8.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Rasina – substanta care vindeca atat copacul, cat si omul

Rasina vegetala este o substanta de consistenta vascoasa, secretata de anumite conifere (molid, brad, zada sau pin). Rasina produsa de aceste conifere este lipicioasa, cu un miros intens, insolubila in apa, dar usor solubila in ulei si alcool.  

Conform studiilor de specialitate, s-a observat ca acesti copaci produc rasina pentru protectia lor. De exemplu, daca sunt vatamati sau amenintati de o boala, umiditate, daunatori sau ciuperci, acestia se pot proteja prin rasina si ranile i se inchid.

Atunci cand se colecteaza rasina, este bine sa fie pusa in pungi de hartie si lasata sa se usuce acasa, la aer.

Sfat! Deoarece copacul produce aceasta substanta pentru protectia sa, nu ar trebui sa o luam fortat si cu siguranta nu prea multa.

Iata ce proprietati terapeutice are:

Aceste rasini constau in principal din acizi rezinici (in principal din acidul laricinoleic) si uleiuri esentiale. Datorita continutului bogat de ulei eteric, rasina are proprietati dezinfectante, antiinflamatoare, antibacteriana și antivirala, cicatrizante, stimuleaza circulatia sangelui, expectorant, emolient si amelioreaza durerea, fiind prelucrata sub forma de tinctura, uleiuri si unguente.

Iata ce preparate pe baza se obtin din rasina si ce utilizari au:

Aceasta se poate folosi si proaspata, in stare naturala, fiind eficienta in tratarea nefritei si a faringo-amigdalitei. Se mesteca rasina, cate 15 g pe zi,  pana la rezolvarea simptomelor. Insa, trebuie sa stiti ca aceasta substanta poate ataca smaltul dintilor, de aceea specialistii recomanda folosirea tincturii.

-Tinctura de rasina

Intr-o sticla/borcan, se adauga un pahar (200 ml) alcool de 80-90 grade si 3-4 linguri de rasina. Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat 3 zile, intr-un loc caldut, agitandu-l periodic, astfel incat aceasta sa se dizolve cat mai bine. La final, se filtreaza, iar tinctura rezultata se depoziteaza in sticlute inchise la culoare. Acest preparat reprezinta un bun remediu cicatrizant, antiinfectios si antiinflamator, asemanator cu propolisul, dar mult mai bine tolerat de organism.

-Uleiul cu rasina

Intr-o oala cu apa clocotita si tinuta pe foc mic, se pune un vas mai mic cu 100 ml de ulei de masline, care se lasa sa se incalzeasca. Dupa ce uleiul a devenit fierbinte, se pune o lingura de rasina si se amesteca bine pana se dizolva complet. Se filtreaza, se lasa sa se raceasca si se pune intr-o sticla care va fi inchisa ermetic. Uleiul acesta este eficient in combaterea afectiunilor respiratorii (se fac inhalatii), dar si in cazul arsurilor mici si a contuziilor (prin frictionari) pentru o vindecare rapida.

-Unguentul cu rasina

Atentie! Sbstanta aceasta este foarte lipicioasa si este dificil de evitat reziduurile ramase in vas, asa ca se recomanda folosirea uni recipient care poate fi murdarit. De asemenea, pentru a scapa de reziduuri, aceasta se pune intr-o punguta de bumbac sau filtru de ceai, astfel resturile raman in mare parte in acest saculet.

Reteta 1: Ai nevoie de: 7 linguri untura, o lingura rasina, o lingurita de miere zaharisita si o lingurita ceara de albine. Pentru inceput, se pune untura intr-un vas, la foc mic si se lasa pana se topeste, dupa care se adauga rasina si ceara, care se amesteca pana ce se dizolva complet. Apoi, se ia vasul de pe foc, se adauga mierea si se lasa la racit. Cat mai este cald, unguentul se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la 3 luni.

Reteta 2:

Pentru a prepara unguentul, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 30 g rasina, 100 g ulei de masline, 13 g ceara de albine si 2 linguri de flori de galbenele.

Se cantareste substanta si se pune in saculetul de bumbac. Acum, uleiul de masline poate fi cantarit si adaugat impreuna cu rasina si galbenele in sticla refractara sau in vas. Se incalzeste lent, intr-o baie de apa, iar dupa 30 de minute, sacul de rasina si galbenelele pot fi indepartate din ulei. Se filtreaza uleiul printr-o sita, se reincalzeste si se topeste ceara de albine in acesta. Se amesteca pana se mai raceste putin, apoi se depoziteaza in recipiente sterile.

Datorita proportiei mari de rasina, care contine si conservanti, unguentul tine foarte mult timp, chiar si 1 an.

Remedii externe

-Aceasta este indicata in raceala. Se face un masaj al intregului corp cu ulei de rasina, insistandu-se pe zona toracica. Acest remediu este indicat atat pentru prevenirea imbolnavirii, cat si pentru o vindecare mai rapida.

-Este eficienta in caz de amigdalita, faringita, traheita. Se face gargara cu 2 lingurite de tinctura de rasina dizolvata in putina apa. Acest remediu are un efect antimicrobian si stimulent imunitar rapid.

-Te poate scapa de negii inestetici. Se pune pe zona afectata o bucata mica de rasina si apoi se acopera cu un plasture pentru a o fixa. Se tine 24 de ore, dupa care se schimba. Tratamentul dureaza 1 saptamana.

-Datorita efectului cicatrizant, aceasta este indicata in cazul ranilor minore. Tinctura de rasina ajuta ranile sa se cicatrizeze mai repede. Se aplica folosind un tampon de vata, cu care se scalda locul afectat.

-Unguentul de rasina este eficient in cazul arsurilor cu gravitate mica, iar tinctura cu rasina este indicata in arsurile cu gravitate mai mare pentru a preveni infectia, dar apoi se revine la unguent.

-Este eficienta si in cazul eczemelor infectioase uscate. Acestea se trateaza cu comprese cu tinctura, care se tin vreme de 15 minute pe zona afectata pentru a inmuia tegumentele, dupa care se lasa sa se usuce, iar deasupra se aplica o pelicula de ulei de rasina. Acest remediu se recomanda si in cazul vanatailor, dar cu unguent de rasina.

-In caz de hemoroizi, rasina face minuni. Se aplica pe locul afectat, de doua ori pe zi, unguent cu rasina.

Remedii interne

-Te scapa de tuse. Se recomanda administrarea unei lingurite cu tinctura de rasina amestecata cu miere lichida, 3-4 ori pe zi. Acest remediu are efect calmant, dezinfectant si stimulent imunitar pentru zona gatului, fiind eficient si pentru prevenirea si combaterea suprainfectiilor bacteriene.

-Te scapa de infectiile intestinale, de colita de fermentatie. Se recomanda o cura de 3 saptamani cu tinctura de rasina. Se administreaza inainte de fiecare masa o bucatica de paine uscata pe care s-a pus o lingurita de tinctura de rasina, de ori pe zi. Acest remediu are efect de antibiotic, ajutand la regenerarea mucoaselor tubului digestiv si impiedicarea proliferarii in exces a florei de fermentatie.

-Este indicata in cistite, cistite hemoragice si infectii renale. Se recomanda de administrarea unei lingurite cu tinctura de rasina de 3 ori pe zi, dizolvata in jumatate de pahar cu apa. O cura dureaza 2 saptamani, avand efecte antiinfectioase, cicatrizante si regenerative puternice.

-Te scapa de balonare si colici abdominale. Se administreaza dimineata o lingurita de tinctura pusa pe o bucatica de paine uscata. Aceasta are rolul de a regla flora intestinala, prevenind dezvoltarea exploziva a bacteriilor care produc flatulenta.

Precautii si contraindicatii

Anumitor persoane, rasina le poate provoca reactii alergice, indiferent daca este administrata intern sau extern. Din acest motiv, inainte de a incepe un tratament cu acest produs, este necesar sa facem un test, luand pe cale bucala sau aplicand pe piele cateva picaturi de tinctura. Daca apar senzatii neplacute, de iritatie, inflamatie, daca se declanseaza catar respirator sau apare inrosirea pielii, tratamentul cu rasina va fi evitat. (aceasta dizolva substanta din care este alcatuita dantura, motiv pentru care nu se administreaza intern ca atare, deoarece se lipeste foarte usor pe dinti, ci doar sub forma de tinctura).

Sfat!

Deoarece rasina are un continut mare de ulei esential, aceasta poate duce la reactii alergice ale pielii, astfel ca se recomanda sa testati mereu inainte de a o folosi.

Sapunarita. Ce efecte si aplicatii terapeutice are floarea de sapun

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole