22.7 C
București
vineri, octombrie 11, 2024

PREMIERA – O organizatie de protectie a mediului a reusit sa adune deseuri din Marea Insula de Gunoaie din Pacific

Pentru prima oara in istorie, o organizatie de protectie a mediului, The Ocean Cleanup, a reusit sa colecteze gunoi din Marea Insula de Gunoi din Pacific. Aceasta misiunea a reusita datorita unui nou sistem de colectare a deseurilor, care se foloseste de fortele naturale ale oceanului pentru a prinde cantitati mari de gunoi care pluteste pe apele Pacificului, in zona cunoscuta drept Marea Insula de Gunoi.

Marea Insula de Gunoi se afla la jumatatea distantei dintre California si Hawaii, si se numeste astfel datorita unei cantitati imense, de peste un trilion de bucati de gunoaie care se aduna aici din cauza unui vartej de doua ori mai mare decat statul Texas.

Cercetatorii au descoperit aceasta zona in anii 1990, spunand atunci ca va fi nevoie de mii de ani pentru a o curata. Cu toate acestea, in octombrie 2012, Boyan Slat, un inventator olandez, a prezentat o solutie in cadrul unei conferinte TEDx, care ar permite colectarea deseurilor in mai putin de 10 ani.

Slat a adunat in perioada urmatoare 2.2 milioane de dolari din crowdfunding si multe ale milioane din donatii ale investitorilor. Astfel, tanarul olandez a putut dezvolta nava System 001/B, care este capabila sa adune in plasele ei, pe langa deseurile mari si vizibile, resturi de plastic foarte mici, de numai 1 milimetru.

Nava tracteaza un dispozitiv plutitor urias, un flotor de 600 de metri lungime, situat la suprafata apei, precum si o sita aflata la trei metri adancime. Flotorul opreste iesirea plasticului pe deasupra sistemului, iar sita impiedica ”evadarea” deseurilor pe dedesubt.

Misiunea organizatiei The Ocean Cleanup este insa abia la inceput. Succesul lui System 001/B este incurajator, dar membrii organizatiei recunosc ca mai au multe lucruri de facut si vor sa dezvolte un sistem capabil sa reziste la cantitati uriase de plastic, pe o durata lunga de timp. Odata colectat, plasticul va fi readus pe tarm si reciclat.

Sursa: adevarul.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole