Plante care cresc umiditatea in camera

Acele plante care cresc umiditatea in aer o fac printr-un proces cunoscut sub numele de transpiratie. Plantele absorb apa prin radacinile lor, apoi pun in circulatie umezeala prin tulpini si frunze ca un sistem vascular comparabil cu venele si capilarele. Daca vrei mai multa umiditate in incapere, iata care sunt plantele ajutatoare.

Plante care cresc umiditatea in camera – cresteti umiditatea in incaperi folosind metode naturale

Apa ajunge in frunze, se evapora in aer si creste umiditatea interioara. Un studiu efectuat de Administratia Nationala Aeriana si Spatiala (NASA) a aratat, de asemenea, ca anumite plante ce cresc umiditatea in camera ar putea elimina pana la 87% din poluantii atmosferici din interior in decurs de 24 de ore. Iata cele mai bune 5 plante de interior pentru umiditate excelenta in casa.

Palmier Areca sau Chrysalidocarpus lutescens

areca

Aceasta planta este una dintre cele mai eficiente plante pentru adaugarea umiditatii la aerul interior. Potrivit cercetatorului NASA, Bill Wolverton, planta elibereaza „cantitati abundente de umiditate in aer”. O astfel de planta, care poate ajunge si pana la 2 metri poate elimina pana la 1 litru de apa la fiecare 24 de ore. Planta Areca este o perena verticala care prefera soarele plin, solul umed si temperaturile mai calde. Areca se intretin relativ usor si nu necesita taieri ocazionale. Indepartati frunzele ingalbenite sau maronii de la baza si, daca doriti, taiati capetele uscate, maro. Asigurati-va ca o hraniti cu suficienta apa sau frunzele se vor ingalbeni. Vezi si: Plante care nu trebuie tinute in casa

Ficus de cauciuc

ficus-de-cauciuc

Aceasta planta ofera umiditate ridicata in incaperi. Plantele de cauciuc prefera partial soarele, deci poate sta in umbra partiala si poate tolera temperaturi mai reci si sol mai uscat decat multe alte plante tropicale interioare. Se uda destul de putin si se lasa frunzele sa se usuce intre udari. Plantele de cauciuc pot ajunge la inaltimi de pana la 8 metri.

Plante care cresc umiditatea in camera – plante-palmieri pentru umiditate mai multa

Crinul pacii sau Spathiphyllum

crinul-pacii

Este o planta perena cu inflorire si cu rata ridicata de umiditate. Crinii pacii, cunoscuti si sub denumirea de White Anthurium, prefera lumina filtrata si solul umed, bine drenat. Nu puneti acesti crini in soare direct, deoarece frunzele lor se vor arde usor. Cele mai multe soiuri ajung la inaltimi de pana la 1,20 metri, dar unele soiuri pot ajunge fara probleme pana la 2 metri. Plantele produc flori albe care dureaza mult in timp si exprima dramatism.

Planta-paianjen sau Chlorophytum comosum

palnta-paianjen amazon.co.uk

Este o planta perena, cu o rata ridicata de umiditate. Plantele-paianjen prefera lumina medie pana la lumina puternica. Lasati aceasta planta dura sa se usuce intre udari sau frunzele pot deveni negre. Plantele-paianjen produc „bebelusi” care arata ca niste plante-paianjeni mai mici. Acesti „bebelusi” pot provoca stres la planta principala, astfel incat trebuie sa se desprinda ramurile de la tulpina si apoi se scoate tulpina din planta principala. Plantati butasii direct in sol sau in apa, unde se pot prinde pentru a creste o noua planta.

Hedera helix

iedera

Este o planta cataratoare. Planta este adesea crescuta in vase suspendate sau inclinate si prefera soarele stralucitor. Wolverton recomanda cresterea iederii sub umbra palmierilor Areca. Daca este lasat sa creasca necontrolat, vitele de iedera pot ajunge pana la 100 de metri lungime. Plantele prefera sol bine drenat. Lasati iedera sa se usuce intre udari.

Sursa foto: amazon.co.uk

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...