15 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Porcii sunt la fel de inteligenti precum cainii. De ce pe unii ii mancam, iar pe ceilalti ii adoram

Lori Marino, un neurolog care studiaza comportamentul animalelor vorbeste despre cum carnea din farfurie ne afecteaza pe toti. De ce mancam carne de porc si de ce adoram animalele de companie, precum cainii?

Porcii sunt extrem de inteligenti

Stim de ceva vreme ca porcii sunt inteligenti, emotionali si complecsi din punct de vedere cognitiv. Le place sa se joace, prezinta o gama larga de emotii si relatii si sunt destul de buni in rezolvarea problemelor.

Intr-un studiu, cercetatorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta (ELTE) au comparat atitudinile de rezolvare a problemelor cainilor cu cele ale porcilor.

In situatii neutre, atat cainii, cat si porcii se uita la oameni pentru interactiune. Dar cand se confrunta cu o problema de nerezolvat, cainii prezinta comportamente spontane orientate spre om, incercand sa initieze comunicarea. Cu alte cuvinte, cainii cauta ajutor la oameni atunci cand vine vorba de rezolvarea problemelor.

Intre timp, porcii tind sa fie ganditori mai independenti. La fel ca lupii si alte animale, porcii incearca sa rezolve singuri problemele, fara ajutorul oamenilor.

„Lupii si pisicile socializate in mod similar comunica mai putin cu oamenii decat cainii in acelasi context de rezolvare a problemelor, dar poate se datoreaza faptului ca lupii nu sunt domesticiti, iar pisicile nu sunt o specie sociala. Asadar, am conceput un studiu pentru a compara comportamentul cainilor cu cel al unei alte specii domestice si sociale, porcul ”, explica Ph.D. elevul Paula Pérez, scrie zmescience.com.

Pentru a pune ipoteza la incercare, au testat 10 porci crescuti ca animale de companie (la fel cum oamenii cresc caini). Deoarece porcii au fost expusi la un mediu similar cu cainii de companie, acest lucru ii pune pe picior de egalitate si elimina impactul mediului in care au crescut animalele.

In studiu, animalele au trebuit mai intai sa rezolve o problema simpla: un recipient transparent din plastic care contin alimente pe care trebuiau sa le dea peste cap pentru a avea acces la alimente.

Apoi, problema a devenit de nerezolvat, iar containerul a fost fixat la locul sau. Au fost doua obiective: primul a fost de a vedea cat de usor porcii rezolva problema in comparatie cu cainii. Al doilea a fost sa vada cum se comportau porcii cand nu reusesc sa rezolve problemele.

Dupa cum se dovedeste, porcii erau mai rapizi decat cainii (desi acest lucru ar putea fi atribuit usurintei lor de a intoarce containerul).

Cu toate acestea, atunci cand nu au putut rezolva problema, nu au cautat ajutor extern si, in schimb, au incercat sa se descurce singuri.

Conditiile in care cresc porcii sunt ingrozitoare

Daca ne imaginam o cusca de fier unde sunt pusi cainii, carora li se taie coada ca sa nu poata fi mancata de ceilalti caini din jur, peisajul acesta ne ingrozeste. Cu toate acestea, asa traiesc si cresc porcii pentru taiere, porcii pe care noi ii cumparam din magazine si ii facem gratar.

Din pacate, facem acest lucru animalelor care sunt foarte asemanatoare cu cainii. Aceasta este o descriere prea reala a modului in care tratam unii dintre milioanele si milioanele de porci pe care ii crestem pentru carne in ferme.

„Porcii sunt cel putin la fel de constienti cognitiv ca o maimuta”, a spus Marino, comentand un videoclip al unui abator din Australia. Ea a spus ca tipaturile inalte scoase de porci sunt „apeluri de primejdie”, scrie cbc.ca.

Porcii au personalitati individuale, a spus Marino. Sunt, de asemenea, una dintre putinele specii care se pot recunoaste in oglinda.

„Au constiinta de sine si au un sentiment de sine in cadrul comunitatii sociale”, a spus ea. „Fiecare este un individ unic”.

Deci, de ce tratam animalele pe care le mancam in moduri in care nu ne-am trata niciodata animalele de companie?

Marino arata clar ca porcii – si chiar gainile – sunt fiinte inteligente, emotionale, demne de consideratia noastra morala. De ce le tratam pe acestea cum nu ne-am trata niciodata animalele de companie? Un raspuns socant: oamenii indragesc animalele in functie de marimea ochilor lor, care aduc aminte de bebelusii neputinciosi cu ochi imensi. Desi porcii sunt la fel de inteligenti precum cainii, faptul ca pe cei din urma nu ii tratam in custi tine doar de cat de dragalasi sunt cand sunt pui.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole