Poliartrita reumatoida. Ce presupune dieta pacientilor cu aceasta afectiune

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica, ce poate afecta, in principal, articulatiile mainilor si picioarelor. Se pare ca nici pana in momentul de fata nu se cunoaste cauza exacta, insa boala este considerata a fi autoimuna. 

Se presupune ca sistemul imunitar este agresat de un cumul de factori ca predispozitia, factorii de mediu sau infectiile. Sistemul imunitar isi intensifica activitatea eliberand astfel o serie de factori inflamatori. Aceste substante provoaca inflamari cronice ale articulatiilor, tendoanelor, muschilor sau organelor interne, ajungand uneori la nivelul vaselor de sange si al nervilor.

Iata ce arata cercetarile referitoare la dieta pe care ar trebui sa o aiba un astfel de pacient.

Cercetatorii au incercat sa afle daca poliartrita reumatoida poate fi agravata de anumite substante nutritive sau daca, dimpotriva, nutritia poate ajuta. Din pacate studiile au fost ingreunate de faptul ca e greu de controlat daca cineva respecta sau nu dieta, precum si din pricina faptului ca aceste afectiuni evolueaza inegal.

Poliartrita reumatoida – Dieta pacientilor

Reumatismul secatuieste organismul de energie, astfel ca alimentatia are un rol important. Statisticile au aratata ca un sfert din pacientii cu reumatism au si deficit de nutrienti. Sunt indicate trei mese pe zi pentru a avea o nutritie sanatoasa.

Prima regula pe care trebuie sa o aiba in vedere pacientul cu poliartrita reumatoida este aceea ca trebuie sa manance variat. Nu exista o singura mancare care sa contina toate substantele de care organismul are nevoie.

Atentie la grasimi! Consumul de grasimi saturate trebuie redus. Astfel se reduce riscul de infarct si de boli cardiovasculare. Grasimile sunt necesare ca sursa de acizi grasi nesaturati, de vitaminele A,D,E si energie.

Painea trebuie consumata in portii suficiente, mai ales cea integrala sau neagra, alaturi de cartofi, paste si legume boabe – fasole, mazare.

Dieta mai include zilnic doua sute de grame de legume si doua bucati de fructe.

Renuntarea la sare nu este o idee buna. Dar organismul acestor pacienti are nevoie de cantitati minime care se gasesc deja in alimente. Mancarea ar trebui condimentata mai degraba cu mirodenii decat cu sare.

Necesarul zilnic de lichide – apa – este de un litru si jumatate.

Se pare ca nu exista inca un tratament care sa vindece aceasta afectiune, insa s-au facut progrese remarcabile, in schemele terapeutice, fiind posibila obtinerea remisiunii de durata si, mai ales, prevenirea sechelelor (deformari articulare, anchiloze, reducerea mobilitatii si a capacitatii functionale).

Vezi si:

Osteoporoza. Remedii naturiste care intarzie evolutia acestei afectiuni si care amelioreaza durerile

Argila albastra, minunea din Mures. Cea mai eficienta cura de detoxifiere a organismului

Gheara diavolului, planta care „pune pe fuga” bolile inflamatorii. Iata 12 indicatii terapeutice care te vor uimi

Sursa: adevarul.ro

You may also like...