20 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Plantele aeriene – nepretentioase in natura, ele au nevoie de putina ingrijire cand le crestem acasa

Plantele aeriene sunt acele specii care nu au radacini in pamant, ci isi iau singure substantele nutritive din aer. Totusi, chiar daca in habitatul lor natural nu au nevoie de nicio ingrijire, deoarece natura le ofera tot ce au nevoie, nu se poate intampla acelasi lucru daca vrei sa le ai in propria ta locuinta. Iata ce trebuie sa stii despre ele inainte de a le cumpara.

Multi cred ca plantele aeriene sunt pretentioase, dar de fapt sunt foarte usor de ingrijit odata ce apuci sa le intelegi.

Pana in prezent, au fost descoperite peste 600 de specii. Una dintre cele mai raspandite specii poarta numele de Tillandsia, originara din America de Sud si Centrala.

Tillandsia se poate adapta cu usurinta la paduri tropicale, zone desertice sau cele stancoase ale muntilor. Aceste plante se pot fixa cu radacinile pe o piatra, pe copaci sau oriunde zboara semintele lor, dar nu sunt parazite, ci plante epifite, exact ca orhideea. 

Vezis si: Ce este designul biofilic si cum iti poti decora casa in acest an

Iata ce trebuie sa stii despre plantele aeriene:

-Metoda de inmultire a plantei este foarte usoara, dar dureaza mult.

Plantele aeriene se pot inmulti prin:

  • Seminte: dupa uscarea florii, apar semintele, sub forma de puf, care se culeg cu atentie si se pun intr-un recipient. La baza acestuia se poate pune muschi natural umed, deoarece semitele au nevoie de umezeala continua. Tot procesul poate dura pana la 1-2 ani ca sa ajunga la o inaltime de 2-4 cm.
  • Pui: la baza plantei, printre frunze, apare cate un mic pui. Acesta trebuie desprins cu grija si pus intr-un alt vas sau se poate lasa asa daca se doreste o planta mai dezvoltata.
  • In stare naturala, plantele aeriene se pot inmulti si cu ajutorul vantului. Dupa inflorire, cand ies semintele, vantul le plimba dintr-o parte in alta, iar unele pot cadea in locuri prielnice crescutului.

-Iata cum se ingrijeste:

Este indicat ca planta sa fie asezata langa o fereastra, pozitionata catre sud sau est, pentru a avea parte de lumina intreaga zi. Totusi, protejeaz-o de soarele direct.

Cu cat este mai mare umezeala in camera cu atat poate suporta mai multa caldura.

Ofera-i apa o data la 1-2 saptamani. (Sfat: daca varfurile plantei incep sa se usuce, inseamna ca e timpul sa o uzi; daca baza plantei se inchide la culoare, iar frunzele din interior incep sa-i cada, inseamna ca ai udat-o prea mult).

Iata cu se face udarea: asaza planta intr-un bol cu apa (la temperatura camerei) in care poate intra in intregime cu usurinta, las-o pentru aproximativ 20-30 de minute scufundata, apoi se scoate se se pune pe un servetel cu baza in sus astfel incat sa se scurga apa din ea. Dupa 2-3 ore, se pune la locul ei.

Vezi si: 8 plante medicinale care pot fi plantate in ghiveci

Pantele aeriene fac floare o singura data in viata

Expertii spun ca o planta poate inflori oricand intre 6 luni si 8 ani de la maturitate. Dar, pentru a le ajuta sa infloreasca mai repede, trebuie sa tinem planta la temperatura camerei. Asadar, pune-o intr-un bol cu apa timp de 5-10 minute in fiecare saptamana, apoi aseaz-o pe un servetel care sa ii absoarba umiditatea – trebuie sa fie uscata complet atunci cand o pui inapoi la locul ei. Totodata, ofera-i o data la 2-3 luni un fertilizator pentru orhidee.

Vezi si: Ingrijirea lamaiului la ghiveci. Sfaturi de la specialisti

Vezi si: Ingrasaminte naturale pentru plantele din ghiveci. Sfaturi utile care merita incercate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole