sase operatiuni lunar sau trimestrial.

Cititi atent detaliile contractuale

Cititi cu atentie toate brosurile bancare pe care le primiti, precum si acordul de cont bancar pentru a va asigura ca intelegeti termenii si conditiile noului dvs. cont bancar.

Inainte de a deschide un cont bancar, puneti intrebari daca nu sunteti sigur despre ceea ce inseamna o anumita expresie sau un termen, ori nu va este clar cum va va afecta o anumita prevedere din documentul respectiv.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole