Primele masti sanitare fabricate in Romania. Se vor fabrica 500.000 de bucati pe zi.

primele-masti-sanitare-fabricate-in-romania

Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anuntat ca s-a facut testul primelor masti sanitare. O sa se inceapa productia imediat cu 150.000 de masti, iar dupa jumatatea lunii aprilie acesta prevede ca vom putea produce pana la 500.000 de masti pe zi.

Pana la sfarsitul lunii aprilie vom avea 500.000 de masti sanitare pe zi

„Astazi a inceput productia primelor masti in Romania! Cu toate „motoarele” turate mergem inainte. S-a inceput instalarea utilajelor si testul de productie. In scurt timp vor produce 150.000 de masti pe zi, iar din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucati pe zi…. Le multumesc celor de la Techtex, membra a grupului Taparo, care produc materialul exterior al mastilor, primele doua straturi, dar de acum si produsul finit. Vom ajuta compania romaneasca sa investeasca in continuare pentru a produce si ultimul strat pentru masti tot in tara noastra. Pentru ca in aceste zile de criza globala avem nevoie de propriile resurse pentru a-i proteja pe romani, pe cei din prima linie. Impreună facem Romania bine”, a explicat ministrul pe pagina sa de Facebook, scrie radioconstanta.ro.

Romania a decis sa nu mai fie dependenta de materiale importate si sa produca intern masti sanitare si biocide. „Cred ca e momentul sa repornim industria esentiala in Romania. Vorbim de absolut orice, nu doar de materiale sanitare. In cateva zile vom produce masti de protectie in Romania”, explica Virgil Popescu cand Romania avea abia 200 de cazuri, scrie romania.europalibera.org.

Am vorbit cu probabil prima mare companie privata care va incepe productia de masti. Produce in momentul de fata combinezoane, 1.000 de bucati zilnic, dar de saptamana viitoare, odata ce va fi instalata, la sfarsitul saptamanii, prima linie de productie automata a mastilor, va produce 150.000 de masti pe zi, adica va ajunge la 4 milioane de masti lunar, si din 15 aprilie va produce 500.000 de masti pe zi FFP2 si 100.000 de masti FFP3, asa ca vom ajunge practic sa producem 16-17 milioane de masti pe luna, vorbim de masti acreditate CE”, anunta acesta inca de la sedinta de guvern din 26 martie 2020.

Pentru a incepe productia, ministrul pune la dispozitie credite garantate de stat, cerand firmelor sa aiba capacitatea logistica de a aduce materialele prime pentru fabricarea produselor finite.

Techtex, membra a Taparo, va produce primele masti in Romania

Antreprenorul din spatele companiei Taparo este Ioan Filip, care a intrat in afaceri prin productia de mobila. Acesta are experienta in industria textila, incepand cu un business de bumbac in orasul natal, Targu Lapus. Astazi, antreprenorul lucreaza in prelucrarea lemnului, fiind unul din furnizorii de mobila Ikea.

Fabrica de textile tehnice Techtex, membra a Taparo, a anuntat o linie de productie a mastilor sanitare. Aceasta va produce aproximativ 3,5 milioane de masti lunar, dupa cum a anuntat si Ioan Filip, scrie zf.ro. „Capacitatea liniei este de 3,5 milioane de masti lunar pentru prima etapa, urmand ca in cursul lunii aprilie sa crestem capacitatea la 10 milioane de masti / luna”, a declarat acesta.

Ioan Filip a anuntat ca principala ramura a grupului va ramane productia de mobila, insa isi doreste sa ajute cat mai mult in aceasta perioada. Firma privata produce un material pentru industria mobilei, care se potriveste foarte bine pentru mastile sanitare. Techtex este singura care produce acest material in zona balcanica, fiind unul dintre principalii exportatori.

Din acest material, va fi fabricata partea exterioara a mastilor, urmand sa achizitioneze partea filtranta a mastii din Germania si Belgia. Pretul materialului filtrant pentru masti a crescut foarte mult din pricina crizei, iar firma privata a cerut ajutor guvernului.

Mai mult, Grupul Taparo nu va produce doar masti in aceasta perioada. La o firma din Oradea, acestia vor fabrica si combinezoane, bonete, halate si alte echipamente de protectie.

Vezi si:

Coronavirus: Primele 5 lucruri de facut atunci cand intri in casa

Clujul poate sa faca „in 2-3 luni” materie prima pentru medicamentele anti-coronavirus

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...