14.7 C
București
marți, septembrie 17, 2024

Pinul. Cum poti beneficia de toate calitatile terapeutice ale acestui „copac-miracol”

Pinul creste alaturi de brad si molid si i se mai spune chifar, luciu si zetin. De la pin se folosesc mugurii care contin ulei volatil, rezine, datorita carora au un efect balsamic in inflamatiile cailor respiratorii insotite de tuse si bronsite.

De-a lungul timpului, numeroase cercetari au aratat faptul ca mugurii de pin au numeroase proprietati terapeutice. Iata mai jos cum poti beneficia de toate calitatile terapeutice ale acestui „copac-miracol”:

Ceaiul din muguri de pin

Ceaiul de muguri de pin are si actiune diuretica, recomandandu-se in pielite, cistite si uretrite.

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de muguri care se oparesc cu 250 g apa. Dupa 15 minute se strecoara lichidul si se indulceste cu miere de albine sau cu zahar. Se beau doua-trei ceaiuri caldute pe zi.

Siropul din muguri de pin

De asemenea, si siropul de pin este considerat un adevarat medicament natural, recomandat in multe tipuri de afectiuni, ca de exemplu:

– inflamatii si infectii ale cailor respiratorii, boli pulmonare cronice, tuse, bronsite acute, astm bronsic, congestie pulmonara, pneumonie, gripa, guturai, ragusealã, faringita, traheita, amigdalita, sinuzita;

– infectii renale, cistita, pielita, uretrita, nefrita, litiazã renala, insuficienta renala, leucoree, blenoragie;

– reumatism cronic, poliartroze, osteoporoza, coxartroza, gonartroza, guta;

-nervozitate, nevroze astenice, stãri de stres, insomnii, nevralgii, nevroze cardiace;

– tulburari circulatorii si de metabolism;

– dermatoze, rani, eczeme, psoriazis, scabie.

Iata mai jos cum se prepara siropul din muguri de pin pentru tuse:

Se zdrobesc 100 g muguri, peste care se toarna 100 ml alcool de 60 de grade. Se lasa la macerat intr-un vas acoperit timp de 12 ore, agitand din cand in cand. Se toarna apoi jumatate de litru apa clocotita, iar dupa 6 ore se strecoara printr-o panza deasa. Se adauga 600 g zahar, se dizolva la cald pe baia de apa, se filtreaza printr-o panza, se completeaza la 1 kilogram si se pastreaza in sticle de capacitate mica. Copiii vor lua cate 3 lingurite pe zi, iar adultii 3 linguri.

Iata si o retete din strabuni pentru intarirea imunitatii cu miere de pin:

1 kg de conuri de pin se spala, se taie fiecare in patru si se fierb in 3 litri de apa, pe un foc slab, pana devin moi. Se strecoara lichidul si se amesteca cu 1 kg de zahar. Se pune inca o data pe foc si se aduce pana aproape de fierbere, dar in niciun caz nu se fierbe. Se toarna in borcane, adaugandu-se 2-3 linguri suc de lamaie la fiecare 700 ml. Conurile ramase se piseaza, se amesteca cu putin sirop si se folosesc in loc de dulceata.

Cetina de pin

Pe timp de iarna se foloseste cetina de pin pen­tru trata­rea bolilor respi­ratorii cro­nice (bronsita, bron­sita ast­ma­tiforms si pneu­mo­niile recidi­van­te). Cetina de pin se foloseste mai ales sub forma de bai, cate 2-3 bai cu cetini de pin pe sap­tamana. Se maruntesc bine cetinile de pin, dupa care se iau 5 maini de planta maruntita si se pun la macerat in 2 litri de apa, timp de 8 ore. La final, se strecoara, iar plan­­ta ramasa se pune in alti 2 litri de apa clo­co­tita si se lasa acoperita pana se raceste, dupa care se strecoara. La final, se combina cele doua pre­parate si se adauga in apa din cada. Aceste bai sunt utile si in cazul cistitei acute, durerilor articulare, insomniei si sensibilitatii ex­cesive la raceli.

Rasina de pin

Aceasta are calitati antiin­fec­tioase foarte puternice. Intern, se foloseste contra cisti­tei, iar extern, se foloseste tinctura din rasina de pin pentru vindecarea ranilelor si eczemelor infectioase deoarece are rol cicatrizant.

Tinctura se prepara 5 lin­guri de rasina de pin com­binate cu o juma­tate de pahar de alcool de 90 de grade. Se pune intr-un vas cu capac si se lasa la ma­ce­rat 5 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi, dupa care se filtreaza. Se admi­nistreaza cate o lingurita din acest remediu, de 4 ori pe zi, pe langa baile cu cetini de pin.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.


Sursa: plante medicinale in apararea sanatatii, farm. corneliu constantinescu, 1975

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] 1. Curatator pentru uz casnic. Ingrediente anti-fungice si antibacteriene ale uleiului de pin fac din acesta un produs de curatenie naturala ideal pentru uz casnic. Adaugati cateva picaturi de ulei esential de pin intr-o sticla cu pulverizator umpluta cu apa. Pulverizati amestecul pe aparate, apoi stergeti suprafata cu o carpa curata. Vezi si articolul: Pinul. Cum poti beneficia de toate calitatile terapeutice ale acestui „copac-miracol” […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole