Podbalul (Tussilago farfara) este o planta perena care se inmulteste prin seminte si rizomi. Florile, care seamana superficial cu papadiile, apar la inceputul primaverii (din februarie pana in aprilie), inainte de aparitia papadiei, iar frunzele si tulpinile sunt pline cu seva alba laptoasa. Deoarece prefera sa creasca langa apa, o vei gasi in zonele mai umede, langa malurile paraurilor si santuri. De asemenea, trebuie sa mai stii ca podbalul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru a vindeca tulburari respiratorii precum tusea, cancerul pulmonar si bronsita.
Podbalul a fost si inca este folosit in scopuri medicinale ca suprimator de tuse, pentru tratarea afectiunilor pulmonare (astm, precum si tusea provocata din cauza fumatului). Totodata, numele tussilagoin sine inseamna „suprimator de tuse”. In plus, se presupune ca florile zdrobite au vindecat afectiunile pielii, iar planta a fost consumata ca produs alimentar.
In ultimele decenii, podbalul a devenit oarecum o planta controversata din cauza studiilor care au fost publicate care arata ca are potentialul de a provoca leziuni hepatice. Cu toate acestea, multi fitoterapeuti considera ca are valoare atunci cand este utilizat in mod corect.
Ceea ce este ciudat la aceasta planta este faptul ca intai se dezvolta tulpinile florale si abia apoi apar frunzele, dupa ce florile s-au ofilit.
In scop terapeutic se recolteaza frunzele fara petiol (Folium Farfarae) culese fara peduncul, la inceputul dezvoltarii lor. Se recolteaza primavara, in lunile aprilie si mai, dupa inflorire, fara petiol, din locurile expuse soarelui. Uneori se folosesc si inflorescentele, in stadiul de boboci, fara codite, primavara. Frunzele se culeg dupa inflorirea plantei.
Podbal – Proprietati
Frunzele si florile plantei contin tanin, substante mucilaginoase care prin hidroliza pun in libertate galactoza si pentoza, substante amare, tusilagina, inulina, nitrat de potasiu, steroli, acid galic, acid malic, acid tartric, stearic, palmitic, carotenoide, cortenoizi, fitosterine, compusi ai zincului, magneziului, fosforului, saponozide, vitamina C, urme de ulei volatil, foradiol, arinidol, hiperina, rutozid, xantofile.
Toate aceste substante ii ofera plantei proprietati emoliente si expectorante pentru aparatul respirator, proprietati antispastice, bronhice, colagoge, diuretice marind cantitatea de urina, stimuleaza eliminarea bilei, relaxeaza tesuturile, reduc inflamatiile, distrug microorganismele patogene si proprietati antispastice. Se indica impotriva tuturor soiurilor de edeme.
Podbalul intra in compozitia ceaiurilor antiastmatic, antibronsitic si in tigarile antiastmatice.
Beneficii si mod de administrare pe afectiuni:
-Trateaza afectiunile respiratorii cronice
Un studiu efectuat pe soareci demonstreaza ca podbalul este eficient impotriva tulburarilor respiratorii precum raceala, gripa, astm, tuse convulsiva, bronsita etc.
- Afectiuni ale aparatului respirator: se iau 2-3 lingurite de sirop de podbal in fiecare zi. Frunzele uscate se rasucesc in forma de tigara, se aprind si se sting in asa fel, ca sa iasa fum ce trebuie inhalat. Procedeul se repeta de 3-4 ori pe zi. 2 lingurite de frunze sau flori maruntite se vor pune la 250 ml apa. Se va acoperi pentru 10 minute dupa care se strecoara si se va lua cate 1 lingura la fiecare 2 ore in afectiunile respiratorii, sau la celelalte afectiuni interne.
- Tusea cronica. Cercetarile la animale sugereaza ca podbal ar putea fi eficient impotriva tusei cronice cauzate de aceste afectiuni. Un studiu pe animale a constatat ca tratarea soarecilor cu un amestec de compusi de podbal a ajutat la reducerea frecventei tusei cu pana la 62%, toate in acelasi timp crescand secretia de sputa si scazand inflamatia. Intr-un alt studiu la soareci, administrarea orala a extractelor din mugurii florali ai acestei plante a scazut frecventa tusei si a crescut intervalul de timp dintre tuse. In caz de tuse persistenta: 3 linguri de frunze de podbal se fierb in 2 pahare de apa, pana ce lichidul scade la jumatate. Se va consuma cate o lingura la fiecare 2-3 ore din el. Se amesteca in parti egale frunze de podbal, flori de lumanarica, mierea ursului si patlagina ingusta. Se iau 2 lingurite de amestec si se toarna peste ele 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea lichidul cald, inghititura cu inghititura, 3 cesti pe zi, indulcit cu miere.
- Gripa: preventiv, in sezonul rece se pot consuma 3-3 lingurite de sirop de podbal ceea ce te va scapa de gripele care te-ar putea ataca.
- Raceala: 3 linguri de frunze de podbal se fierb in 2 pahare de apa, pana ce lichidul scade la jumatate. Se va consuma cate o lingura la fiecare 2-3 ore din el.
– Un pahar de flori uscate se infuzeaza in 250 ml apa clocotita. Se acopera si se lasa apoi 15 minute. Se strecoara. Infuzia aceasta se toarna pe spatele bolnavului, apoi zonele respective se freaca cu un amestec din 150 ml tuica de prune in care se pune o lingurita de miere de albine. - Raguseala: se consuma suc de planta proaspata cate 1 lingurita inainte de fiecare masa din cele 3 principale sau se va lua tinctura diluata tot de 3 ori pe zi.
- Astm bronhic: se amesteca cate 30 g frunze de podbal, de patlagina si muguri de pin, toate tocate marunt. Se pun 4 lingurite de amestec la 250 ml apa rece, apoi se lasa pentru minimum 6- 8 ore. Se strecoara si se pun inca 250 ml apa pe aceleasi plante. Se fierb pentru 5 minute, apoi se lasa la racit. Se strecoara, apoi se amesteca cu lichidul obtinut prima data prin macerare la rece. Se incalzeste la 40° si se va consuma impartit in 3 reprize in cursul unei zile. Sucul din frunze proaspete este si el excelent in astma si bronsite. Se beau 2-3 lingurite pe zi intr-o cana de lapte.
- Faringite, laringite, emfizem pulmonar, bronhidroza: 2 lingurite de frunze sau flori maruntite se vor pune la 250 ml apa si se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se ia cate 1 lingura la fiecare 2 ore in afectiunile respiratorii sau la celelalte afectiuni interne.
- Bronsite cronice sau acute: pe langa sirop, 2-3 lingurite pe zi, se pot face inhalatii la nevoie din infuzie de planta. Se fierb 2-3 frunze de podbal in 500 ml lapte, la foc mic pentru 15 minute. Se strecoara si se consuma cat mai cald. Tulpina florilor si frunzelor de podbal se administreaza sub forma de inhalatii de cateva ori pe zi in bronsite cronice. Suc din frunze proaspete excelent in astma si bronsite. Se beau 2-3 lingurite pe zi intr-o cana de lapte.
- Guturai: se picura suc in nas (2-3 picaturi) de 3 ori pe zi.
- Insuficienta respiratorie: pe langa sirop- 2- 3 lingurite pe zi se pot face inhalatii la nevoie din infuzie de planta.
- Pneumonie: se amesteca bine 2 linguri maruntite de frunze de podbal cu 2 linguri de musetel, cate 1 lingura de frunze de mesteacan si sovarf. Se vor lua apoi 3 linguri de amestec si se introduc intr-un termos, apoi se pun peste ele 500 ml apa clocotita. Se lasa apoi 5-8 ore, dupa care se strecoara. Se va consuma incalzit cate 150 ml de 3 ori pe zi.
-Ajuta la reducerea inflamatiei
Cateva studii de laborator au aratat ca planta poate ajuta la reducerea inflamatiei si a anumitor markeri inflamatori. Acest lucru ar putea explica de ce a fost folosit atat de des pentru afectiuni respiratorii care implica inflamatie (cum ar fi astmul) si probleme inflamatorii ale articulatiilor (cum ar fi guta).
Studiile s-au concentrat in principal pe tussilagon, unul dintre principalii compusi activi din planta, dar este probabil ca si alti compusi sa contribuie la efectele sale antiinflamatorii.
- Colon inflamat: se consuma cate o lingura de suc din plante proaspete de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale.
- Mastopatie: se aplica pe sanul inflamat, inainte de culcare, cateva frunze proaspete oparite cu apa fierbinte. Ziua, sanul se unge cu ulei de brusture preparat din 100 g radacina maruntita uscata si apoi rasnita cu rasnita de cafea, macerata 10 zile in 300 g ulei, apoi strecurat. Pentru cazurile mai complicate se prepara un aluat din 1 kg faina secara, 100 g pulbere de frunze de podbal, 100 g frunze de vasc, 50 g pulbere de rostopasca si zer. Turta aceasta se aplica pe sanul bolnav inainte de culcare, iar ziua, pielea se unge cu alifie de propolis.
- Picioare umflate: se pot face bai cu apa in care s-a turnat si infuzie din podbal.
- Erizipel: se pun cataplasme cu frunze de podbal verzi pe zonele dureroase.
- Intepaturi de insecte: se tamponeaza cu suc proaspat de podbal pana la trecerea senzatiei dezagreabile si disparitia umflaturilor.
- Pleurezie: frunze proaspete, spalate si aplicate in cataplasme, ajuta la pneumonie, pleurezie, erizipel si contuzii. De asemenea, se poate aplica frunze proaspete sau uscate umezite in alcool sanitar si apoi aplicate pe torace si se va pune deasupra un nailon si apoi se inveleste bine bolnavul. Intern, se pot consume infuzii din frunze, sirop, tincturi foarte eficient atat pentru distrugerea tumorilor, cat si pentru a ajuta la o respiratie mai usoara.
- Vene inflamate: se aplica pe locurile afectate tampoane de vata inmuiate in suc proaspat de frunze de 2-3 ori pe zi. Deasupra se pune un nailon. Se panseaza si se lasa minimum 2-3 ore.
- Astm bronhic: se amesteca cate 30 g frunze de podbal, de patlagina si muguri de pin, toate tocate marunt. Se pun 4 lingurite de amestec la 250 ml apa rece, apoi se lasa pentru minimum 6- 8 ore. Se strecoara si se pun inca 250 ml apa pe aceleasi plante. Se fierb pentru 5 minute. Se lasa se raceasca. Se strecoara, apoi se amesteca cu lichidul obtinut prima data prin macerare la rece. Se incalzeste la 40° si se va consuma impartit in 3 reprize in cursul unei zile. Sucul din frunze proaspete este si el excelent in astma si bronsite. Se beau 2-3 lingurite pe zi intr-o cana de lapte.
- Tuberculoza pulmonara: se poate lua sirop sau infuzie, iar extern se aplica pe piept cataplasme cu infuzie din planta sau chiar frunze verzi proaspete de planta. De asemenea, se va consuma cate o lingura de suc proaspat de 3 ori pe zi.
-Protejeaza creierul
Unele cercetari sugereaza ca coltsfoot ar putea ajuta la protejarea sanatatii creierului.. Flavonoidele prezente in planta au aratat rezultate eficiente in prevenirea leziunilor nervoase, a mortii tesuturilor si a inflamatiei creierului.
De exemplu, intr-un studiu pe eprubeta, extractul de podbal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase si a luptat impotriva radicalilor liberi daunatori, care sunt compusi care contribuie la boli cronice.
In mod similar, un studiu pe animale a aratat ca administrarea extractului de podbal la sobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea mortii tesuturilor din creier si la reducerea inflamatiei.
-Intinereste pielea si are grija de ea
Pe langa furnizarea de ajutor respirator, calmarea anumitor probleme ale pielii este unul dintre cele mai mari beneficii traditionale ale podbalului.
Datorita naturii sale antiinflamatorii si continutului de mucilagi, planta este capabila sa calmeze afectiuni ale pielii cum ar fi intepaturile, muscaturile de insecte, eczemele si inflamatiile generale.
In plus, proprietatea naturala antioxidanta a plantei protejeaza pielea de daunele provocate de radicalii liberi si intinereste pielea prin reducerea ridurilor si a semnelor de varsta.
- Afectiuni dermatologice: se aplica pe locurile afectate tampoane de vata inmuiate in suc proaspat de frunze de 2-3 ori pe zi.
- Acnee: se face un decoct sau infuzie mai concentrata cu care se va tampona zona afectata de 3-4 ori pe zi cu o vata inmuiata in aceasta solutie. Intern, se va consuma 2-3 cani pe zi.
- Masca pentru ten gras: se taie marunt si se amesteca parti egale de frunze de podbal, macris, flori de galbenele si sunatoare. O parte din plante se fierbe in 2 parti de apa clocotita, timp de 1- 2 minute. Dupa racire, masa verde din fiertura se intinde intre 2 straturi de tifon si se aplica pe pielea curata, pentru 15-20 minute. Dupa aceasta procedura, tenul se va spala cu apa calda.
- Edeme ale membrelor inferioare: tulpina florilor si frunzelor de podbal se administreaza sub forma de inhalatii de cateva ori pe zi in bronsite cronice. Edemele la membrele inferioare se amelioreaza cu decoct facut din frunze de podbal.
- Intepaturi de insecte: se tamponeaza cu suc proaspat de podbal pana la trecerea senzatiei dezagreabile si disparitia umflaturilor.
- Varice: se aplica pe locurile afectate tampoane de vata inmuiate in suc proaspat de frunze de 2-3 ori pe zi.
- Ulceratii, Zona zoster: pasta preparata din frunze proaspete tocate, se aplica pe locul bolnav, minimum 30 minute de 3 ori pe zi.
- Seboree: se tamponeaza local cu o solutie facuta din 1 lingura de tinctura si 2 linguri de apa. Se umezeste o vata si cu ea se tamponeaza locurile afectate de 3 ori pe zi.
- Rani: frunze crude aplicate pe rani.
- Eruptii tegumentare: frunze crude aplicate pe rani.
- Erizipel: pulbere de frunze de podbal se presara pe locurile afectate. Concomitent, se bea de 3 ori pe zi cate o cana de infuzie facuta dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa clocotita.
-Combate matreata si previne caderea parului
Continutul de mucilagii din planta ajuta la tratarea matretii, producerea de colagen, oferind rezistenta parului. Este benefic atat pentru parul uscat, cat si pentru parul gras.
Pentru prevenirea caderii parului si matreata: se prepara o infuzie din parti egale de podbal si urzica se maseaza pielea capului.
Alte beneficii ale podbalului:
Pe langa afectiunile mentionate mai sus, podbalul ajuta si in tratarea altor afectiuni medicale, dar nu exista suficienta studii efectuate la om. Cu toate acestea, unele dintre beneficiile sale nedovedite includ urmatoarele:
-Combate depresia
-Intareste imunitatea
-Previne problemele gastrointestinale precum diareea, ulcerul si colita. In cazul afectiunilor gastrice se consuma cate o lingura de suc din plante proaspete de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale. Totodata, se poate folosi si infuzia: 20 g frunze se infuzeaza intr-un litru de apa clocotita, se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma cate 150 ml de 4 ori pe zi cu minimum 15-30 minute inaintea meselor principale. Bolnavii cu probleme gastrice trebuie sa amestece sucul cu apa in care a fiert orez sau fulgi de ovaz. Frunzele proaspete de podbal se trec prin masina de carne sau storcator. Terciul obtinut se strecoara prin panza.
-Trateaza infectia tractului urinar. In cazul afectiunilor vezicii urinare se consuma cate o lingura de suc din plante proaspete de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale.
-Ofera ameliorarea iritatiilor vaginale
-Trateaza alergiile
-Afectiuni hepato-biliare, dischinezii biliare. Ajuta in toate cazurile infuzia din frunze din care se pot consuma 2-3 cani pe zi eventual in amestec cu alte plante medicinale in functie de tipul afectiunii. Aceasta planta ajuta la stimularea secretiilor gastrice si biliare si prin aceasta contribuie la vindecare.
-Afectiuni renale. Se consuma cate o lingura de suc din plante proaspete de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale.
-Amigdalite. Se face gargara cu infuzie din frunze de mai multe ori pe zi. Extern, se pot aplica frunze fierte aplicate calde sub forma de cataplasme peste care se pune o bucata de nailon si eventual un fular de lana. Compresele realizate dintr-un decoct puternic din frunze se utilizeaza pentru amigdale.
-Anorexie. 1 lingurita de planta uscata si maruntita se pune in 250 ml apa clocotita. Se
acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma in 4 reprize inainte de fiecare masa cu 30-40 minute. Aceasta planta ajuta la stimularea secretiilor gastrice si refacerea poftei de mancare.
-Dezobisnuinta de fumat sau baut. Se bea ceai de pedicuta cu 1 lingurita de suc proaspat de podbal de 3-4 ori pe zi, cate 1 cana in care se pune o lingurita de suc de podbal.
-Dureri de cap. Se aplica pe frunte sau tample (la locul durerii) frunze proaspete de podbal cu partea neteda spre piele (fara pufusor) si apoi se leaga cu un batic. Se mai pot fierbe o lingurita de planta maruntita timp de 5 minute in 250 ml apa. Se strecoara si apoi se consuma de 3 ori pe zi cu o ora inaintea meselor.
-Hiperhidroza. In locurile unde exista transpiratie in exces se va tampona cu un ceai
mai concentrat din planta, ajutand la diminuarea transpiratiei.
-Hipertensiune. Se amesteca 10 g frunze podbal, 5 g frunze mesteacan, 15 g fructe de
padure, 10 g lemn dulce, 15 g seminte de marar, 15 g coada calului si 15 g siminoc. Se ia o lingura rasa din acest amestec si se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma apoi in 3 reprize in timpul zilei controlandu-se tensiunea care va scade mult.
-Otalgii. Cateva picaturi din sucul proaspat, puse in ureche, amelioreaza durerea in otite.
-Reglarea metabolismului la supraponderali. Se amesteca 80 g frunze de mur, 10 g frunze podbal si 10 g frunze mesteacan. Din acest amestec se pune o lingura la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma cate 1 pahar de 2 ori pe zi dimineata si inainte de pranz. Se face acest lucru timp de 3-4 saptamani apoi se face o pauza de 10 zile si se poate relua.
-Reumatism. Intern, se pot consuma 250 ml de infuzie sau 3 lingurite de tinctura. Extern, se aplica cataplasme din frunze proaspete fierte sau uscate tot fierte.
-Ulcer stomacal si duodenal. Se bea suc proaspat stors din frunze cate 1 lingura de 4-6 ori pe zi. Se mai poate face si un ceai mai complex din frunze podbal, urzica, patlagina, sunatoare si coada calului in parti egale. Se vor pune 2 linguri din acest amestec la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se va consuma cate o jumatate pahar sau chiar un pahar cu 15-30 minute inaintea meselor principale.
Precautii si contraindicatii:
Atentie! Dozele mari de podbal sunt toxice, din cauza pirolizidinei, un alcaloid care
poate afecta functionarea ficatului sau plamanilor. Marirea dozelor poate duce la stari de greata, voma, dureri in zona abdomenului. Experientele au fost facute pe animale, cu doze de preparat din podbal foarte mari. Desi reactia de metabolism uman difera de reactiile sistemului digestiv animal, e bine sa folosim dozele strict prescrise de un specialist.
Totodata, unii fitoterapeuti subliniaza ca atunci cand planta este transformata intr-un decoct prin fierberea ei, majoritatea substantelor toxice sunt distruse in acest proces.
Prin urmare, trebuie sa decizi singur daca vreii sa folosti podbal sau nu- si nu ezita sa intrebati un medic herbalist calificat. Daca alegeti sa-l incerci, majoritatea medicilor in plante va recomanda utilizarea pe termen scurt pentru a fi in siguranta.
Cu toate acestea, podbalul nu trebuie utilizat in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii si trebuie evitat daca ai antecedente de probleme hepatice. A nu se da sugarilor sau copiilor mici.
Vezi si: 8 plante medicinale pentru sanatatea plamanilor si a cailor respiratorii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: